Kokią mėsą valgyti sveikiausia, o kuri turi mažiausiai naudos +lentelė

Kokia mėsa yra tinkamiausia mažam vaikui? Kiek jos suvalgyti ir kaip virti, kad neprarastų naudingųjų klausimus. Į šiuos ir kitus klausimus atsakymus pateikia vaikų ligų gydytojas dr. Algimantas Vingras.

Kada kūdikiui pradėti valgyti mėsytę?

Septynių mėnesių kūdikiui galite pradėti duoti vieną arbatinį šaukštelį, po dviejų dienų du ir t. t. arbatinius šaukštelius mėsos košės. Ji maišoma su daržovių koše. Mėsos košės per parą kūdikiui užtenka 30-40 g. Kai duodate mėsos košės, negirdykite pieno mišiniu, nes prasčiau absorbuojama geležis.

Kokia mėsytė labiausiai tinka?

Labiausiai tinka veršiena, triušiena, nutrijų mėsa, neriebi kiauliena, paukštiena (tik joje yra mažėliau geležies nei gyvūnų mėsoje). Vištiena, kalakutiena, strutiena, riebi antiena, žąsiena mažiau tinka.

Kokia mėsos nauda?

Mėsa - nepakeičiamų aminorūgščių, visaverčių, gerai žmogaus organizmo pasisavinamų baltymų, vitaminų (B1, B2, B3, B6, B12, folio rūgšties), mineralinių medžiagų (geležies, cinko, kalio, fosforo, magnio, vario, sieros) šaltinis. Ypač daug šių medžiagų yra kepenyse. Liesoje, taip pat jaunų gyvūnų mėsoje visų šių medžiagų yra daugiau nei senesnių ar paukščių mėsoje.

Vitamino B12 žmogus gauna tik iš gyvūninės kilmės produktų. Vitaminas B12, taip pat folio rūgštis, geležis yra būtini raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų) susidarymui.

Geležies kiekis mėsoje, palyginti su jos kiekiu žuvyje, daržovėse, vaisiuose, kruopose, yra didžiausias. Be to, mėsoje esančią geležį organizmas pasisavina daug geriau (vidutiniškai 25 proc.) nei esančią kituose maisto produktuose (vidutiniškai 10 proc.).

Taigi mėsa yra pagrindinis maisto produktas, padedantis išvengti geležies stokos mažakraujystės. Kūdikiams ir mažiems vaikams, kurie dar nevalgo tiek daug ir įvairių maisto produktų kaip suaugusieji, mėsa yra būtina. Svarbu pradėti kūdikius maitinti mėsa ne per vėlai. Jos jau galima duoti nuo šešto ar septinto mėnesio. Kasdien reikėtų suvalgyti apie 40-50 g, vyresniems ir iki 100 g mėsos per dieną.

Mėsos rūšisGeležis mg/100 gVitaminas B12 μ/100 gFolio rūgštis μ/100 g
Veršių kepenys10,254255
Veršienos nugarinė1,714
Jaučių kepenys8,380145
Jaučių liežuviai3,257
Jautienos nugarinė4,117
Jautienos kumpis4,229
Kiaulių kepenys16,332225
Kiaulių liežuviai5,143
Kiaulienos nugarinė1,011
Kiaulienos sprandinė1,344
Aviena2,335
Triušiena2,105
Viščiukų kepenėlės4,123740
Viščiukų šlaunelės0,70,410
Viščiukų krūtinėlės0,40,44
Kalakutų šlaunelės1,807,6
Kalakutų krūtinėlė0,80,59
Žąsiena2,80,34

Kiekviena šeima sprendžia - ar jai valgyti mėsą, kokią valgyti, kaip dažnai ją valgyti. Mėsos reikia vartoti saikingai. Pvz., kūdikiui per parą užtenka 30-40 g liesos mėsos, mažam vaikui - 50-60 g. Persivalgius mėsos, nukenčia kepenys, nes į organizmą pakliūva ir daug teršalų - pesticidų, sunkiųjų metalų, kitų kenksmingųjų medžiagų.

Mėsa yra sunkiau virškinamas produktas, todėl jos daug vartojant žarnyne skatinami puvimo procesai. Be to, kai daug suvalgoma mėsos, mažiau vartojama kitų produktų (grūdinių, daržovių, vaisių, pieno produktų), tad mityba gali pasidaryti vienarūšė. Tokiu atveju organizmas negaus reikalingų maisto medžiagų.

Nuo mėsos mažylį beria. Ką daryti?

Taip atsitinka, matyt, dėl to, kad kūdikis alergiškas atitinkamos rūšies mėsai. Kūdikiams, vaikams, kurie alergiški karvės pienui, labiau tinka vištiena, kalakutiena, triušiena, strutiena. Jei kūdikis alergiškas kiaušiniui, labiau tinka gyvūnų mėsa. Maistui alergiškiems vaikams rekomenduotina triušiena, aviena, nutrijų mėsa. Alerginės reakcijos gali atsirasti ir dėl įvairių medžiagų, esančių kombinuotuosiuose pašaruose, kuriais buvo šerti gyvūnai.

Kaip virti mėsą?

Mėsa yra pagrindinis maisto produktas, padedantis išvengti mažakraujystės. Mėsa mažyliui pradedama duoti nuo šešto ar septinto mėnesio. Kasdien jis turėtų suvalgyti apie 30-50 g, o vyresni iki 100 g

mėsos per dieną. Jaunų gyvūnų mėsa lengviau virškinama ir absorbuojama, nes joje mažiau jungiamojo audinio. Todėl ji ypač tinka mažiems vaikams. Virta mėsa taip pat daug lengviau pasisavinama už keptą ar rūkytą. Rūkytos, keptos mėsos galima duoti tik nuo trejų metų ir nedažnai. Rūkytoje mėsoje ir jos produktuose yra benzpirenų, formaldehidų. Tai medžiagos, didinančios riziką susirgti virškinimo sistemos ligomis, tarp jų ir vėžiu. Labai naudinga garuose virta mėsa. Ruošiant mėsos patiekalus mikrobangų krosnelėje dalis baltymų pakinta taip, kad organizmas nebesugeba jų pasisavinti.

Triušiena, palyginti su kitų rūšių raudona mėsa, yra švelnesnė, minkštesnė, turi reikiamą kiekį aminorūgščių. Žąsiena, antiena yra riebesnė, todėl valgoma be odos.

Kad liktų kuo vertingesnė, mėsa prieš verdant nemirkoma, dedama į verdantį sūdytą vandenį, verdama ant mažos ugnies (kad vanduo vos virtų) - tada mėsoje lieka daugiau baltymų ir kitų medžiagų, išvirusi mėsa yra minkštesnė, sultingesnė. Mėsa verdama supjaustyta stambesniais gabalais, bet jie turi būti apsemti vandeniu.

Visada geriau vartoti šviežią mėsą, jos patiekalus ruošti prieš valgį ir tik vienam kartui. Užšaldyta mėsa atšildoma kambario temperatūroje, dar kartą jos užšaldyti negalima.

Ištrauka iš A.Vingro knygos "Jūsų vaikas" (leidykla "Alma littera")

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis