Svarus argumentas, kodėl nereikia vaikų versti valgyti

Nauji tyrimai rodo, jog atjunkomi kūdikiai, kurie yra maitinami šaukšteliu, yra labiau linkę į viršsvorį, negu tie, kurie valgo patys.

Pereinant nuo skysto maisto prie kieto, vaikams reikia leisti valgyti patiems, kad apsaugotume juos nuo persivalgymo ir viršsvorio.

Tyrėjai iš Swansea (Didžioji Britanija) universiteto taip pat teigia, jog tikėtina, kad patys valgantys vaikai nebus „išrankūs" valgiui, nes jie paragaus daugiau skonių.

Tyrėjai pasisako už leidimą vaikui valgyti pačiam, nes nuo pat atjunkymo proceso pradžios vaikai rinkosi maistą, kurį valgė visa šeima, o nebuvo maitinami šaukšteliu košelėmis.

Patys valgantys vaikai geriau kontroliavo apetitą, nes jie patys rinkosi maistą, kontroliavo jo kiekį ir valgė savo tempu.

Tyrimo metu buvo stebimi 298 kūdikiai nuo 6 iki 12 mėnesių ir jų pratinimas prie kieto maisto, o po to buvo lyginamas tų pačių vaikų nuo 18 iki 24 mėnesių svorio pokytis bei valgymo elgesys.

Šiame projekte dirbusi tyrėja Dr. Amy Brown sako: „Tyrimai rodo, kad leidimas vaikui valgyti pačiam gali sumažinti viršsvorio tikimybę, nes jie patys kontroliuoja kiek maisto valgo. Dėl to vaikas sugeba geriau kontroliuoti savo apetitą, o tai gali turėti ilgalaikės įtakos svorio augimui ir valgymo stiliui".

Dr. A. Brown taip pat pabrėžė, kad vaikų nutukimas yra labai svarbus, nes gali paskatinti „daug neigiamų sveikatos ir socialinių pasekmių", be to, „nors yra daug kitų tai lemiančių veiksnių", maitinimosi stilius yra labai svarbus faktorius vaiko apetitui ir valgymo įpročiams.

„Toks maitinimas, kai leidžiate vaikui reguliuoti savo apetitą ir neverčiate jo valgyti daugiau, nei jam reikia, yra labai svarbus žingsnis, skatinantis vaiką susikurti sveikus valgymo įpročius visam gyvenimui", - teigia ji.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis