Kaip atrodo rūkančių nėščiųjų kūdikiai

Iš vienos pažįstamos teko girdėti, kad gydytojai nėštumo metu jai leido rūkyti. Esą kelios cigaretės per dieną padarys mažiau žalos, nei nuolatinis organizmo stresas, kurį jis patiria metus rūkyti. Tiesą sakant, sunku patikėti, kad atsirastų nors vienas profesionalus medikas, kuris drįstų viešai pasakyti, kad rūkymas ir nėštumas – suderinami dalykai.

Visų pirma reikėtų pradėti nuo to, kad jeigu per dieną užtenka tų dviejų ar trijų cigarečių, vadinasi priklausomybė nėra tokia jau stipri ir ją galima įveikti. Jeigu vis dėlto cigarečių kiekis didesnis, o nėščioji vis tiek rūko – tikriausiai nelabai supranta, kokią iš tiesų žalą nikotinas daro jai ir jos būsimam mažyliui.

Rūkymas gali daryti didelę įtaką ir pačiam pastojimui. Tiriant nevaisingumo priežastis nustatyta, kad net 13 proc. moterų, surūkančių ne mažiau kaip 20 cigarečių per dieną, nepastoja būtent dėl to, kad rūko. O metusi rūkyti moteris vėl tampa vaisinga tik po metų. Tos moterys, kurios rūko nėštumo metu, gali susidurti su kur kas didesnėmis problemomis:

- Rūkymas padidina negimdinio nėštumo riziką;
- Rūkymas padidina persileidimo riziką;
- Rūkymas padidina perinatalinės mirties riziką;
- Rūkymas padidina priešlaikinio gimdymo riziką;
- Rūkymas daro neigiamą įtaką vaisiaus vystymuisi ir svoriui;
- Rūkymas padidina placentos komplikacijų riziką;
- Rūkymas padidina vaisiaus apsigimimų riziką.

Kada geriausia mesti rūkyti? Be abejonės, geriausia atsikratyti šio žalingo įpročio dar prieš planuojant pastojimą. Nepamirškite, kad nikotino sukeltas poveikis iš organizmo tikrai nepasišalina per kelias savaites. Tiesą sakant jis nedingsta ir per kelis mėnesius. Kartais rūkančios moterys, sužinojusios, kad laukiasi, pradeda rūkyti mažiau ar lengvesnes cigaretes, tačiau tai tik bandymas save apgauti. Kiekviena surūkyta cigaretė turi įtakos vaisiui ir mesti rūkyti reikia kuo greičiau.

Jeigu sausų teorinių faktų nepakanka, galbūt kur kas iškalbingesnė bus Durhamo universiteto mokslininkų išplatinta nuotrauka, kurioje aiškiai matyti skirtumas tarp to, kaip elgiasi negimę kūdikiai rūkančių mamų pilve, o kaip – nerūkančių.

Šie 4D vaizdai, daryti 32-ąją nėštumo savaitę, rodo: rūkančių mamų vaikai savo veidus liečia kur kas dažniau nei nerūkančių.

Ir nors atrodo, kad šitaip jie elgiasi mėgindami apsisaugot nuo dūmų (kas jau atrodo liūdnai), iš tiesų viskas kur kas rimčiau: kuo labiau išsivystęs negimęs kūdikis, tuo rečiau jis liečia savo veidą. Ekspertų teigimu, šie vaizdai akivaizdžiai parodo, jog rūkymas nėštumo metu stabdo vaisiaus vystymąsi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis