Skiepyti ar neskiepyti – ką sako mamos?

Skiepų kalendorius kūdikiams atrodo įspūdingai – skiepų nurodyta daug ir dažnai. Tačiau tėvai gali pasirinkti, skiepyti ar ne. Vieni skiepija nuo visų įmanomų ligų, kiti tiki, kad vaikų imunitetas bus stipresnis be skiepų. Kelios mamos dalijasi savo požiūriu ir patirtimi.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Emilija, trijų vaikų mama:

„Prieš gimstant pirmam vaikui ilgai galvojau, ar verta nuo visko skiepyti? Skaičiau daug mamų forumų pokalbių ir jau buvai įtikėjusi, kad skiepai tai tikras blogis. Tačiau užteko proto pasikonsultuoti su šeimos gydytoja. Ji taip pat augina porą vaikų. Paklausiau, ar ji juos skiepijo. Atsakymas buvo teigiamas, todėl ir aš ryžausi skiepyti taip, kaip nurodo kūdikių skiepų kalendorius. Porą skiepų pirmagimis pakėlė gana sunkiai: sukilo temperatūra, paraudo skiepo vieta, bet gydytoja patikino, kad tai normali reakcija. Antrą ir trečią sūnų taip pat skiepijau ir nesigailiu.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Mamos dilema: su kuo miegoti naktį - vaiku ar vyru?

Kaip pasakyti vaikui, kad jis turės brolį ar sesę?

Tiesa, nei vieno vaiko neskiepijau nei nuo vėjaraupių, nei nuo erkinio encefalito, nei nuo roto. Neskiepiju ir nuo gripo. Manau, kad per daug persistengti irgi nereikia, užtenka tų, kuriuos kompensuoja valstybė. Kaip ir su vaistais – nuo vienos ligos jų prikurta begalės, bet vartoti reikia tik vienus.“

Rimantė, vieno vaikučio mama:

„Vaikutį skiepijų nuo visų ligų, kurios yra skiepų kalendoriuje. Dar papildomai norėjau paskiepyti nuo vėjaraupių, bet panašu, kad mano vaikutis persirgo jais anksčiau nei galėjo skiepytis. Dar Laukia skiepai nuo meningokoko ir erkinio encifalito. Neskiepijome tik nuo roto viruso. Pasitariau su keliais medikais ir jie rekomendavo nuo roto neskiepyti.

Šiuo metu dukrytei šiek tiek daugiau nei pusantrų metukų, todėl dar laukia ir dalis kompensuojamų skiepų. Džiaugiuosi, kad kiek buvo skiepyta nebuvo jokio šalutinio poveikio ar komplikacijų. Nė po vienų skiepų nebuvo nei temperatūros, nei paraudo skiepo vieta.

Savo vaiką ir toliau skiepysiu, nes manau, kad skiepai reikalingi ir kur kas mažiau kenkia sveikatai nei ligos. Juk, pavyzdžiui, niekas nebėra skiepijamas nuo raupų, nes jų tiesiog nebeliko, nes buvo masiškai skiepijama. Lygiai taip pat važiuojantys į Afriką ar Aziją pasiskiepija. Todėl nematau reikalo neskiepyti vaiko nuo ligų, nors kai kurios atrodo labai retos ar visai nesutinkamos. Bet tik atsirado daugiau neskiepijančių ir jau galima perskaityti, kad kūdikis mirė nuo kokliušo. Nepateisinu ir negaliu suprasti tėvų, kurie atsisako skiepyti savo vaikus. Manau, tai labai neatsakingi žmonės, kurie rizikuoja savo vaikų gyvybėmis. Kartais net pagalvojų, kad skiepai vaikams turėtų būti privalomi. Aišku, kartais galbūt ir pasitaiko kokių šalutinių poveikių, bet ant paprasto aspirino pakuotės taip pat surašyti labai baisūs galimi šalutiniai poveikiai.“

Diana, dviejų vaikų mama:

„Auginu du vaikus, abu juos skiepijau tais skiepais, kurie yra rekomenduojami Skiepų kalendoriuje. Kodėl taip nusprendžiau? Nes, manau, kad kiekvienas turi dirbti tą darbą, kurį išmano geriausiai - infektologai ir medikai skiepų kalendorių sudaro ne „iš oro“, o remdamiesi praktika bei kitų šalių patirtimi, taigi, pasitikiu jais. Nemanau, jog galėčiau geriau išmanyti šią sritį ir nuspręsti, kad prisiimu atsakomybę už tai, kad mano vaikai bus neskiepyti, nes aš manau, kad taip geriau.

Komplikacijų po skiepų buvo kelis kartus, bet nedidelių - kartą sūnui pakilo temperatūra iki 37,5 po skiepo, o kitą kartą dukrytei skundėsi, kad skauda rankytę, į kurią dūrė. Kita tema - skiepai, kurie nekompensuojami valstybės. Šiuo klausimu esu prieš juos. Skiepu nuo rotaviruso neskiepijau todėl, kad juo skiepyti galima tik labai mažą kūdikį, po gimdymo kol atsipeikėjau, praėjo keli mėnesiai, tada sužinojau apie skiepą ir galų gale jau buvo vėlu juo skiepyti. Erkinio encefalito skiepų nesirenku todėl, kad gyvename daugiabutyje, o parkuose ir miškuose būnam tikrai labai retai, todėl nematau prasmės.

Vėjaraupiais sūnus prasirgo darželyje, o dukrytė dar nesirgo, laukiu, gal šiemet? Galvoju, jeigu darželyje ji nesusirgs, tada pasvarstysiu apie jos skiepijimą nuo vėjaraupių, nes didesni vaikai serga ir ilgiau, ir sunkiau, ir komplikacijų didesnė tikimybė. Tačiau griežtai nepritariu „vėjaraupių vakarėliams“, kai susirgus vienam vaikui, kitos mamos atveda savo mažus vaikus, kad ir šie apsikrėstų ir persirgtų kuo anksčiau. Man čia kažkoks nesusipratimas - kuri mama nori specialiai susargdinti vaiką? Dėl skiepų nuo gripo neturiu nuomonės. Vienais metais skiepijausi pati, ir skiepijau vaikus, kitais metais jau nesiskiepijau nei pati, nei vaikus skiepijau. Visais atvejais vaikai šaltuoju metų laiku serga virusinėmis kvėpavimo takų ligomis, nieko čia nepadarysi. Manau, svarbiau tų ligų profilaktika ir vaikų grūdinimas.“

Aurelija, dviejų vaikų mama:

„Savo vaikų neskiepijau ir neduodu cheminių vaistų nesant būtinybei. Man atrodo, kad skiepai yra ne tik labai didelis pelno šaltinis vaistų kompanijoms, bet ir silpnina imunitetą. Tuo labiau, kad dabar skiepijama ir nuo tokių ligų, kurių jau seniai nebėra arba pasitaiko labai retai. Tad nematau reikalo dirbtinai nuodyti savo vaikus.

Iki šiol berniukai sirgo tik sloga, auga sveiki ir tvirto imuniteto. Kas rytą pratinu daryti mankštą, grūdinu, daug laiko praleidžiame lauke ir slogą bei skaudančią gerklę gydau natūraliomis priemonėmis: druskos tirpalu skalauja gerklę, kaitina kojas, susirgę miega su vilnonėmis kojinėmis ir vilnoniu šaliku, geria daug vaistažolių arbatų, sučiulpia medaus gabalėlį. Iki šiol to pakakdavo, ateityje taip pat bandysime verstis su minimaliu kiekiu vaistų.

Aišku, vaikus saugau nuo ligų. Jei kas suserga darželyje ar iš draugų vaikų, stebiu saviškių savijautą ir kelias dienas neleidžiu į darželį. Taip pat nepritariu gana populiariems vėjaraupių vakarėliams. Juk vėjaraupiai – tai liga. Tai kam dirbtinai sargdinti vaiką?“

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


_loadQuiz(15858);

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis