Ką svarbu žinoti apie pleiskanų luobą

Ne vieno gimusio kūdikio tėvai susiduria su problema – ką daryti su pleiskanų luobu ant mažylio galvos? Išklausykime gydytojos patarimų.

Ne vieno kūdikio galvytė yra nusėta pleiskanomis. Kartais jų tiek daug, kad uždengia visą galvą tarsi kepurė. Reikia jas gydyti ar ne? Kada kreiptis į gydytoją? Į šiuos klausimus atsako vaikų ligų gydytoja ir neurologė Rūta Maciulevičienė.

Kas tai yra?

Pleiskanų luobas – tai vienas seborėjinio dermatito pasireiškimo būdų. (Seborėja – tai riebalų liaukų veiklos sutrikimas, pasireiškiantis pleiskanomis ir kt.). Seborėjinis dermatitas labai būdingas mažiems vaikams, ypač pleiskanoja tam tikros vietos, kaip antai „skalpo“ plote, kaktoje, antakiuose. Pleiskanos gali išplisti ir po visą kūną.

Kas sukelia?

Mažiems kūdikiams seborėjinis dermatitas atsiranda dėl tų hormonų, kurie į vaiko kraują patenka iš motinos kraujo. Paprastai pleiskanų atsiranda pirmo mėnesio pabaigoje ir jos gali būti ryškios iki pirmųjų metų pabaigos. Pleiskanų luobas gali būti labai ryškus ant galvos, kaktos ir antakių. Tai tam tikras riebalinių liaukų veiklos sutrikimas, kurio priežastis nėra žinoma.

Požymiai

Jeigu odą niežti, ji smarkiai pleiskanoja, o po luobu vystosi uždegimas – jį reikia gydyti. Jeigu oda paraudusi, pleiskanų atsiranda ant veido, kaklo, už ausyčių, taip pat būtina kreiptis į gydytoją. Kartais seborėjinis dermatitas būna kartu su atopiniu dermatitu. Jeigu bėrimas labai stiprus, taip pat reikia kreiptis į gydytoją. Labai dažnai sakoma, kad odos niežulį sukėlė alergija, motinos mityba ir t. t. Tai netiesa. Iš tiesų tai odos liga, kurią reikia gydyti. Tai odos liga, kurią reikia profesionaliai gydyti.

Vida Press

Paprastai seborėjinis dermatitas nepriklauso nuo sezono. Jeigu paūmėja pavasarį, galima įtarti, kad tai atopinė egzema. Seborėjinis dermatitas gali paūmėti dėl šildomų patalpų oro.

Ką daryti?

Jeigu yra tik nelabai didelis pleiskanų luobelis, t. y. be bėrimo, ir odos neniežti, jį galima nesunkiai panaikinti tankiomis šukomis, prieš tai odą sutepus riebiu kremu, aliejumi (šildyti nereikia), vazelinu. Kai kurios mamos tepa ir grietine. Galima ir ja, nes tinka bet kokie riebalai. Jokiu būdu nekrapštyti nagais, nes gali patekti užkratas. Tačiau jeigu pleiskanų luobas nuolat atsinaujina, atsiranda paraudimas, niežulys ir t. t., būtina kreiptis į gydytoją. Gydymas yra gana efektyvus, o vaistai – receptiniai.

Išnyksta savaime

Daugumai mažų vaikų pleiskanų luobas išnyksta savaime. Jei pleiskanų luobelių atsiranda vyresniam nei trejų metų vaikui, reikia kreiptis į odos gydytoją. Šios pleiskanų luobelės gali būti ne tik seborėjinio dermatito, bet ir žvynelinės požymis. Deja, vis dažniau žvynelinė nustatoma mažiems vaikams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis