Kaip suteikti kūdikiui komfortą per vasaros karščius

Ar laiką leidžiate lauke ar viduje, vasarą nėra lengva kūdikiui suteikti saugumą ir komfortą.

Per daug aprengtas kūdikis kaista, prakaituoja, o palikus jautrią odelę atvirą, saulė kaipmat gali ją skaudžiai nudeginti. Anot kūdikių priežiūros specialistų, abu kraštutinumai gali tapti ne tik kūdikio irzlumo priežastimi, bet ir sukelti rimtų sveikatos problemų.

Specialistai pataria, kaip karštomis vasaros dienomis išlaikyti vėsą ir apsaugoti kūdikį.

Teisinga apranga

Jei su kūdikiu būnate viduje, stenkitės jį rengti lengvais, laisvais rūbeliais, pageidautina iš natūralaus audinio, pavyzdžiui, medvilnės, kuri žymiai geriau praleidžia orą ir sugeria prakaitą nei sintetika. Specialistų teigimu, visuomet galima vadovautis ir savo pojūčiais – kas patogu, malonu jums patiems esamoje temperatūroje, aplinkoje. Būtina atkreipti dėmesį, kad lauke karštą, net ir apsiniaukusią, dieną būtini visą kūdikio kūnelį dengiantys rūbeliai ir kepuraitė. Taip pat rinkitės orui pralaidžias sauskelnes.

Gera ventiliacija

Labai svarbu žinoti, kad kūdikis kvėpuodamas atsivėsina kur kas lėčiau nei suaugęs žmogus, todėl net ir kelios minutės prikaitintoje patalpoje ar automobilyje vaikui gali būti pavojingos. Būkite ten, kur pakanka šviežio oro ir nepalikite kūdikio vieno. Pavyzdžiui, net ir pastačius vežimėlį pavėsyje ar nusukus nuo saulės reikėtų nuolat tikrinti, ar kūdikiui neperkaršta, ar saulė neatsisuko ir nekaitina tiesioginiais saulės spinduliais.

Tinkamas vežimėlis

Vasaros karščiams nepritaikytame vežimėlyje labai greitai kūdikiui gali pasidaryti nepakenčiamai karšta. Geriausia rinktis vasarinį vežimėlį su gera ventiliacija, pagamintą iš lengvo nailono, o ne sunkios ir storos medžiagos. Jei kūdikio veidelį išmuša karštis, išimkite jį iš vežimėlio, nes greičiausiai jam ten perkaršta.

Pakankamai skysčių

Net jei kūdikio kakta nerieda prakaito lašeliai, dar nereiškia, kad būdamas karštame ore jis negali netekti daug skysčių. Raudoni, šilti skruostai, pagreitėjęs kvėpavimas ir neramus elgesys yra pirmieji signalai, kad kūdikiui karšta ir kad jam būtina gauti daugiau skysčių. Kadangi iki 6 mėnesių kūdikiams vandens duoti nereikėtų, o vyresniems nei 6 mėnesių – tik nedidelius kiekius, patartina juos dažniau žindyti ar maitinti mišinuku. Esant šiltam orui, kūdikis turėtų išgerti daugiau skysčių nei paprastai.

Saikingai būti lauke

Tiek jums, tiek kūdikiui blogiausias laikas būti lauke yra nuo 10 iki 14 valandos, kai saulė aktyviausia ir žalingiausia. Taigi, patartina į lauką eiti prieš arba po šio laikotarpio.

Pavėsis ir apsauga

Jei einate į lauką ar paplūdimį, visuomet rinkitės pavėsį – po medžiu ar skėčiu. Galite kūdikiui uždėti specialius saulės akinius, kurie apsaugos akis. Odos apsaugą nuo saulės taip pat reikia naudoti. Geriausia, kad kūdikis nebūtų tiesioginėje saulėje, tačiau, jei maudotės ar žaidžiate, reikėtų apsaugine priemone tepti visą kūdikio kūnelį, veiduką, ausis. Tai kartoti reikia kas dvi valandas bei kaskart, kai kūdikis sušlampa ar sušyla. Mažiausias apsauginės priemonės SPF turėtų būti 15.

Jautrios vietos

Kai vaikas sušyla, ten, kur odelė jautri ir yra raukšlių, pavyzdžiui, kaklas ar pažastys, gali atsirasti paraudimų. Norint to išvengti ar sumažinti atsiradusį perštėjimą, reikia kūdikį dažniau perrengti laisvais, švariais rūbeliais, pabarstyti jautrias vietas talku ir nuolat vėdinti bei vėsinti patalpas, kuriose būnate.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis