Perversmas kūdikių mityboje ar mada, kuri praeis? Gydytojos ir mamos komentarai

Įsivaizduokite jokių specialiai ruoštų košių ir lėktuvėlių skraidinimo į burną. Pusės metų sulaukusį bamblį sodinate prie bendro stalo ir leidžiate pačiam pasirinkti, kokio maisto jis norėtų. Su kitokiu papildomu kūdikių maitinimo būdu (angl. baby-led weaning ) pasaulį prieš keletą metų supažindino buvusi akušerė Gill Rapley. Šį metodą išbandžiusiųjų daugėja ir Lietuvoje.

Kūdikis pats renkasi ir maitinasi

Sparčiai populiarėjančio kitokio papildomo maitinimo būdo esmė – kūdikiui, kaip ir suaugusiam, leidžiama pačiam pasirinkti kada, ką ir kaip iš savo lėkštės jis nori valgyti. O valgo tą patį kaip visa šeima, nėra verdama ir trinama atskira košė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Atvira išpažintis: nelaukiu gimdymo, nes nežinau, kaip išgyvensim
Redita Dominaitytė: norėčiau trečio leliuko, bet...

Kai kūdikis pradeda domėtis kitu maistu ir stabiliai sėdi, jį jau galima sodinti prie bendro stalo. Taip jis pratinamas prie valgymo ritualo su visa šeima, susipažįsta su įvairiais skoniais ir lavinama smulkioji motorika

Tiesa, būtina laikytis kelių taisyklių. Stambesnis maistas iš pradžių supjaustomas lazdelėmis, kad būtų patogu sugriebti mažomis rankutėmis. Taip pat, nededama druskos ir kitų aštrių prieskonių (jų gali užsibarstyti kiekvienas pagal poreikį), neduodama pusfabrikačių ar kito nesveiko maisto.

Iš pradžių kūdikis maistą valgo rankomis, vėliau išmoksta naudotis įrankiais. Skystus produktus kaip jogurtus ar košes nuo pat pradžių siūloma valgyti įduodant šaukštą. Taip vaikas ne tik susipažįsta su maisto formomis, bet ir paragauja įvairaus maisto. Tačiau mamos turi apsišarvuoti kantrybe – iš pradžių maistas kūdikiui atrodys labiau žaislas.

Mamos patirtis: pabandžiusi rekomenduoja kitiems

Lietuvoje būsimus ar naujai iškeptus tėvelius su kitokiu papildomu maitinimo būdu supažindina „Prieraišiosios tėvystės centro“ lektorė Vilma Varnagirytė, pirma šią naujovę išbandžiusi su savo pirmagimiu.

„Suėjus pusei metų pradėjau ieškoti informacijos apie papildomą maitinimą ir viename mamų forume radau įkeltą nuorodą į Londone gyvenančios lietuvės tinklaraštį. Čia ji buvo aprašiusi naują maitinimo būdą – „baby-led weaning“.Jis mane sudomino, pradėjau ieškoti daugiau informacijos, galiausiai parsisiunčiau knygą,“ – apie atradimą pasakojo moteris.

V. Varnagirytė su gydytojais nesikonsultavo, tačiau pasirinktą papildomą maitinimo būdą kiek pakoregavo.

„Jei tai būtų trečias vaikas galbūt būčiau kiek drąsesnė. Pirmagimiui iš pradžių davėme vaisių, paskui garuose troškintų daržovių. Nesiryžome iškart siūlyti to, ką valgome mes, nors ir patys stengiamės sveikai maitintis. Žinojau, kad kūdikiui nerekomenduotina duoti druska ar cukrumi pagardinto maisto,“ – pradžią prisiminė pašnekovė.

Iš pradžių kūdikis su maistu labiau žaidė, nors ir džiaugėsi atradęs naujų skonių. Vėliau pradėjo pats atsirinkti, ką ir kiek valgyti. Pasak V. Varnagirytės, pavyzdžiui, maitinami krūtimi kūdikiai patys sprendžia, kiek ir kada valgyti, todėl ir vėliau jam reiktų leisti nuspręsti pačiam.

„Kažkodėl labai paplitęs nusistatymas, kad suėjus šešiems mėnesiams staiga kūdikis privalo valgyti pagal grafiką, lenteles, nustatytus kiekius. Manau, toks prievartinis maitinimas neigiamai veikia vaikus. Nors pradžioje atrodo, kad taip vaikas mažai suvalgo, bet jei svoris auga, tuštinasi normaliai, jam tokio kiekio pakanka“ - sakė moteris.

V.Varnagirytės teigimu, šis maitinimo būdas turi privalumų ne tik kūdikiui, bet ir visai šeimai. Visų pirma stipriai pagerėja maisto kokybė – stengiamasi valgyti šviežią, sveiką maistą. Taip pat nereikia terliotis gaminant atskiras košeles.

Medikai vertina skeptiškai

Pediatrės neurologės Rūtos Maciulevičienės nuomone, kiekvieną naujovę reiktų taikyti klausantis blaivaus proto.

„Viduržemio jūros šalyse įprasta duoti kūdikiui ragauti to, ką valgo tėvai. Pas mus įprasta manyti, kad gerokai saugiau kūdikį maitinti jam specialiai paruoštu maistu. Manau, kad kūdikiui galima siūlyti ragauti kuo įvairesnio maisto. Tačiau, su viena sąlyga: maistas turi būti be druskos, cukraus, įvairių maisto priedų, konservantų,“ – savo nuomone dalijosi gydytoja.

Pasak jos, iki vienerių metų kūdikiams nėra iki galo susiformavusios kepenys, inkstai, todėl maistas turėtų būti be prieskonių.

„Visa bėda, kad patys suaugusieji dažniausiai maitinasi ne pagal sveikos mitybos rekomendacijas ir suvalgo daug šlamšto. Todėl vien dėl šios priežasties suaugusiųjų maistu geriau kūdikių nemaitinti. Duoti paragauti galima, bet maitinti tikrai nerekomenduočiau,“ – patarė R. Maciulevičienė.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis