Atlygis už kūdikį: ką lietuvės gauna dovanų iš vyrų po gimdymo? Apklausa

(2)

Dovana iš vyro už pagimdytą kūdikį – tai atgyvena, vis dar populiaru ar tik Holivudo filmų fantazija? Gimdymas yra sunkus darbas ir galbūt norisi, kad už jį būtų atsidėkota. Tačiau dažnas šiuolaikinis tėtis svariai prisideda prie kūdikio priežiūros ir net nepagalvoja, kad už bendrą vaiką turėtų atsilyginti. Ko tikisi pačios moterys? Penkios mamos dalijasi savo patirtimi ir nuomone.

Agota, vieno vaikučio mama:


„Dovanas mėgstu gauti ir būčiau apsidžiaugusi, pavyzdžiui, papuošalais, tačiau realybėje negavau nė gėlės žiedo. Kita vertus, pagimdžius dukrą nelabai apie tai pagalvojau ir tikrai nepykau ant savo vyro. Kur kas svarbiau buvo, kad jis visą laiką buvo su manimi ir padėjo: dalyvavo gimdyme, o paskui kartu prižiūrėjo ir rūpinosi kūdikiu.


Tik jau praėjus beveik metams, kilo mintis paklausti, kodėl jis man nieko nepadovanojo. Vyras sakė, kad tuo metu jam galva buvo užimta nauju mūsų šeimos nariu ir kaip labiau man padėti. Manau, kad gal geriau jau vyras keliasi naktimis nuraminti mūsų bendrą vaiką, keičia sauskelnes, verda košes, nei dovanoja prabangias dovanas, o visi auginimo rūpesčiai gultų tik ant mano pečių.“


Andželika, dviejų vaikų mama:


„Dar prieš gimdymą su vyru esame diskutavę apie dovanas už vaikus. Abu sutarėme, kad iš esmės gėlių visiškai pakanka, o kažkokių brangių daiktų tikrai nereikia. Juk šeima, pinigai ir vaikai bendri. Svarbu dėmesys ir maloni smulkmena, o ne parodomasis šou. 


Tad pagimdžius tiek vieną dukrytę, tiek kitą gavau po gražią gėlių puokštę. Nepažįstu nė vienos draugės, kuri už vaiką būtu gavusi kažką daugiau nei gėles. Tik vienai sutapus jos gimtadieniui ir gimdymui vyras padovanojo dailų žiedą su brangakmeniu.“ 


Margarita, trijų vaikų mama:


„Net neabejoju, kad vyras už padovanotą kūdikį turėtų atsidėkoti. Neprivalo, žinoma, tačiau jei jis myli savo moterį ir kartu planavo vaiką, laukė jo, o ypač, jei dalyvavo gimdyme ir matė, kaip vaikas ateina į pasaulį, jis norės atsidėkoti. Tiek už vaiką, tiek už pastangas jo laukiant ir gimdant. 


Mano vyras kiekvienąkart man dovanojo gėlių ir čekį kosmetikos parduotuvėje ar kvepalus. Džiaugiausi - moteriškos dovanos visada malonios. Ar galėjo būti dovanos didesnės? Žinoma! Jei leistų vyro piniginė, būčiau buvusi laiminga ir už vertingesnį papuošalą, ir už kelialapį vasaros kelionei su kūdikiu (tegul ir prie lietuviškos jūros) ir už automobilį. 

Jei vyras nieko man neįteiktų, būtų skaudu, liūdėčiau. Tačiau neskubėkime tokių vyrų teisti - jei jūsų neapipylė dovanomis, tai dar nereiškia, kad šis vyras bus prastas tėvas.“

Kalbintų mamų nuomone, gauti dovanėlę iš vyro svarbu, tačiau dar smagiau jausti jo pagalbą, rūpestį gimdymo metu ir po jo.
Kalbintų mamų nuomone, gauti dovanėlę iš vyro svarbu, tačiau dar smagiau jausti jo pagalbą, rūpestį gimdymo metu ir po jo.
Fotolia nuotr.


Ramunė, vieno vaikučio mama:


„Vyro brolis savo žmonai po gimdymo padovanojo didžiulę puokštę gėlių, o maniškis man nieko. Tiesą sakant dėl to labai nusivyliau. Paskui net priekaištavau jam. Kažkaip norėjosi, kad vyras įvertintų mano „darbą“. Aišku, jis dalyvavo gimdyme ir paskui padėjo, bet gimdžiau ir nėščia buvau tai aš.“


Rima, dviejų vaikų mama:

„Vyras dirba ne Lietuvoje ir grįžta porai savaičių kas du mėnesius. Abu vaikus gimdžiau kai jo nebuvo šalia. Kitą dieną gaudavau puokštę gėlių, o jam grįžus dovanų. Pirmą kartą perlų auskarus su deimantų akutėmis, o antrą kartą – apyrankę. Manau, jis jautėsi kažkiek kaltas, kad tokiomis svarbiomis akimirkomis nebuvo šalia. 

Kartais nekenčiu jo darbo, nes net ne per visas šventes būna namuose. Aišku, dovanos malonu, bet labiau norėtųsi, kad vaikų tėtis būtų dažniau kartu.“ 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis