Lietuvos vaisius Nr.1 – kodėl jį valgyti sveika? Gydytojos komentaras

Vaisiai ir uogos - skaniausia priemonė siekiant stiprinti vaiko sveikatą. Sode užaugęs derlius turi ne tik daug vitaminų ir kitų augančiam vaikui būtinų medžiagų, bet ir ląstelienos, kuri yra... organizmo šluota, išvalanti nuodingąsias medžiagas. Aišku, vaisiai ir uogos privalo būti gerai sunokę - nuo žalių kyla skrandžio ir žarnyno uždegimas.

Nuo kokio amžiaus ir kiek vaikui galima valgyti Lietuvos sodų sunokintų obuolių ir kriaušių, konsultuoja pediatrė docentė Jolanta Kudzytė.

Gydytoja primena, kad kūdikiui bet kurios naujos (neragautos) sodo gėrybės galima duoti po 1-2 šaukštelius ir gerai sutrintos, o naujos rūšies skanauti reikėtų ne anksčiau kaip po 4-5 d.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Berniuko meilė neįgaliam broliui sujaudino milijonus
Mamos diskutuoja, kas geriau - natūralus gimdymas ar cezario pjūvis

OBUOLYS

Tai vienas populiariausių Lietuvos vaisių. Jame yra vitaminų C, B1, P, A, mineralinių medžiagų (geležies, kalio, mangano ir kt.), pektinų, kurie padeda virškinti maistą ir naikina nuodingąsias medžiagas, bei ląstelienos.

Vertingiausias - antaninis, nors rūgštokas, bet gausiausiai iš visų obuolių turi vitamino C. Jei vaiko viduriukai skystesni, jam pučia pilvą, žalias obuolys ir sultys netinka, nes šiuos procesus paskatina. Tada reikėtų maitinti keptu obuoliu.

Paprastai nuo šio vaisiaus neberia, bet jei taip būna, taip pat tinka keptas, džiovintas (ar kompotas), juk šiluma naikina vaisių alergines savybes. Obuolių kompotas lengvina kosulį, gerklės skausmą, o žievelių arbata ramina.

Nuo kada galima kūdikiui?

Jau nuo 6 mėn. obuolį galima kasdien pagremžti šaukščiuku ar patrinti (tik ne metaline trintuve) ir sumaitini 1-2 šaukščiukus. Nesaldinti!

Šviežiai paruoštoje tyrelėje lieka daugiausiai vitaminų. Pratinant prie obuolių tyrelės reikia kas kelias dienas kiekį didinti iki vieno vidutinio dydžio obuolio per dieną.

Tyrele galima paskaninti kruopų košytę.

Troškulį gerai malšina sultys, sveikiausios - ką tik išspaustos, o parduotuvėje - tik natūralios, skirtos vaikams (pakeliuose yra pagamintos iš miltelių).

Į pirmųjų metų pabaigą galima duoti pagraužti skiltelę obuolio, bet nulupus ir išėmus sėklytes. 

Džiovintas obuolys (kaip ir kompotas) tinka tik nuo 2 m., nes atkąstu gabaliuku vaikas gali paspringti. Jei džiovintu vaisiumi mėgaujasi jaunesnis mažylis, nepalikite jo be priežiūros. Virtos obuolių košės ar džemo kūdikiui iki 1 m. nereikia, o vėliau galima paskaninti arbatėlę, košę, gaminti gaivą.

Shutterstock nuotr.

KRIAUŠĖ

Joje daug cukraus, įvairių rūgščių, fermentų, pektinų ir kt. Kriaušė neturėtų kietinti vidurių, kaip ir visi žali vaisiai, valgomi su ląsteliena, bet džiovintų kriaušių nuoviras (kisielius, kompotas) ir sultys stabdo viduriavimą. Taip pat naikina bakterijas.

Kriaušė yra sunkiau virškinama, nuo jos gali pūsti pilvelį, todėl kūdikiui tinka ne anksčiau kaip nuo 10-12 mėn. ir po mažai: iš pradžių 1-2 šaukščiukus, vėliau ne daugiau kaip 0,5-1 vidutinės kriaušės (apie 50-60 g).

Džiovintų ar žalių kriaušių kompotukas mažiau erzina ir pučia pilvelį. Džiovintų griežinėlių griaužti tinka ne anksčiau kaip nuo 2 m., nes jie gana kieti ir sprangūs.

Vaikai mėgsta ir kriaušių džemą, bet jis, kaip ir visos uogienės ir džemai, patartinas nuo 1 m., nes daug cukraus. Tačiau retsykiais silpna arbatėlė ar gaiva nepakenks.

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis