Nustebsite, ką moka ir sugeba ką tik gimęs kūdikis

„O kas bus, jei man gimdymo namuose sukeis kūdikius ir aš neatpažinsiu savojo?“ – kartais nerimauja būsimosios mamos. Nuogąstauti neverta, tai neįmanoma. Šiandien beveik neabejojama, kad gimęs naujagimis... pažįsta savo mamą ir tėtį.

Pagaliau tu čia! Sumišę tėvai atidžiai apžiūri savo naujagimį, atsargiai jį liečia nuo galvos iki kojų ir rankų bei užuodžia ypatingą kūdikio kvapą. Ir naujagimis pirmosiomis valandomis šiame pasaulyje yra neįprastai atidus. Pirmosiomis valandomis po gimimo užmezgamas labai gilus ir kupinas meilės ryšys tarp tėvų ir vaiko, kuris trunka visą likusį gyvenimą. Tuo metu ir motiną, ir vaiką užplūsta vadinamieji laimės hormonai.


Moters kraujyje oksitocino niekad nebūna daugiau nei iškart po gimdymo. Ne veltui prancūzas gydytojas Mišelis Odenas oksitociną pavadino „meilės hormonu“. Oksitocinas suteikia neapsakomą laimės ir visiško įsimylėjimo jausmą. Mama pasijaučia absoliučiai priklausoma nuo to mažo padarėlio, gulinčio jos rankose.

Vida Press nuotr.

Ar naujagimiai atpažįsta spalvas?


Anksčiau buvo manoma, kad vos gimę kūdikiai yra kone akli. Šiandien jau yra žinoma, kad jie mato dar būdami pilve ir, pavyzdžiui, seka stalinės lempos šviesą. Negimusiam kūdikiui vaizdas atrodo panašiai, tarsi žiūrėtume į šviesą pro raudoną užuolaidą.


Beje, būtent todėl kai kuriuose gimdymo namuose naujagimiai iškart po gimimo suvyniojami į raudoną rankšluostį. Dauguma akušerių tvirtina, kad raudonuose rankšluosčiuose suvynioti kūdikiai jaučiasi ramesni ir labiau viskuo patenkinti, nei baltuose!

Vida Press nuotr.

Ką naujagimiai gali matyti?


Ryškiausiai naujagimiai mato tai, kas nuo jų akių yra maždaug dvidešimties centimetrų atstumu. Įdomu tai, kad motinos ir tėvai savo kūdikius intuityviai laiko būtent tokiu atstumu nuo savo veido. Būtent tokiu atstumu mama žindo kūdikėlį prie krūties.


O kūdikiai nuo pat pradžių intensyviau stebi tas formas, kurios primena veidą (taškas, taškas, kablelis, brūkšnys). Taigi, ir tėvai, ir vaikas intuityviai elgiasi teisingai, kad būtų sudarytos idealios sąlygos susipažinimui.

Vida Press

Ar naujagimiai pažįsta mamą ir tėtį?


Iš pačių pradžių pasaulis naujagimiui atrodo labai keistas – toks didelis, šaltas ir triukšmingas! Vis dėlto mamą ir tėtį jis iškart pripažįsta. Mokslinių eksperimentų metu buvo įrodyta, kad naujagimiai instinktyviai pasuka galvą į mamos dėvėtus marškinėlius ir nereaguoja į kitos moters dėvėtą rūbą. Taigi, jie atpažįsta mamos kvapą.


Panašiai yra ir paleidus pažįstamo mamos ir tėčio balso įrašą – jau patys mažiausi į jį reaguoja, o svetimam balsui lieka abejingi. Efektas dar labiau sustiprėja paleidus širdies plakimo įrašą, nes būtent jį jie girdėjo būdami mamos pilve.

Shutterstock nuotr.

Ar naujagimiui yra skirtumas, prie ko prisiglausti?


Pirmiausia ir svarbiausia, ką galite suteikti savo kūdikiui – artumas. Oda prie odos kontaktas. Prigludęs prie mamos krūtinės nusiramina kiekvienas kūdikis, nes jos odos kvapas, kūno šiluma ir pažįstamas širdies plakimas ramina. O jei po cezario pjūvio mama dar negali priglausti savo kūdikio?


Tokiais atvejais jaunas tėvelis turėtų medikų paprašyti leisti palaikyti kūdikį, kol mama sustiprės. Pasikelti marškinėlius ir priglausti savo kūdikį prie krūtinės. Moksliniais tyrimai įrodyta, kad nepriklausomai nuo to, kas – mama ar tėtis – priglaudžia savo kūdikį, meiliai po gimimo sutikti mažyliai auga ramesni ir geriau vystosi.

Vida Press nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis