Kūdikių maiste – sveikatai pavojingos toksinės medžiagos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praneša apie neleistinų toksinių medžiagų likučius, aptiktus kūdikių maiste. Pasitikrinkite, ar nepirkote tokio maisto savo vaikams.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF) gavo pranešimą iš Vokietijos apie ekologiškame kūdikių maiste ,,Bio Baby Brei Hirse Apfel Birne" (sufasuotame po 250 g) nustatytus didesnius nei leistina atropino kiekius. Maistas kūdikiams pagamintas Šveicarijoje, o supakuotas Vokietijoje.

Pranešime teigiama, kad nesaugi grūdų košė ,,Bio Baby Brei Hirse Apfel Birne" (partijos Nr. L 13239, tinkamumo vartoti terminas - 2015-04-30) buvo išplatinta beveik visose Europos valstybėse (Austrijoje, Belgijoje, Bulgarijoje, Kroatijoje, Danijoje, Estijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Airijoje, Latvijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose, Norvegijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Rumunijoje, Slovėnijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje, Lietuvoje) bei Islandijoje, Honkonge, Turkijoje, Australijoje ir Pietų Afrikoje.

Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nedelsiant pradėjo tyrimą. Nustatyta, kad 61,5 kg (246 pakuotes) šių košių į Lietuvą įvežė UAB „Vilandra" (Minsko pl. 55, Kuprioniškių k., Vilniaus r.). Prekyba šiais produktais buvo nedelsiant uždrausta. Tyrimas tęsiamas, aiškinamasi, ar nėra išplatinta rinkoje kitų to paties prekinio ženklo grūdų košių, kurios taip pat galėtų būti nesaugios.

Gyventojai, įsigiję minėtos partijos grūdų košės kūdikių maitinimui, gali juos grąžinti pardavėjams ar platintojui - UAB „Vilandra".

Atropinas randamas gamtoje, jis laikomas augalų toksiškumo rodikliu. Pasaulio mokslininkai vykdo tyrimus dėl tikslaus atropino poveikio nustatymo. Pagal dviejose skirtingose šalyse atliktus tyrimus, per dideli atropino kiekiai yra kenksmingi vaikų sveikatai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis