Pirmosios lietuviškos braškės: ar galima mažiems vaikams?

Miškuose sirpsta žemuogės, o prekybos vietos vilioja šviežutėlaitėmis lietuviškomis braškėmis. Kokio amžiaus vaikams jau galime pasiūlyti šių skanumynų, pataria vaikų ligų gydytoja.

Konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Asta Rudžionienė.

Pirmosios lietuviškos braškės: ar galima mažiems vaikams?

Atvežtinėmis braškėmis iš Ispanijos ar kitų šiltesnių kraštų mėgautis galime nuo ankstaus pavasario. Tačiau birželio viduryje pagaliau sulaukėme ir lietuviškų braškių. Rausta jos ir močiučių daržuose. Taigi, kyla natūralus klausimas - ar galime jų pagaliau duoti paragauti pačiam mažiausiam šeimos nariui? Juk lietuviškos, natūraliai užaugintos...

Kaip sako vaikų ligų gydytoja Asta Rudžionienė, braškės ir žemuogės yra labiausiai alergizuojančios uogos, kokios tik auga Lietuvoje. „Vaikui iki vienerių metų, kaip ir žindančiai mamytei, nerekomenduojama duoti braškių ir žemuogių. Kūdikiams iki metų naujų maisto produktų reikia stengtis įvesti kuo mažiau ir atsargiai. Braškės, žemuogės, kaip ir citrusiniai vaisiai, kūdikiams yra tabu. Vėliau, antraisiais gyvenimo metais -  prašom" - sako gydytoja.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Nekeptas plikytų sausainių torčiukas

Išeitis - prisišaldyti braškių

Iš lietuviškų uogų braškės ir žemuogės yra kone saldžiausios bei populiariausios, todėl natūralu, kad klausimų apie jų davimą kūdikiams ir mažiems vaikams gydytoja sulaukia dažnai."Puikiai suprantu mamas, kurios nori pasiūlyti savo kūdikiui kažko naujo, joms atrodo, kad mažylio meniu neįvairus, tačiau turime įtikinti mamas, kad nei braškės, nei žemuogės vaikams iki metų yra netinkamos. Kaip ir savo pienu vaikučius maitinančioms mamoms, nes alerginės reakcijos nuo jų tikrai dažnos" - sako vaikų ligų gydytoja Asta Rudžionienė.

Jos patarimas visoms nekantraujančioms mamoms - lietuviškų, geriausiai ekologiškų, braškių užsišaldyti. O rudenį ar žiemą, kai vaikas paaugs, bus vyresnis negu metukų, bus galima atšildyti ir jomis pagardinti košę, jogurtą ar kitą patiekalą.

Alergija gali „išlįsti"vėliau

Neskubėdami vaikui duoti labiausiai alergizuojančių produktų, mes apsaugome jį nuo alergijos pasireiškimo vėliau. Juk vaiko organizmas gali įsiaudrinti nebūtinai po pirmo braškės paragavimo. Gydytoja Asta Rudžionienė: „Kartais mamos sako, kad „Daviau braškių anksti ir nieko nenutiko...". Taip dažnai ir būna, bet alergija gali pasireikšti vėliau, davus antrą ar kitus kartus. Mes norime apsaugoti vaikus, kad alergija jiems neišsivystytų ateityje.

Žinoma, yra vaikų, kurie valgo braškes ir nieko blogo nenutinka. Tačiau jei klausiate manęs patarimo kaip medikės, atsakau, kad iki metų nuo braškių ir žemuogių geriau susilaikyti".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis