Kaip sutaupyti perkant kraitelį vaikui

„Žirklutės? Nereikia jokių žirklučių, nagučius ką tik gimusiam kūdikėliui mamos, paprastai, nukramto“ – štai ką atsakė vaistininkė, pradėjusi skaityti mano kūdikio kraitelio sąrašą.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Pagalvojau, labai jau nevykusią darbuotoją vaistinė pasirinko – atkalbinėjo kone ties kiekvienu pirkiniu. Tąkart mandagiai palinksėjau, pamaniau eisiu kitąkart ir su atidesne vaistininke pabendrausiu.

Bet taip kraitelio ir nepapildžiau, pamaniau, gal išties nebūtina kaupti arsenalo visokiausių tepaliukų, lašiukų, kompresiukų visoms galimoms bent kiek kritinėms situacijoms?

Žinoma, norisi, kad pasirodžius vaikeliui nei vyras, nei mama neturėtų lakstyti po parduotuves, tačiau dažnas kūdikio kraitelis su šimtu ir trupučiu prekių primena veikiau pasiruošimą realybės šou "Į salą mėnesiui su naujagimiu" nei realiam gyvenimui mieste, šalia vaistinių ir prekybos centrų.

Laiko nubėgti į vaistinę ar kiek didesnę parduotuvę tikrai atsiras, be to ne kiekvienam vaikeliui kemšasi nosytė, šunta užpakaliukas, ne kiekvienas kūdikėlis jaukiai jaučiasi vokelyje, ir ne visi jų įvertina kelis šimtus litų kainavusio gultuko funkcionalumą. O visiems galimiems (ar sunkiai tikėtiniems atvejams) išleistų pinigų vėliau pasidaro labai gaila.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Kaip vaikelio laukiasi skirtingų Zodiako ženklų moterys

Psichologė: vaiko žodis šeimoje neturi būti lemiamas

Tad štai mano sąrašas daiktų, kurių gali ir neprireikti.

Greičiausiai lovelė tampa pirkiniu nr.1, atsiradusiu gausėjančios šeimos namuose. Žinoma, jos tikrai prireiks, tačiau mūsų namuose ji stovėjo nenaudojama mažiausiai pusmetį po Augusto pasirodymo. Mes taip pat ją įsigijom likus dar keliems mėnesiams, dar tą patį vakarą ji buvo surinkta ir ne kur į tamsų kambariuką nugrūsta, o pastatyta šalia mūsų lovos. Kaipmat naujuose pataluose įsitaisė katinas ir iš lovos neišlipo dar mažiausiai pusę metų po Augusto gimimo! Juokauju, kad lovytė – pats nereikalingiausias išankstinis pirkinys. Mažasis iki šiol miega kartu su mumis – kelis kartus per naktį vis dar valgo, o aš iš to tingėjimo jo atskirai ir neguldau. Lovelė reikalinga tik popiečio miegeliui.

Kone visos pažįstamos mamos sakė – jau pientraukį tai būūūtinai reikia turėti. Na o man labai pasisekė, nereikėjo jo nei pačioje pradžioje – užuot nusitraukinėjusi, ragindavau valgyti mažylį, ir vos kelis kartus panaudojau per šiuos devynis mėnesius – ilgesniam laikui jį palikau vos kelis kartus, o ir tuos su buteliuku jam nepavyko susidraugauti. Žinoma, jei planuoji derinti maitinimą ir darbus ne namuose, šitas dalykėlis tikrai pravers. Jei ne – pientraukis tikrai nėra tas „būūūtinai“. Kaip ir buteliukai, pieno šaldymo konteineriai, maisto indelių šildytuvas ar sterilizatorius.

Shutterstock nuotr.

Korsetas po gimdymo. Specialaus korseto neįsigijau, nors mamos forumuose primygtinai viena kitai patarinėjo tokį daikčiuką nusipirkti – neva nešijant korsetą kur kas greičiau mažėja nukaręs pilvukas. Neradau nei vieno gydytojo argumento, pritariančio tokiems patarimams. Tačiau raginimų per dieną skirti bent po kelias minutes laiko pilvo presui – gausu. Man padėjo ir, manau, efektyviau nei korsetas.

Vaikučio higienos reikmenys – šitas sąrašas dažnai būna perpildytas nereikalingomis priemonėmis, kaip, pavyzdžiui: jūros druskos vanduo, nosies aspiratorius, losjonas, kremas nuo iššutimų ar vaistai nuo pilvo diegliukų. Ir jei šie pirkiniai minimi kone kiekviename rekomenduojamame kūdikio kraitelio pirkinių sąraše, jų, jei tik netoliese yra vaistinė, iš anksto pirkti tikrai nereikia

Maitinti nusiteikusios mamos dažnai būna prigąsdinamos nukandžiotas, nuolat perštinčiais speneliais. Kremukai, kompresiukai speneliams, šaldančios pagalvėlės – ne būtinybė, o reta išimtis.

Drabužėliai. Jei nėštumo metu būtų kas padovanoję prekybos centro čekį, su vieninteliais dviem pasirinkimais – pirkti tik sau arba tik kūdikėliui, būčiau išėjusi tikrai ne su nauju rankinuku, o su kalnu drabužėlių kūdikiams. Taip, tai nėščiųjų ir mamų liga – šitiems pirkiniams neįmanoma atsispirti! Tačiau saiko paisyti protinga – tik gimus vaikeliui pamatysi, kas judviem patogiau - šliaužtinukai ar kelnytės, smėlinukas ar siaustinukas. Kad ir kokie žavūs visi tie drabužėliai bebūtų, mažasis sparčiai juos išaugs. Pačiai pradžiai greičiausiai pakaktų vos po vieną - kelis komplektukus įvairių paskirčių rūbelių.

Shutterstock nuotr.

Pirmosiomis savaitėmis mažajam tereikės tik šalia prisiglaudusios mamos, miego ir pienelio. Įvairūs gultukai, kilimėliai, nešioklės – ne pirmo būtinumo pirkiniai. Ir šiuos geriausia vykti įsigyti kartu su kūdikėliu – ne visi jie jaukiai jaučiasi net ir prabangiausioje kėdutėje ar gydytojų išliaupsintoje nešyklėje. Jei įmanoma, geriausia prieš perkant pasiskolinti ir išbandyti.

Na, o jei nesusilaikei ir spintelės lūžta nuo nepanaudotų priemonių visiems kūdikio gyvenimo atvejams, pabandyk parduoti. Mamos – taupūs sutvėrimai, internete „žvejojančios“ viską, kas reikalinga kūdikio auginimui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis