Svarbu žinoti: ant ko miega jūsų vaikas?

Miegas yra vienas svarbiausių elementų augančiam organizmui. Geram poilsiui ir teisingam vystymuisi reikalingas kokybiškas pagrindas – čiužinys.

Specialistų teigimu, čiužinį kūdikio lovytei reikia rinkti atsakingai. Geros kokybės čiužinys džiugins nesudėtinga priežiūra ir tarnaus ne vienerius metus.

Svarbiausi kriterijai

Renkantis čiužinį svarbiausia atkreipti dėmesį į keletą aspektų: vaikelio amžių, svorį, kamšalo kokybę bei kokiais klijais jis suklijuotas, taip pat – porolono tankio parametrus. Dažniausiai čiužinį vaikui tėveliai renka pagal komfortą arba pagal specifinius poreikius (pavyzdžiui, jei vaikas linkęs prakaituoti).

Vaiko lovytės čiužinio nederėtų rinkti atsižvelgiant tik į jo dydį ir kainą. Čiužinio kietumas, dangos natūralumas ir net kvapas yra esminiai kriterijai, kurių neverta ignoruoti. Prieš perkant čiužinį reikėtų įsitikinti, kad jis pagamintas iš nekenksmingų medžiagų. Atkreipkite dėmesį, kad natūralaus pluošto čiužiniai taip pat yra klijuojami klijais, todėl įsitinkinkite, kad čiužinys neturi specifinio kvapo – svarbu, kad klijai būtų kuo naturalesni ir sertifikuoti, jog nekenkia kudikio sveikatai. Saugiausia rinktis patikimo, sertifikuoto gamintojo produktus.

Ilgą laiką buvo manoma, kad kūdikiui geriausiai tinka kietesnis čiužinys, pavyzdžiui, iš kokoso pluošto. Tačiau, remiantis naujausiais tyrimais, vaikų gydytojai ir kineziterapeutai teigia, kad augančiam vaikui tinkamiausi patogūs – nei per minkšti, nei per kieti – čiužiniai, kurie pakėlus kūdikį iš lovytės atsistato į pradinę, lygią padėtį. Kūdikio čiužinys turėtų būti iki 10 cm pločio, kad paaugęs mažylis atsistojęs lovytėje iš jos neišliptų.

Vaiko lovytės čiužinio nederėtų rinkti atsižvelgiant tik į jo dydį ir kainą. Čiužinio kietumas, dangos natūralumas ir net kvapas yra esminiai kriterijai, kurių neverta ignoruoti.
Vida Press

Dažniausios klaidos

Vienas dažniausiai pasitaikančių klaidingų įsitikinimų, kad čiužinukas gali tarnauti tol, kol vaikas išauga savo pirmąją lovytę. Tiesa, kad kokybiškas čiužinys gali tarnauti ilgai ir su juo gali išaugti ne vienas vaikelis. Visgi vaikui neužtenka vieno įprasto, specialiai įvairiam amžiui nepritaikyto čiužinio. Kūdikis gimsta sverdamas 3-4 kg, po metų jo svoris išauga iki 10 kg. Taigi, vaiko svoris pasikeičia daugiau kaip du kartus, susiformuoja jo stuburas, todėl atsiranda minkštesnio, tačiau tvirtesnio čiužinio poreikis. Šią problemą gali išspręsti specialus dvipusis čiužinys.

Kita dažnai pasitaikanti klaida – manymas, kad kietas kokosinis ar grikinis čiužinys yra vienintelis teisingas pasirinkimas. Tiesa ta, kad pagal naujausias technologijas sukurti poroloniniai čiužiniai savo funkcionalumu jiems ne tik prilygsta, bet dažnai ir pranoksta. Tačiau renkantis poroloninį čiužinį būtina atkreipti dėmesį į paties porolono kokybę. Pigus porolonas – trumpalaikis. Toks čiužinys antrajam vaikeliui jau tikrai nebebus tinkamas.

Nauda kūdikiui ir tėvams

Kūdikiai didžiąją dalį savo laiko praleidžia gulėdami ant čiužinio, todėl vis daugiau tėvų teikia pirmenybę sveikiems ir kokybiškiems produktams. Dėl šios priežasties daugelį metų yra itin vertinami austriški "Traumeland" čiužiniai, tobulinami remiantis naujausiomis specialistų rekomendacijomis. Vadovaujantis jomis buvo išspręsta viena dažniausių problemų – kūdikių perkaitimas miegant.

Šie čiužiniai pasižymi daugeliu savybių, kurios naudingos ne tik kūdikiui, bet ir palengvina jo priežiūrą tėvams. Tai – gera ventiliacija, sudaranti sveiką miegojimo klimatą, patogus čiužinio užvalkalas, kuris gali būti plaunamas automatinėje skalbyklėje 60 laipsnių temperatūroje ir kuris turi integruotą kvėpuojančią apsaugą nuo drėgmės (nereikia jokių papildomų neperšlampamų paklodžių). Taip pat čiužinukai pasižymi optimaliu elastingumu, padedančiu sveikam stuburo vystymuisi.

Verta atkreipti dėmesį, kad vienas toks čiužinys gali tarnauti kiekvienoje kūdikio vystymosi stadijoje. Čiužinio porolonas yra dvipusis – skirtas kūdikiui ir paaugusiam vaikeliui. Tai garantuoja optimalų komfortą skirtingoje amžiaus grupėje. Rekomenduojama pakeisti čiužinio pusę į "didesnio vaiko", kai kūdikis peržengia 12 kg svorio ribą. Taip pat naudinga tai, kad ilgieji čiužinio pakraščiai yra sustiprinti (pakietinti), tam, kad būtų saugiau, kai kūdikis pradeda stovėti prie lovelės krašto. Specialiai nėra sukietinti trumpieji čiužinio kraštai, kad būtų išlaikyta saugi kūdikio galvelės pozicija jam gulint.

Pluoštas Tencel®, iš kurio gaminami šių čiužinių užvalkalai, yra visiškai natūralus, pagamintas iš eukalipto medžio pluoštą. Šis audinys yra minkštas kaip šilkas, patvarus kaip poliesteris, lengvai prižiūrimas kaip akrilas, vėsus ir malonus kaip linas ir šiltas kaip vilna. Jis gali sugerti 130% daugiau vandens garų nei medvilnė ir garantuoja malonų, sveiką ir sausą miego aplinką. Kai kurių čiužinukų paviršius yra impregnuotas levandų ir melisų eteriniais aliejais, žinomais dėl savo raminančio, miego skatinančio ir atsipalaiduočio poveikio. Aukščiausios kokybės sertifikatus turintys čiužinukai tinka ir patiems jautriausiems bei alergiškiems vaikams.

Praktiškiausia rinktis baltus čiužinio užvalkalus, nes juos, esant reikalui, galima skalbti aukštesnėje temperatūroje.
Vida Press

Naudingi patarimai:

  • Jei kūdikis linkęs prakaituoti, verta rinktis natūralaus audinio čiužinuką – jis leidžia kūdikio odai kvėpuoti, gerai sugeria prakaitą. Juose beveik nesikaupia mikroskopinės erkutės, paprastai gyvenančios namų dulkėse ir patalynėje.

  • Negalima rinktis itin minkšto čiužinio. Mažas kūdikėlis nemoka apsiversti, todėl esant padidėjusiam raumenų tonusui jis gali nejučia apsiversti. Nemokėdamas atsiversti kūdikis gali uždusti.

  • Čiužinukas negali būti ir per kietas, nes tuomet gali sutrikti kūdikio kraujotaka.

  • Čiužinuko kietumą patikrinkite apčiuopos būdu: paspaudykite čiužinuką – jeigu pirštai įsminga tik šiek tiek, reiškia jis yra tinkamas, jei giliau – čiužinys yra per minkštas.

  • Jei perkate poroloninį čiužinį, atkreipkite dėmesį į porolono kokybę – prastesnis gana greitai gali išsigulėti, įdubti.

  • Vaikui nuo metukų galima pirkti šiek tiek minkštesnį čiužinį, nes tokiu metu jau būna susiformavę jo stuburo linkiai.

  • Geriausia, kad čiužinys būtų lygus, be jokių įspaustų raštų ar siūlių, nes pastarosios gali įspausti naujagimiui žymes, pakenkti besiformuojančiam stuburiukui.

  • Praktiškiausia rinktis baltus čiužinio užvalkalus, nes juos, esant reikalui, galima skalbti aukštesnėje temperatūroje.

  • Jei vaikutis alergiškas, patartina riktis lateksinį arba viskoelastinį čiužinuką. Iš šių medžiagų pagamintuose užpilduose nėra sąlygų veistis erkutėms. Esant respiracinės (kvėpavimo) alergijos diagnozei, netiks čiužinys su grikių lukštų užpildu.

  • Kelioninėms lovelėms ir žaidimų maniežams verčiau įsigyti poroloninius čiužinukus, nes, esant reikalui, juos galima sulenkti ir transportuoti.

Užsakymo nr.: PT_71300102

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis