Tai, ką privalu žinoti važiuojant atostogauti su mažu vaiku

Vasarą taip norisi bent kelioms dienoms ištrūkti prie jūros, pasilepinti šilta saule, pasipliuškenti vėsiame vandenyje. Įdomu ar galima ir kūdikį vežtis kartu? Ar nepakenks jam kaitri saulė ir šaltokas pajūrio vėjas? Kas bus, jei smėlio pateks į akis? Apie atostogas su vaiku prie jūros, kalbamės vaikų ligų gydytoja Astute Vaitulioniene.

Naujagimiui namie geriausia


"Sunku pasakyti, kokio amžiaus kūdikį jau galima vežtis prie jūros, - sako gydytoja. - Tačiau kūdikio iki trijų mėnesių vežtis nerekomenduoju". Pačius mažiausius kūdikius imti į kelionę pavojinga, mat jie greičiau apsikrečia įvairiomis infekcijomis, paprastai yra dirglesni, sunkiau prisitaiko prie naujos vietos.


Tad ilgai planuotos atostogos gali virsti tikru vargu ir vaikučiui, ir mamytei. Prieš apsispręsdami pasiimti naujagimį ar pirmųjų kelių mėnesių kūdikį pagalvokite, kaip jis reaguoja į aplinkos pokytį, ar ramiai elgiasi, kai nueinate į svečius, ar sugeba užmigti svetimoje vietoje. Jei kūdikis pavalgo ir užmiega bet kokiomis sąlygomis, vadinasi, jis ramus ir galima susirengti į kelionę.


Susipainiojo diena ir naktis


Gydytoja A.Vaitulionienė pataria prie jūros išvykti ne kelioms dienoms, o kelioms savaitėms. Mat kartais prabėga visa savaitė, kol kūdikis apsipranta su nauja vieta ir pasikeitusiomis sąlygomis. Pavyzdžiui, iš pradžių besimėgaudamas grynu pajūrio oru gali ramiai sau miegoti dieną, o naktį būdrauti. Ir tikrai praeis kelios dienos, kol atsikurs įprasta dienotvarkė. Jei mama jausis pavargusi, įtampą jaus ir kūdikis. be to, kūdikis gali verkti pajutęs naujus kvapus, išgirdęs naujus garsus. Bus lengviau, jei kartu važiuos ir mažylio tėtis ar močiutė, kurie padėtų prižiūrėti kūdikį.


Kelyje


"Jei iki jūros ilgas kelias, pasistenkite važiuoti arba anksti ryte, arba vakare. Būtina kelis kartus sustoti, išvėdinti automobilį, leisti pailsėti ir ramiai pavalgyti kūdikiui". Atsargiai naudokite automobilyje esantį kondicionierių.


Saugokite nuo saulės


"Atviroje saulėje kūdikiui išvis negalima būti, - sako gydytoja A.Vaitulionienė. - Kiekvieną kartą išeidama su mažiuku į lauką, ištepkite jo kūnelį apsauginiais kremais. Rinkitės turinčius filtrus, kurių apsaugos faktorius ne mažesnis nei 30-50". Pirkite tik skirtus kūdikiams ir vaikams, nes kūdikio oda labai jautri ir nekokybiški kremai gali dar labiau pakenkti. Paplūdimyje būtinai turėkite skėtį arba įsitaisykite pavėsyje.


Iš pradžių nelengva pastebėti, ar vaikas per daug įdegė, nes odelė atrodo tik paraudusi. Jei kyla toks įtarimas, geriausia iškart patepti ją kremu nuo nudegimų.


Pastebėjusi, kad kūdikis tapo neramus, pakilo temperatūra, būtinai nuvežkite pas gydytoją. Ir apskritai, paplūdimyje su mažais vaikais būkite rytais - iki 11 val. arba vakarais - nuo 17 val., kai saulės aktyvumas yra mažiausiai pavojingas. Kad nenukentėtų akys, rinkitės kepures, kurios uždengs jas nuo saulutės. Jei vaikui jau per pusantrų metukų, galite nupirkti akinukus, bet kokybiškus, saugančius nuo ultravioletinių spindulių.


Papildomi skysčiai


"Jei mama maitina krūtimi, kūdikiui papildomų skysčių duoti nereikia, – sako gydytoja A.Vaitulionienė. - Tačiau būtina atsižvelgti ir į aplinkybes. Karštą, tvankią dieną primaitinamam kūdikiui pasiūlykite atsigerti paprasto vandens (saldūs gėrimai didina troškulį). Mineralinis vanduo, net ir negazuotas, kūdikiui iki šešių mėnesių netinka, nes jame yra druskų, kurių vaiko inkstai dar nesugeba perdirbti.


Vežimėlis - ne šiltnamis


Gydytoja A.Vaitulionienė pataria pasiimti kelias plonas antklodes. Jei kūdikiui bus šalta, galima užkloti dar viena, o jei karšta, mažylis bent jau neperkais po viena plona. Jei diena karšta, vežimėlyje vaikučiui gali būti per karšta. Mat viduje nesivėdina oras ir susidaro taip vadinamas šiltnamio efektas. Tuomet kyla rimtas pavojus, kad kūdikis perkais. Geriau tinka atviri sportiniai vežimėliai. Pasistenkite, kad kūdikis miegotų nuošalioje, ramioje vietoje, mat triukšmas gali jį dirginti. Saulėtą dieną nešynėje ilgai nešiotis mažiuko taip pat nepatariama – vaikas yra labai arti mamos ar tėčio kūno ir jam vėl bus per šilta.


Shutterstock nuotr.


Sauskelnės ar vystyklai


"Karštą dieną lengviau iššunta kūdikio užpakaliukas, – sako gydytoja A.Vaitulionienė. – Todėl paplūdimyje dažniau keiskite sauskelnes, taip pat kūdikiui sveika truputį pabūti nuogu užpakaliuku arba su medvilninėmis kelnaitėmis". Ir pasiimkite paprasto vandens, jis tiks praplauti akytėms jei vėjas pripūs smėlio arba burnai, jei mažylis paragaus smėlio, taip pat nuplauti rankas.


Jūra per šalta maudynėms


Gydytoja pataria į paplūdimį nusinešti pripučiamą baseinėlį, kad vaikas turėtų kur pasipliuškenti. Mūsų jūros vanduo paprastai per šaltas kūdikių maudynėms. Kūdikį iki metukų galima trumpam „pamerkti“ į jūrą, jei jos vanduo sušilęs iki maždaug 30 laipsnių. Jei vaikas prieš tai buvo grūdinamas, tinka ir 26 laipsnių šilumos vanduo.


Vyresni nei dvejų metukų gali pasipliuškenti, jei jūros vandens temperatūra siekia 19-20 laipsnius, o oro temperatūra - 25-26 laipsniai ir nėra vėjo. Ten, kur mažylis teškensis, neturėtų būti giliau kaip 40 cm. Neleiskite maudytis, jei vaikas sušilęs ar suprakaitavęs.


Kartu su vaiku greitai įbriskite į vandenį ir pasinerkite, kad sušlaptų visas mažiuko kūnelis. Pirmosios maudynės lai trunka 1-2 min., vėliau vandenyje gali išbūti iki 5-8 min. Jei mėlsta lūpytės, vadinasi, per šalta. Tai pastebėjusi kūnelį ištrinkite rankšluosčiu.


Kelionių vaistinėlė


Nuvykę prie jūros dėl visa pikta sužinokite artimiausių gydymo įstaigų adresus, kad prireikus pagalbos netektų blaškytis. Gydytoja A.Vaitulionienė pataria pasiimti vaistų, mažinančių temperatūrą, nuo viduriavimo, vatos arba marlės, priemonių nuo nudegimo. To turėtų pakakti. Iškilus kitokioms bėdoms, būtina kreiptis į gydytoją.


Patarimai:


- kūdikio iki trijų mėnesių vežtis į kelionę nerekomenduojama;

- prie jūros išsiruoškite kelioms savaitėms, kad kūdikis spėtų apsiprasti su nauja aplinka;

- keliaukite anksti ryte arba vėlai vakare, kad mažiukas automobilyje neperkaistų;

- nebūkite su vaiku atviroje saulėje;

- atsigerti duokite nesaldinto vandens ar arbatų, nes cukrus didina troškulį;

- kad neiššustų užpakaliukas, paplūdimyje kūdikį laikykite nuogu užpakaliuku;

- Baltijos jūra paprastai per šalta kūdikiui, todėl pasiimkite pripučiamą baseinėlį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis