Kaip teisingai derinti žindymą ir maitinimą iš buteliuko?

Kūdikį galima žindyti, galima maitinti iš buteliuko, o galima rinktis abiejų šių mitybos būdų derinimą.

Žindymo ekspertų teigimu, renkantis kombinuotą kūdikio maitinimą, labai svarbu žinoti keletą pagrindinių taisyklių ir turėti geros kokybės reikalingas priemones.

Kada ir kaip pradėti?

28-erių metų Alina sako, kad jau po kelių savaičių norėtų daugiau dėmesio skirti darbams, todėl planuoja ne visą laiką žindyti krūtimi, tačiau nežino, ar šešių savaičių kūdikiui tai nebus per ankstyvas laikas. Taip pat kyla daug klausimų, kaip teisingai derinti skirtingus maitininimo būdus.

Žindymo specialistai sako, kad kombinuotas maitinimas yra gera išeitis tuomet, kai dėl vienokių ar kitokių priežasčių kūdikio mama negali nuolat būti kartu arba net ir būdama šalia ne visada gali maitinti krūtimi. Vienas iš būdų derinti skirtingą maitinimą – naudoti nutrauktą motinos pieną, kitas būdas – primaitinti naudojant specialius mišinukus. Toks kompromisas, anot specialistų, yra kur kas geriau nei visiškai nutraukti žindymą, tai naudingiau ir mamai, ir kūdikiui.

Vida Press

Geriausia žindymą ir maitinimą iš buteliuko pradėti derinti ne anksčiau kaip nuo aštuntos kūdikio gyvenimo savaitės, tik jei nėra kitos išeities, pasitarus su savo gydytoju ar žindymo specialistu, galima bandyti ir anksčiau. Mažinti žindymų skaičių reikia pamažu: taip organizmas adaptuosis, krūtys nebus tokios pritvinkusios pieno, o taip pat sumažės mastito rizika. Iš pradžių rekomenduojama sumažinti vienu žindymu per savaitę, renkantis dienos meto maitinimą ir jį pakeičiant mišinuku (arba motinos pienu – tačiau tuomet pieno gamybos procesas nesikeis, jo gaminsis ne mažiau nei anksčiau).

Jei vietoj dieninių žindymų kūdikis primaitinamas mišinukais, pieno ima gamintis mažiau, tačiau iš ryto ir vakare jo turėtų visiškai pakakti. Anot specialistų, maitinimas krūtimi – puiki dienos pradžia kūdikiui ir geras būdas stiprinti emocinį vaiko ir mamos ryšį jai grįžus po darbų.

Mažyliui sulaukus šešių mėnesių, mamos pieno poreikis dar labiau sumažėja, nes jis pradeda ragauti daugiau kietesnio maisto, taip pat gauna kitų skysčių dienos metu. Šiuo laikotarpiu žindyti galima, pavyzdžiui, tik vakarais, prieš miegą.

Kaip palengvinti derinimą?

Jei nuo gimimo kūdikį maitinote vien krūtimi, pirmuosius kartus siūlant buteliuką mažylis į jį gali reaguoti įvairiai, todėl verta išsirinkti tokį, iš kurio valgydamas kūdikis nejaus nepatogumo pereidamas nuo mamos krūties.

Pavyzdžiui, visų „Tommee Tippee" buteliukų žindukai savo unikalia forma ir minkštumu maksimaliai atkartoja mamos krūtį. Svarbu tik teisingai parinkti žinduko skylutės dydį. Tai saugūs, paprastai naudojami ir efektyvūs buteliukai, saugantys nuo diegliukų su ypatingai jautriu vožtuvėliu, „easy-vent" technologija, kuri užtikrina, kad per silikoninio žinduko vožtuvėlį oras cirkuliuotų optimaliai ir taip apsaugotų kūdikį nuo bereikalingo oro patekimo į skranduką. Buteliuko žindukas yra ypač minkštas, greit sušylantis iki kūno temperatūros, maitinant lengvai išsitempia ir lankstosi. Buteliuką labai patogu laikyti dėl jo susiaurintos formos laikymo vietoje, maitinimo metu buteliukas laikomas natūralioje padėtyje – primena maitinimo krūtimi padėtį. Šio buteliuko sudėtyje nėra bisfenolio A. Naujausias „Tommee Tippee" Ultra linijos buteliukai ypač mėgiami kūdikių ir tėvelių – dėl savo patogumo laikant, lengvo, tačiau ne per gausaus pieno tekėjimo, švelnių žindukų, kurie pagaminti taip, kad vaikutis neprisirytų oro.

Nenustebkite, jei kūdikis pratinamas prie buteliuko bus kiek pasimetęs – užuosdamas mamos pieną ir negalėdamas jo gauti, nemokėdamas čiulpti jis gali sutrikti. Tačiau priprasti ir išmokti gersti iš buteliuko tereikia šiek tiek laiko ir pastangų. Patartina pabandyti keletą skirtingų buteliukų su skirtingais žindukais, kuriuos galima suminkštinti karštame, virintame vandenyje. Taip pat gali padėti kitokia poza nei būna žindymo metu – pakaitaliokite, pažiūrėkite, kaip patogiau kūdikiui ir jums.

Užsakymo nr.: PT_72429002

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis