7 argumentai, kodėl gimusį vaiką reikia kuo dažniau glausti prie savęs

Gal ne veltui gamta taip sutvarkė, kad žmogus pradeda kalbėti tik antrais gyvenimo metais. Pirmieji skirti tam, kad gimdytojai savo kūdikį išmoktų pažinti be žodžių.

7 lytėjimo galios

1. Artimą ryšį kurkite nuo pirmos mažylio gyvenimo minutės. Jei galite, vos gimusį pasiguldykite ant krūtinės. Pirmas kontaktas „oda prie odos“ labai svarbus. Pažiūrėkite naujagimiui į akytes, ištarkite pirmus meilės žodelius, pašaukite vardu ar švelniu žodeliu. Gimimas – didžiulis stresas kūdikėliui, tad pati geriausia paguoda yra mamos širdies tuksėjimas ir balsas. Prie šių garsų vaikutis priprato dar įsčiose. Juos girdėdamas jaučiasi saugus.

2. Maitinkite kūdikį savo pienu. Tai gerina fizinę ir psichinę vaikučio sveikatą, stiprina imunitetą, ryšį su mama.

3. Rytų patarlė byloja, kad moteris vaiką devynis mėnesius vaiką nešioja įsčiose, antra tiek ant rankų. Vaikai, kuriuos dažnai ima ant rankų, rečiau verkia, greičiau vystosi. Tokie mažyliai mato daug įvairių daiktų, spalvų, girdi daugybę garsų. Kuo daugiau vaikutis pamatys, išgirs, užuos, palies, tuo sparčiau vystysis.

4. Norite, kad vaikutis puikiai jaustųsi, augtų gerai nusiteikęs? Apkabinkite jį kuo dažniau, mažiausiai aštuonis kartus per dieną. Toks būdas ypač rekomenduojamas auginant neišnešiotukus, tačiau naudingas ir laiku gimusiems.

5. Padėkite vaikui suprasti „priežasties ir padarinio“ ryšį. Todėl svarbu, kad mažiukas suprastų, kad pašaukus į pagalbą visada atsiliepiama. Net jei iš karto nesuprasite, dėl ko vaikutis verkia, svarbiausia, kad sureaguosite į pagalbos šauksmą. Atminkite, kūdikis iki 9–12 mėn. niekada neverkia šiaip sau. Laiku atsiliepę į mažylio verksmą, parodote jam, koks jis svarbus. Vaikutis labiau pasitiki savimi ir mama.

6. Atlikus tyrimą pastebėta, kad tėveliai, kurie iškart po gimdymo savo mažyčius laikė rankose bent 7 min., ateityje su malonumu leisdavo su jais laiką, vystė, mankštino, pirmieji puldavo į pagalbą, kai pravirkdavo.

7. Pastebėta, kad mamytės ir tėveliai, nevengdavę liesti, glostyti savo mažylių, jaučia didesnį tėvystės malonumą. Net ir nuvargę jie išgyvena džiaugsmą. Ką tokie šilti santykiai duoda kūdikiui? Jis labiau pasitiki savimi, išmoksta mylėti, taip pat išmoksta ne tik imti, bet ir duoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis