Ar ką tik gimę vaikai jaučia skausmą?

Vis dar labai paplitę kraujo mėginiai ir kitos skausmingos intervencijos į naujagimių organizmus netaikant jokių skausmo malšinimo priemonių. Tyrimas, kurio metu buvo surinkti trylikos šalių duomenys, atskleidė, kad kaip tik patiems mažiausiems atliekant skausmingas procedūras taikoma mažiausiai priemonių nuo skausmo.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Medicininės intervencijos be skausmo terapijos

Kraujo ėmimas iš kulno, injekcijos į veną, kvėpavimo takų išsiurbimas, kvėpavimo vamzdelių įvedimas - su visu tuo susiduria dar nė mėnesio neturintys kūdikiai, kurie dėl tam tikrų priežasčių prižiūrimi medikų ligoninėje. Paskaičiuota, kad per dieną jie kankinami panašiais būdais iki septyniolikos kartų ir jokių priemonių nuo skausmo nesiimama. Bent jau taip tvirtina Portugalijos mokslininkas, peržiūrėjęs aštuoniolika tyrimų, kuriuose dalyvavo 3156 kūdikiai iki vieno mėnesio, gydyti pediatrijos ar kūdikių intensyvios terapijos skyriuose.

Ypač skriaudžiami patys mažiausieji

Pasirodo, labiausiai skausmo valdymo priemonių stinga gydant pačius silpniausius vaikučius: neišnešiotus kūdikius, naujagimius, kuriems palaikomas kvėpavimas, taip pat sunkiai sergančius vaikus. Kitaip tariant tuos, kurie priversti susidurti su didžiausiu intervencijų skaičiumi.

Yra veiksmingų priemonių nuo skausmo

Kyla klausimas, kodėl tokių intervencijų metu beveik nesiimama jokių priemonių nuo skausmo? Ypač atsižvelgiant į tai, kad kūdikių atveju yra veiksmingų nemedikamentinių skausmo mažinimo strategijų.

Pavyzdžiui, nuo skausmo padėti gali cukraus tirpale pamirkytas žindukas, paduotas kūdikiui likus dviem minutėms iki kraujo ėmimo procedūros. Arba tos pačios procedūros metu kūdikio maitinimas krūtimi, tvirtas suvystymas į rankšluostį ar artimas kontaktas su mama.

Kai kurios šalys tai daro

Žinoma, kūdikio maitinimas krūtimi ar tvirtas suvystymas ne visada įmanomi ligoninėse. Tačiau bent jau šis tas šia kryptimi gali būti nuveikta. Šia prasme pirmauja Šveicarija. Šioje šalyje visi neišnešioti kūdikiai invazinių procedūrų metu gauna vienokias ar kitokias priemones nuo skausmo. Mažiausieji raminami ir Olandijoje - čia jiems duodami žindukai, cukraus tirpalas ar taikomos kitos priemonės.

Mažyliai skausmą jaučia lygiai taip pat kaip ir suaugusieji

Ekspertai mano, kad vaisiai nuo 24 nėštumo savaitės turi galimybę jausti skausmą. Be to, nereikia pamiršti, kad jeigu medicininės intervencijos metu skauda suaugusiam žmogui, lygiai taip pat skauda ir naujagimiui. Dėl neuroninių struktūrų nebrandumo tas skausmas gali būti dar intensyvesnis. Tad atėjo metas tai įsisąmoninti ir imtis reikiamų priemonių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis