Kodėl po gimdymo nereikia skubėti vaiko nuprausti

Ar pamenate, kada pirmą kartą buvo išmaudytas jūsų kūdikis? Gimdymo namuose elgiamasis skirtingai: vienur gimęs vaikelis nušluostomas ar nuprausiamas ir tik tada paduodamas mamai ar tėčiui į rankas, o kitur jis sąmoningai kurį laiką nešluostomas ir neprausiamas. Kodėl?

Kas iš tiesų nutinka po gimdymo?


Iki šiol gimdžiusios mamos žinojo, kad finalinis gimdymo scenarijus yra maždaug toks: kai pasirodo kūdikio galvutė,gydytojai ir seselės padeda išlįsti kūdikio pečiams ir liemeniui. Paskui jie (ar jūsų vyras) užspaudžia ir nukerpa virkštelę. Tada kūdikis nuprausiamas.


Na, bet dabar atsiranda naujų mokslinių tyrimų, įsigali naujos tendencijos ir šį scenarijų tenka perrašyti iš naujo. Daug moterų pageidauja atidėti naujagimio maudymą. Kalbama ne apie kelias minutes po gimdymo, o apie kelias dienas. Kodėl jos taip nori ir šį pageidavimą įrašo į gimdymo planą bei aptaria su gydytoju?


Padėsime įsivaizduoti, kaip atrodo ką tik gimęs naujagimis. Neretai vaikelis gimsta su baltomis apnašomis ant kūnelio.

Todėl naujagimiai dažnai atrodo taip, lyg jie būtų gausiai ištepti kremu. Jų oda padengta plonu baltu sluoksniu, kuris vadinamas verniksu arba varškine mase (lot. Vernix caseosa). Anksčiau po gimdymo buvo skubama tai nuplauti.

Šiandien yra žinoma, jog kremo pavidalo medžiaga yra svarbi ir saugo kūdikio odelę nuo suminkštėjimo jam 9 mėnesius gyvenant vaisiaus vandenyse. Mokslininkai įrodė, kad vernikse yra ne tik riebalų, bet ir uždegiminius procesus stabdančio vitamino E, taip pat specialių proteinų, kovojančių su bakterijomis, virusais ir grybeliais. Taigi, šią varškės pavidalo medžiagą būtina palikti ir neskubėti kūdikio maudyti.


Varškinėje masėje, kuri dengia naujagimio kūnelį, yra daug naudingųjų medžiagų.
Varškinėje masėje, kuri dengia naujagimio kūnelį, yra daug naudingųjų medžiagų.
Vida Press


Oficiali medikų nuomonė


Pasaulio sveikatos organizacija irgi rekomenduoja palaukti nuo šešių iki 24 val., jei įmanoma, prieš pirmą kartą išmaudant naujagimį. Didžiosios Britanijos nacionalinė sveikatos agentūra tam pritaria. Jos interneto svetainėje rašoma: „Apnašos turi būti paliekamos, kad natūraliai susigertų. Tai natūrali drėkinamoji priemonė, pirmomis dienomis sauganti naujagimį nuo infekcijų." Nauji tyrimai irgi rodo, kad varškinis dangalas stiprina naujagimio imuninę sistemą.

Medikai teigia, kad neskubėjimas išmaudyti kūdikį gali padėti sušvelninti gimimo šoką (juk tai ne tik džiaugsmingas, bet ir įtemptas įvykis tiek motinai, tiek vaikui) ir beveik perpus sumažinti hipoglikemiją (žemą cukraus lygį) naujagimio organizme.


Atidėjus maudymą skatinamas motinos ir vaiko kontaktas per odą, kas yra labai svarbu sėkmingo maitinimo krūtimi pradžiai.


Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja palaukti nuo 6 iki 24 valandų, prieš pirmą kartą maudant naujagimį.
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja palaukti nuo 6 iki 24 valandų, prieš pirmą kartą maudant naujagimį.
Vida Press


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis