5 keisti naujagimio požymiai: kada iš tiesų verta sunerimti

Net jeigu per nėštumą jūs ruošitės tapimui tėvais, skaitysite daug knygų ir eisite į kursus, gimus vaikui tikrai pasitaikys dalykų, kurie jus nustebins.

Jūsų dėmesiui - 5 faktai apie naujagimius, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo neįprasti, bet iš tiesų tėra įprastos kūdikių raidos ženklas.


1.Žvairumas


Akimirka, kai naujagimis pirmą kartą pažvelgia jums į akis nepamirštama, bet... ar tik jis ne žvairas? Jei mažylis žvairas, neišsigąskite. Normalu, kad pirmais mėnesiais kūdikis žvairuoja. Įprastai tai praeina kūdikiui augant ir baigiantis pirmiems metams. Jūsų gydytojas irgi apie tai žino.


Kada yra pagrindo nerimauti


Įprastai žvairumas kūdikiui praeina savaime per pirmus šešis mėnesius. Jei jūsų vaikui nepraėjo, pasitarkite su medikais. Negydant paprastų akių ligų, vaikui gali suprastėti regėjimas arba netgi galimas aklumas. O anksti pradėtos gydyti ligos praktiškai visada išgydomos.


2. Žalios, gausios išmatos


Jei neseniai tapote tėvais, vaiko išmatos gali išgąsdinti. Mažylio sauskelnėse jos gali atrodyti tarsi sprogimas. Kai kalbame apie kūdikius, žodis „normalu" turi daug variantų. Visos išmatos gali būti saugios ir sveikos – pradedant skystomis, baigiant tąsiomis. Skiriasi ne tik naujagimių išmatų konsistencija, bet ir spalva – jos gali būti įvairiausių atspalvių nuo gelsvos iki šviesiai rudos. Beje, pirmą kartą naujagimio išmatos būna visiškai juodos! Beje, kūdikiai tuštinasi ir aštuonis kartus, ir net dar daugiau per dieną.


Kada yra pagrindo nerimauti


Jei jūsų kūdikis patenkintas, gerai valgo, nėra pagrindo jaudintis dėl išmatų konsistencijos ar tuštinimosi dažnumo. Bet jei pastebėjote, kad kūdikis neįprastai elgiasi, skambinkite gydytojui. Į šiuos požymius reikia atkreipti dėmesį: kieti, maži išmatų gabalėliai, juodos arba raudonos išmatos, gleivės išmatose.


3. Stiprus pleiskanojimas


Ar ant kūdikio kūno arba galvos odos yra stipriai pleiskanojančių vietų? Gali atrodyti, kad tai galvos odos liga (juk jis ką tik gimė, o ant jo galvytės storas sluoksnis gelsvų pleiskanų), bet iš tiesų kūdikiams tai dažnai pasitaiko ir vadinama pleiskanų luobele (angl. „craddle cap"). Pleiskanų luobas – tai vienas seborėjinio dermatito pasireiškimo būdų. (Seborėja – tai riebalų liaukų veiklos sutrikimas, pasireiškiantis pleiskanomis ir kt.). Seborėjinis dermatitas labai būdingas mažiems vaikams, ypač pleiskanoja tam tikros vietos, kaip antai „skalpo“ plote, kaktoje, antakiuose. Vieniems kūdikiams pleiskanotų vietų atsiranda ant galvos, kitiems būna per visą galvą, kaktą, iki pat antakių. Tik nesijaudinkite, tai neužkrečiama ir tai nėra nešvaros požymis. Dažniausiai tai praeina savaime. Kūdikiui pleiskanojančios vietos neniežti, nesukelia jokio nepatogumo. Galite švelniai paplauti su vaikišku šampūnu ir iššukuoti tankiomis šukomis.


Kada yra pagrindo nerimauti


Jei atsirado ne tik pleiskanojančių dėmių, bet ir niežintis bėrimas, slenka plaukai, kreipkitės į pediatrą. Reikia kreiptis į medikus, jei pleiskanotos vietos paraudusios, yra karštos ar pasidarė šlapios – tai gali būti infekcijos požymiai.

Jei pleiskanojančios dėmės neišnyksta, paprašykite pediatro padėti. Gydytojas galbūt skirs nereceptinio šampūno.


4. Spuogai


Reklamose tobula oda vadinama švelnia kaip kūdikio. Bet iš tiesų daugelio kūdikių odelė būna paberta. Pirmais gyvenimo mėnesiais kūdikiams dažnai būna kūdikiška aknė. Tai maži, raudoni spuogeliai ant kūdikio skruostų, nosies ar kaktos. Būna ir mažų, baltų spuogelių ant veido (angl. milia). Šie pabėrimai turėtų praeiti per pirmus tris–keturis mėnesius, neturi likti randelių.


Kada yra pagrindo nerimauti


Vaikiška aknė turi praeiti savaime per kelis pirmus mėnesius. Jei nepraeina, kreipkitės į pediatrą, galbūt jums rekomenduos kokį tepalą ar kitą gydymo priemonę.


5. Keistos formos galva


Sveiko kūdikio galva gali būti keistos formos dėl dviejų priežasčių: pirma, keliaujant per gimdymo kanalus, galva gali įgauti kūgio formą. Antra, jei kūdikis didžiąją laiko dalį guli toje pačioje pozicijoje, suplokštėja užpakalinė galvos dalis. Atsiminkite, kūdikio galva dar formuojasi, nes auga smegenys, joms reikia daugiau vietos. Keistoka galvos formos dažniausiai pasikoreguoja, laikui bėgant.


Kada yra pagrindo nerimauti


Per eilinį kūdikio sveikatos patikrinimą pediatras apžiūri ir galvą, tad jums pasakys, jei kas nors ne taip. Galvos forma pasikeičia dėl kai kurių ligų. Pavyzdžiui, kraniostenozė, kai galvos kaulai per anksti suauga. Tokiu atveju reikalingas gydymas. Jei nerimaujate dėl kūdikio galvos formos, nesidrovėkite pasitarti su gydytoju.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis