Nufilmavo iš karto po gimdymo ant mamos krūtinės padėtą naujagimį

Įspūdingas vaizdo įrašas, kuris parodo, kaip iš karto po gimimo padėtas ant mamos krūtinės, naujagimis ieško mamos pieno. Jis nėra visiškai bejėgis, kaip dažniausiai yra manoma.

Ant mamos krūtinės

Specialistai sutaria, kad vos tik gimusį vaikutį reikia padėti mamai ant krūtinės, nesvarbu, kokiu būdu jis gimė - natūraliai, su nuskausminimu ar atėjo į pasaulį po cezario pjūvio operacijos. Tik po "oda prie odos" kontakto turi būti atliekamos procedūros - svėrimo, ūgio matavimo ir pan.

Gimdamas vaikas per vieną akimirką patiria daug pokyčių: iš tamsos patenka į šviesą, iš 37 laipsnių šilumos - į maždaug 20 laipsnių šilumą, iš šlapios aplinkos - į sausą, iš sterilios - į bakterijomis užterštą. Naujagimis patiria didžiulę įtampą, todėl užgimusiam geriausia vieta yra mamai ant krūtinės. Ir tai galima pagrįsti. Pirmiausia, naujagimio oda apsisėja mamos odos bakterijomis. Be to, jos glėbyje jis labai gerai sušyla.

Tyrimais nustatyta, kad kai ką tik gimęs vaikas guli mamai ant krūtinės, jos krūtinės temperatūra dviem laipsniais pakyla tam, kad jį sušildytų. Įrodyta, kad jokie pašildyti vystyklai nesušildo jo taip gerai. Be to, mažylis jaučia mamos širdies dūžius, kuriuos girdėjo būdamas įsčiose, ir tai jį ramina. Apie ką tik gimusio vaikučio pirmojo kontakto svarbą atlikta daug tyrimų. Pirmasis kontaktas turi trukti tol, kol vaikas pirmą kartą pažįs, tai gali užtrukti iki 2 val.

Pirmasis žindymas

Iš karto po gimdymo paguldytas mamai ant krūtinės naujagimis patiria tam tikrus pirmojo kontakto etapus: pirmą kartą suverkęs, paguldytas ant mamos, nurimsta. Atsipalaidavęs ir pailsėjęs suaktyvėja, pradeda ieškoti krūties.

Pastebėta, kad dažniausiai vaikas susiranda kairiąją krūtį - ten, kur plaka širdis. Kai suranda krūtį, prasideda ilgiausias laikotarpis - susipažinimo: naujagimis laižo, uosto, apžiūri iš vienos, iš kitos pusės, kol prisitaiko, apžioja ir ima žįsti. Beje, per pirmąjį kontaktą vaikas paprastai apžioja krūtį taisyklingai ir netraumuoja spenelio. Tada paprastai užmiega abu - ir jis, ir mama. Būna, tėvai žino, kad vaikas turi susirasti krūtį, tačiau tikisi, kad taip turi nutikti per 5 ar 10 min. Vidutiniškai tai gali užtrukti iki pusantros-dviejų valandų. Labai svarbu neskubinti naujagimio. Tyrimai rodo, kad jei krūtis kišama naujagimiui į burną, kai jis nepasiruošęs, tai atbaido jį nuo krūties ir vėliau jos gali neimti.

Vaizdo įraše nufilmuotas ką tik gimęs vaikas, uždėtas motinai ant krūtinės. Kaip jis elgiasi, kviečiame pamatyti ir jus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis