Žindymo problemų patiriančioms moterims – gera žinia

Vaikų ligoninės vaikų ligų gydytoja Audronė Mulevičienė - šiuo metu vienintelė Lietuvoje vaikų ligų gydytoja, turinti Tarptautinės egzaminuotojų tarybos pripažinto laktacijos konsultanto sertifikatą.

Ši specializacija yra vienodas daugelio šalių pripažintas standartas, o šie specialistai yra gydytojų ir slaugytojų komandos nariai, dirbantys ir ligoninėse, ir pirminės sveikatos priežiūros įstaigose.

Šiandien 101 šalyje yra 27 450 žindymo specialistų, kurie teikia paramą ir pagalbą žindančioms šeimoms. Tarptautinio egzaminuotojų tarybos pripažinto laktacijos konsultanto vardas kiekvieną iš jų įpareigoja laikytis profesinės etikos kodekso ir nepriimti jokios paramos bet kokia forma iš kūdikių mišinių ar dirbtinio kūdikių maitinimo priemonių gamintojų ar platintojų. Tai leidžia sukurti žindymui palankią aplinką ir ginti, skatinti bei palaikyti natūralų kūdikių maitinimą.

Žindymo specialistas padeda mamoms nuo pat pirmųjų vaiko gyvenimo dienų: įvertina, ar mažylis teisingai apžioja krūtį, ar žinda efektyviai, ar yra žindomas pagal poreikį, stebi, kaip auga jo svoris. Jei iškyla tam tikrų sunkumų, pataria, kaip juos išspręsti ir išsaugoti natūralų maitinimą, o esant reikalui nusiunčia konsultacijų pas specialistus, pavyzdžiui, veido ir žandikaulių chirurgui dėl įtariamo per trumpo liežuvio ar lūpos pasaitėlio, alergologui dėl įtariamų alerginių ligų ir pan.

Pasak vaikų ligų gydytojos A. Mulevičienės, Lietuvoje motinos ir vaiko sveikata rūpinasi akušeris, akušeris-ginekologas, bendruomenės slaugytoja, šeimos gydytojas, tačiau dar nerengiami tokie specialistai, kurie turėtų daugiadalykį požiūrį į žindymą, profesionaliai įvertintų, kaip vyksta laktacija, žindymas, kada norma tampa nebe norma, ar patartų, kaip žindyti kūdikį su specialiais poreikiais, pavyzdžiui, turintį Dauno sindromą. Neretai šeimos, negavusios tinkamos pagalbos ir palaikymo, nutraukia natūralų maitinimą, nors moksliniais tyrimais jau seniai įrodyta, jog žindymas - tai vaiko ir motinos sveikatos pagrindas.

Šiuo metu Vaikų ligoninės Vaikų konsultacijų poliklinikoje jau dirba vaikų ligų gydytoja, žindymo specialistė, kuri konsultuoja kūdikius bei mažus vaikus ir teikia pagalbą, kai:

- kūdikis netinkamai apžioja krūtį;

- kūdikis neefektyviai žinda;

- kūdikis turi specialiųjų poreikių (įgimtų anomalijų, genetinių ligų ir pan.);

- kūdikis atsisako krūties, žinda neramiai arba nesitraukia nuo krūties, pažindęs išlieka neramus;

- kūdikį reikia sugrąžinti nuo buteliuko prie krūties;

- kūdikis nepakankamai priauga svorio.

Jei šeimos gydytojas ar pediatras pastebi žindymo problemą, bet dėl laiko stokos negali mamos tinkamai konsultuoti ir stebėti, turi galimybę duoti siuntimą vaikų ligų gydytojo, žindymo specialisto, konsultacijai gauti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis