Kada duoti užsigerti mamos pieno primaitinant? Pataria gydytojas

Į jaunoms mamoms rūpimus klausimus apie žindymą atsako vaikų ligų gydytojas ir žindymo konsultantas Kazimieras Vitkauskas.

Iš mamos klausimo:

"Mano dukrytei 6 mėnesiai ir 1 savaitė. Maitinu pati. Prieš savaitę dukrytė pradėjo ragauti bulvių košelės, dabar jau pridėjau ir morkytės. Tik niekaip negaliu rasti teisingo atsakymo, kada duoti papildomo maisto: prieš žindymą ar po žindymo?

Jūsų knygoje "Kūdikio žindymas. Nepakeičiamas kaip motinos meilė" skaičiau, jog papildomą maistą reikėtų duoti po žindymo. Taip ir darau. Kol kas dukrytė suvalgo nedaug daržovių tyrės (vos po kelis šaukštelius).

Tačiau ir mūsų apylinkės pediatrės teigimu, ir kitoje literatūroje randu, jog papildomą maistą kūdikiui reikia duoti prieš žindymą, kitaip jis nenoriai valgys. Be to, vienoje knygoje radau paminėta, jog papildomas maistas apsunkina motinos piene esančios geležies įsisavinimą.

Taigi, prašau patarimo, kada duoti košelių? Ir dar - nuo kokio amžiaus kūdikiui duoti papildomų skysčių (sulčių, vandens) atsigėrimui po papildomo maistelio?"

Atsako vaikų ligų gydytojas ir žindymo konsultantas, knygos „Kūdikio žindymas: Nepakeičiamas kaip motinos meilė"  autorius Kazimieras Vitkauskas. 

     

 Šešių mėnesių amžiaus kūdikiui primaitinimas dar tik pradedamas, taigi,      pirmiausia tik bandoma jam duoti kitokio maisto, kuris dar yra tik  "papildomas". Pagrindinis, t.y., nepakeičiamai svarbiausias, tuomet dar yra  motinos pienas, todėl ir pirmenybė teiktina būtent žindymui.

 Be to, pienas yra skystas maistas ir jį derėtų praleisti į priekį, o jau paskui  valgyti ilgiau skrandyje užsibūnantį tirštą papildomą maistą - košę. Taigi,  pirmiausia reikėtų pažindyti ir tada duoti ragauti košės. Be to, svarbiu  laikytinas ir Jūsų jau žinomas motinos pieno geležies įsisavinimo  apsunkinimas papildomu maistu. Ypač, kol kūdikis dar negauna kito geležimi turtingo maisto - mėsos.

Logiškas ir Jūsų pastebėjimas bei savotiškai suprantami jūsų pediatrės ir kitoje literatūroje išreikšti nuogąstavimai, jog pasisotinęs pienu, kūdikis gali nebenorėti košės. Jeigu taip išties yra, galite pabandyti ir antrąją maitinimo taktiką - pirma duoti košės. Aišku, pradedant košės porciją nuo labai mažos ir didinti pamažu, taip pat pamažu tirštinti ir jos konsistenciją. Košė visiškai pakeičia vieną žindymą tada, kai jos porcija padidėja tiek, jog jos pakanka kūdikio pasisotinimui.

Atsigėrimui po košės labiausiai tinka grynas vanduo. Sultys šilumoje rūgsta, todėl joms užsibūti skrandyje virš tiršto maisto nederėtų. Pienas po košės irgi netinka, ypač kai į ją jau dedama mėsos.

                                                                                                                          www.zindyk.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis