Neišnešiotas naujagimis – iššūkis šeimai ir medikams

Lietuvoje apie 5-6 procentus visų naujagimių gimsta neišnešioti. Su kokiomis problemomis susiduria jų susilaukusieji tėvai ir kokie gydytojų patarimai jiems, skaitykite šiame straipsnyje.

„Ar neišnešiotukas gali aktyviai sportuoti, priklauso nuo konkrečių aplinkybių, taip pat nuo to, kokio gestacinio amžiaus jis gimė. Bet jei neišnešiotukas auga neturėdamas neįgalumo, tai bėgimas jam nėra kliūtis. Net 6 metų vaikas gali įveikti simbolinį kilometrą, o užaugęs jis galbūt įveiks ir visą maratoną", - sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neonatologijos klinikos vadovė Rasa Tamelienė.

„Neišnešiotukas neišnešiotukui nelygu, bet jei vaikas auga sveikas ir be komplikacijų, jis pasiveja vaikus, kurie gimė išnešioti. Tai reiškia, kad ir sportuoti jis gali taip pat taip pat sėkmingai, kaip bet koks vaikas. Aišku, pradžioje neišnešioti vaikai susiduria su didesniais iššūkiais, tačiau galiausiai jie vis tiek pasiveja savo bendraamžius, tik tam reikia laiko ir gydytojų priežiūros", - kolegei pritaria Klaipėdos universitetinės ligoninės Naujagimių reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėja Lina Žekonienė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Vos gimę berniukai ir mergaitės elgiasi kitaip: akivaizdžiausi skirtumai
Kokiuose maisto produktuose yra daugiausia geležies?

Kas dvidešimtas vaikas - neišnešiotas

Lietuvoje kasmet gimsta apie 2000 neišnešiotų naujagimių, tai sudaro apie 5-6 proc. visų gimimų. Pasaulyje šis skaičius viršija 15 mln. R. Tamelienė pabrėžia, kad po Nepriklausomybės atkūrimo neišnešiotų naujagimių priežiūra nuolat tobulėja. Tam įtakos turi medicinos mokslo pažanga, nuolatinis medicinos personalo tobulėjimas, turima naujausia aparatūra ir medikamentai, taikomi į šeimą orientuoti naujagimio slaugos metodai.

Kaip greitai neišnešiotukas pasivys bendraamžius, priklauso nuo jo gimimo laiko: 35-36 nėštumo savaitę gimę naujagimiai tai padarys greitai, o 24-28 savaitę gimusiems procesas užtruks ilgiau, tyko ir daugiau pavojų.VUVL Neonatologijos centro direktorė N.Drazdienė

Pasak Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Neonatologijos centro direktorės Nijolės Drazdienės, neišnešioto naujagimio organizmo sistemos dar nėra susiformavusios, kad išsilaikytų be pagalbos. Todėl labai svarbu, kad neišnešiotas naujagimis gimtų centre, kuris turi patirties tokių naujagimių priežiūroje.

„Lietuvoje siekiama, kad patys sudėtingiausi neišnešioti naujagimiai gimtų perinatologijos centruose Kaune ir Vilniuje. Čia vaikui siekiama sukurti kuo panašesnę aplinką į gimdos, valdomas jo kvėpavimas, skiriami specialūs vaistai. Visose Lietuvos ligoninėse gydytojai stengiasi laiku nukreipti motinas, kad tokie kūdikiai gimtų būtent ten. O kai neišnešiotukas visgi gimsta kitoje ligoninėje, jis yra iš karto specialiu automobiliu pervežamas į Kauną ar Vilnių", - sako N. Drazdienė.

Būtinas nuolatinis neišnešiotuko stebėjimas

Gimimas - tik pirmasis žingsnis neišnešiotuko kelyje į pilnavertį gyvenimą. Kauno ir Vilniaus perinatalogijos centruose yra įrengti specialūs kabinetai, kuriuose stebimi visi naujagimiai, gimę anksčiau negu 32 nėštumo savaitę, pasakoja R. Tamelienė. Specialistų komanda iki 12 mėnesių amžiaus stebi neišnešiotukų raidą, esant reikalui siunčia reabilitacijos ir gydymo procedūroms. R. Tamelienė pažymi, kad tokie vaikai dažniau tikrinami ir jiems toliau augant, kadangi nukrypimai nuo normos kartais paaiškėja ir vėliau. Pasak jos, tėvai privalo jausti atsakomybę už vaikų stebėjimą ir visuomet juos į centrus atvežti laiku.

N. Drazdienė sako, kad tai, kaip greitai neišnešiotukas pasivys bendraamžius, priklauso nuo jo gimimo laiko: 35-36 nėštumo savaitę gimę naujagimiai tai padarys greitai, o 24-28 savaitę gimusiems neišnešiotukams procesas užtruks ilgiau, tyko ir daugiau pavojų. Taip pat labai svarbu, kad neišnešiotukas tik po gimimo sulauktų reikalingos priežiūros.

Ypač svarbu tėvams po gimdymo ir vėliau teikti psichologinę pagalbą. Susilaukę neišnešiotuko jie patiria didžiulį šoką, nes negali paimti naujagimio ant rankų, jis pats dar nekvėpuoja, nevalgo, tik inkubatoriuje kovoja už gyvybę.Gydytoja R.Tamelienė

„Mes siekiame ne tik to, kad vaikas gimtų gyvas ir išgyventų, bet ir kad jo organizme neliktų ilgalaikių pokyčių. Didelės dalies tokių pokyčių galima išvengti, tinkamai prižiūrint vaiką pirmaisiais jo gyvenimo metais. Padeda ir mankštos, ir kineziterapija, ir vaistai. Svarbiausia, kad šeima ir medikai būtų viena komanda, siekianti vieno tikslo. Tėvai turi dalintis visais pastebėjimais apie vaikų vystymąsi su gydytojais, dalintis savo abejonėmis, vykdyti gydytojų nurodymus.", - pabrėžia N. Drazdienė.

Būtina šviesti visuomenę ir padėti tėvams

R. Tamelienė pažymi, kad labai svarbu šviesti visuomenę ir informuoti apie neišnešiotus naujagimius. Pasak jos, kol kas nėra būdų sulaikyti priešlaikinį gimdymą ir medikai įtakos gali turėti tik maždaug 5 proc. atvejų. Tačiau imantis tinkamų priemonių, tėvams ir medikams bendradarbiaujant, neišnešiotas naujagimis gali išaugti sveikas ir laimingas.

„Ypač svarbu tėvams po gimdymo ir vėliau teikti psichologinę pagalbą. Susilaukę neišnešiotuko jie patiria didžiulį šoką, nes negali paimti naujagimio ant rankų, jis pats dar nekvėpuoja, nevalgo, tik inkubatoriuje kovoja už gyvybę. Taip pat svarbus medikų ryšys su tėvais, nes mamos neišnešiotukus ligoninėje slaugo net po 4-5 mėnesius. Todėl mamoms reikalingos namų aplinką primenančios sąlygos bei jų šeimų parama", - teigia R. Tamelienė.

N. Drazdienė priduria, kad šviečiant visuomenę ir padedant tėvams didelis dėmesys tenka neišnešiotų naujagimių asociacijai „Neišnešiotukas". Jos nariai, turintys jau paaugusius neišnešiotukus, gali padėti kitiems tėvams, dalintis savo išgyvenimais

Vilniaus maratone - simbolinis bėgimas už neišnešiotus naujagimius

Rugsėjo 14 d. „Danske Bank Vilniaus maratone" šalia kitų rungčių vyks ir simbolinis 1 km bėgimas - eisena „Už laimėtą gyvybę", rengiamas kaip palaikymo akcija neišnešiotukams - per anksti gimusiems kūdikiams. Bėgimas - eisena vyks Katedros aikštėje. Patiems neišnešiotukams bėgime
atstovaus 6 metų mergaitė Margarita, kuri gimė 26 nėštumo savaitę ir svėrė vos 960 gramų. Tokia simbolinė eisena taip pat vyks Klaipėdoje ir Kaune.

Parsisiųskite Tavovaikas.lt programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis