Mamos pienu maitinti vaikai alergija serga rečiau

Beveik kas dešimtas vaikas yra alergiškas kuriam nors maisto produktui. Dažniausiai alergizuoja pieno produktai, kiaušiniai, žuvis. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria, kaip išvengti maisto produktų alergijos sukeliamų nepageidaujamų simptomų.

Kartais alergijai sukelti užtenka vieno kąsnelio

Alergija maisto produktams pasireiškia, kai paprastai nekenksmingi maisto produktai, patekę į organizmą, sukelia neįprastą imuninės sistemos reakciją ir nepageidaujamus simptomus. Tokia reakcija į maistą dažniausiai įvyksta labai greitai po alergiją sukėlusio maisto produkto suvartojimo. Alerginėms reakcijoms išprovokuoti paprastai užtenka nedidelio alergijas sukeliančio maisto kiekio.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Į madą grįžta nerti ir megzti krikštynų rūbai

Vaikiškų pusryčių TOP 5

Kone kas dešimtas vaikas alergiškas tam tikram maistui

Maisto alergijos nustatomos vis dažniau, tačiau priežastys nėra tiksliai žinomos. Manoma, kad tam turi įtakos pasikeitusi mityba, pagerėjusios higienos sąlygos ir dėl to padidėjęs imuninės sistemos jautrumas. Tyrimais nustatyta, kad alergijos maistui būdingos 5-8 % vaikų ir 1-2 % suaugusiųjų.

Dažniausiai alergiją sukeliantys produktai

Teoriškai visi maisto produktai gali sukelti alergijas, tačiau dažniausiai alergijas sukelia: salierai, glitimo turintys javai (kviečiai, rugiai, miežiai ir avižos), vėžiagyviai (krabai ir krevetės), kiaušiniai, žuvis, pienas, moliuskai (midijos, austrės), garstyčios, riešutai (lazdyno, graikiški ir žemės riešutai), sezamo sėklos, soja.

Kaip pasireiškia alergija maistui?

Alergijos sukeliami simptomai gali būti labai įvairūs. Suvalgius maisto produktą, kuriam esate alergiškas, gali atsirasti odos bėrimas ar niežulys, virškinimo trakto sutrikimai, limfmazgių padidėjimas. Nedažnai, tačiau labai ūmi bei gyvybei pavojinga alerginė reakcija - anafilaksija.

Nepainiokite alergijos su maisto netoleravimu

Labai dažnai alergija maisto produktams yra maišoma su maisto produktų netoleravimu. Pastaroji būklė dažniausiai išsivysto palaipsniui, joje imuniniai procesai nedalyvauja ir nors esant maisto produktų netoleravimui anafilaksija neišsivysto, tačiau visi kiti simptomai panašūs į būdingus alergijai simptomus.

Kaip išvengti alerginių sukeltų nepageidaujamų reakcijų?

Pagrindinis būdas siekiant išvengti alergijos sukeltų simptomų yra nepageidaujamas reakcijas sukeliančių maisto medžiagų vengimas. Sužinoti, ar maisto produkte yra medžiagų galinčių sukelti alergines reakcijas, galima atidžiai perskaičius perkamų maisto produktų etiketes, kuriose turi būti aiškiai nurodomas alergiją galinčios sukelti medžiagos pavadinimas, išskyrus atvejus, kai paties maisto produkto pavadinimas nurodo atitinkamą sudedamąją dalį.

Kadangi alergija maisto produktams atsiranda dar kūdikystėje ar ankstyvoje vaikystėje, svarbu atkreipti dėmesį tiek į nėščios moters mitybą, tiek ir į kūdikio mitybą. Nors nėščiajai speciali dieta nereikalinga, tačiau rekomenduojama nepiktnaudžiauti dažniausiai alergizuojančiais maisto produktais. Kūdikiui tinkamiausias maistas - motinos pienas, nustatyta, kad kūdikiai, maitinti motinos pienu, rečiau serga alergijomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis