Be pagražinimų: kaip iš tiesų jaučiasi ką tik pagimdžiusi

(2)

Jei laukiatės pirmojo vaikelio, jums viskas nauja - pojūčiai nėštumo metu, gimdymo eiga ir pogimdyminis laikotarpis. Apie pastarąjį prikurta nemažai mitų. Jūsų dėmesiui - devyni aspektai, kaip iš tiesų tuoj pat po gimdymo jaučiasi pagimdžiusi mama.

Jausite nuovargį


Jei gimdymas buvo ilgas ir sunkus, jei ilgai nemiegojote ir nieko neturėjote burnoje, tikrai jausitės pavargusi. Bet net jei gimdymas buvo lengvas, vis tiek jausis nuovargis ir skausmas. Gimdant dirba raumenys, apie kurių egzistavimą nė nežinojote, štai juos visus skaudės.


Galite iš karto nepajusti ryšio su kūdikiu


Daug kur sakoma, kad akimirka, kai pirmą kartą pamatai savo naujagimį, yra stebuklinga. Iš tiesų tai tėra labiau graži metafora, o ne tikrovė. Ne vienai mamai TOJI akimirka nebūna ypatinga. Tai normalu. Esate išvargusi, vyksta hormonų svyravimai, naują būtybę dar reikia pažinti. Kartais ryšys užsimezga ne iš karto. Bet nesijaudinkite, jis tikrai užsimegs.


Skauda ir po gimdymo


Jei tikitės, kad vos pasibaigus sąrėmiams ir gimus kūdikiui skausmai baigsis, teks nusivilti. Dėl gimdos susitraukimų galite jausti diskomfortą ir po gimdymo. Skaudėti gali stipriai. Gimdos susitraukimai po gimdymo padeda gimdai susitraukti iki buvusio dydžio maždaug per pusantro mėnesio.


Kraujuosite iš makšties


Atminkite, kad taip bus ir natūralaus gimdymo atveju ir jei vaikas gimė po cezario pjūvio operacijos. Maždaug 4 - 6 savaites po gimdymo gali būti išskyrų, tad prireiks įklotų. Kraujavimas po cezario pjūvio būna silpnesnis, nei po įprasto gimdymo, vis tik tegul tai jūsų nenustebina.


Normalu, jei kūdikis nuolat glausis prie krūties


Pirmos paros po gimdymo pradeda gamintis pienas. Iš pradžių priešpienio būna visai nedaug, tačiau jis labai maistingas ir visiškai patenkina kūdikio poreikius. Nesistebėkite, jei mažylis nuolat norės valgyti. Naujagimis nebadauja, bet kuo dažniau jis valgo, tuo siunčiamas stipresnis signalas jūsų organizmui, kad reikia gaminti pieną. Nieko blogo, jei atrodo, kad kūdikis nuolat alkanas, tai visiškai normalu.


Vis dar atrodysite, lyg būtumėte nėščia


Jei tikitės, kad išeisite iš ligoninės plokščiu pilvu, mūvėdama prieš nėštumą nešiotus džinsus, tikriausiai nustebsite pamačiusi, kad pilvas menkai sumažėjo. Ne viena moteris pastebi, kad iš karto po gimdymo atrodo tarsi vis dar būtų nėščia, o pilvas tebėra minkštas. Traukiantis gimdai, pilvas sumažės, o oda irgi susitrauks.


Svoris gali ne mažėti, o didėti


Nesistebėkite, jei užlipusi ant svarstyklių pastebėsite, kad svoris padidėjo. Tai skysčiai, patinimas po gimdymo. Pamatysite, pamažu svoris mažės.


Kūdikio galva gali atrodyti keistai


Jei nesate mačiusi naujagimio galvos, neišsigąskite - mažylio galva gali atrodyti keistai po keliavimo gimdymo kanalu. Keista forma nesilaikys amžinai. Įprastai per dvi paras galvos forma pasikeičia. Nesitikėkite, kad iš karto po gimdymo jūsų kūdikis atrodys kaip tie gražuoliukai iš kūdikių reklamos. Tačiau neabejokite - jūsų vaikas yra pats gražiausias pasaulyje, nes jis yra jūsų.


Kad ir kaip esate išvargusi, nemiegosite ir žiūrėsite į kūdikį


Tokia jau yra toji motinystė. Net ir labai išvargusi po ilgo gimdymo, norėsi ne miego, o būti su savo mažyliu. Po gimdymo daugybę valandų te į savo mažylį. Liesite jo ausis, plaukučius, pirštukus. Kalbėsite apie jo akių spalvą, kiek plaukų jis turi, lyginsite jo bruožus su savo partnerio bruožais. Tai ženklas, kad jūs esate ne tik moteris ir žmona, bet jūs esate jau ir mama. Su tuo ir sveikiname!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis