Pirmieji naujagimio išbandymai gimdymo namuose

Kartais po gimdymo mamos būna pavargusios ir net nesupranta, kokias procedūras pirmosiomis valandomis ir dienomis patiria jų vaikučiai. Apie viską - aiškiai ir išsamiai gydytoja neonatologė, doc.J Buinauskienė.

Suleidžiama vitamino K

Šis vitaminas apsaugo vaikelį nuo hemoraginės ligos (kraujavimo). „Vienas naujagimis, nors jam buvo suleista vitamino K, trečią parą pradėjo kraujuoti. Mama pagalvojo, kad kūdikis atpylė iš skranduko pienuką su krauju, nors speneliai nebuvo įtrūkę. Medikai atliko tyrimus ir nustatė, jog tai ne mamos, o naujagimio kraujas. Paskui naujagimis pradėjo tuštintis juodos spalvos išmatomis.

Tad ne visiems užtenka vienos vitamino K dozės. Šiam vaikučiui jo suleidome pakartotinai. To prireikia ir naujagimiui, kurio kraujas nepakankamai kreša. Pasitaiko, kad šio vitamino tenka leisti tris keturias dienas iš eilės. Hemoraginė liga gali kilti ir vėliau, jau grįžus namo. Ją tėveliai gali įtarti pamatę, kad naujagimio išmatos tapo ne gelsvos, o juodos spalvos",- pasakoja docentė J. Buinauskienė.

Pirmieji skiepai

Tuberkuliozė. Kai kurios mamos į skiepus žiūri labai nepalankiai, mano, kad jie silpnina imunitetą, vaikutis iškenčia skausmą, bet vis tiek gali susirgti, pavyzdžiui, tuberkulioze. Ši užkrečiamoji liga kelia didelį nerimą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, nes labai išplito. Vaikutį skiepyti verta, nes pirmo skiepo užtenka net iki keturiolikos metų, tad dūris tikrai atsiperka.

Visi gydymo būdai turi antrą medalio pusę, bet iš dviejų blogybių visada reikia pasirinkti mažesnę. Juk neaišku, ar imunitetas susilpnės, bet jei naujagimis susidurs su tuberkulioze, pasekmės gali būti labai liūdnos. Juk jo imunitetas pradeda formuotis tik po trečio gyvenimo mėnesio, iki tol saugo tik gautas iš mamos. Jei neskiepytas vaikutis susidurtų su žmogumi, sergančiu atvira tuberkuliozės forma, susirgtų plaučių tuberkulioze. Tuberkuliozė gali pažeisti smegenis (sukelti meningitą), kitus organus. 

Hepatitas B. Ligoninėje naujagimis skiepijamas ir nuo hepatito B, nes vis daugiau žmonių juo serga. Vakcina vaiką apsaugo, net jei jį pagimdo hepatitu B užsikrėtusi moteris. Jei naujagimis susirgtų hepatitu (virusiniu kepenų uždegimu), ši liga pažeistų kepenis, todėl kiltų gelta. Kai ji žaibinė, sutrinka kraujo krešumas ir gydytojai vaikučiui nelabai gali padėti. Vėliau, jau išaugus iš vaikystės amžiaus, nuo hepatito B gali atsirasti kepenų cirozė ar net vėžys.

Kraujo tyrimai

Genetiniam tyrimui kraujo imama iš kulniuko. Mėginys siunčiamas į Medicininės genetikos centrą Vilniuje, kur nustato, ar naujagimis dėl genų mutacijos nėra paveldėjęs fenilketonurijos arba hipotireozės. Į penkias specialaus popieriaus lapelio („sugertuko") vietas, apibrėžtas ratuku, įlašinama kraujo. Po du ratukus skiriama kiekvienai ligai nustatyti ir vienas ratukas - kontroliniam lašui. Atsakymas paaiškėja pirmą gyvenimo mėnesį. Jei Genetikos centre nustato hipotireozę ar fenilketonuriją, kraujo tyrimas yra kartojamas. Kad būtų galima rasti naujagimį, medikai visada mamos klausia ne deklaruotos gyvenamosios vietos, bet namų, į kuriuos ji su naujagimiu važiuoja, adreso.

„Žinoma, galima ieškoti ir daugiau ligų, bet ir fenilketonuriją, ir hipotireozę reikia skubiai gydyti. Kuo skubiau tai daroma, tuo geresni rezultatai: nesutrinka vaiko psichikos raida ir negresia silpnaprotystė. Hipotireozė (skydliaukė negamina organizmui būtinų hormonų) gydoma vaistais, L-tiroksinu. O sergančiam fenilketonurija kūdikiui skiriama specialių mišinių, nes organizmas netoleruoja tam tikrų aminorūgščių (vaikas niekada negali valgyti kai kurių maisto produktų)".

Šlapimo tyrimas 

Jei vaikučiui neįtariama šlapimo organų liga, tyrimo nereikia. Jis atliekamas, jei atlikdamas ultragarsinį tyrimą akušeris aptinka inkstų pokyčių, kai manoma, jog naujagimis serga šlapimo takų infekcija. Rizikos grupei priklauso ir vaikutis, kurio mama sirgo pielonefritu, jos inkstuose yra pokyčių. Pirmas dvi paras naujagimis gali per mažai šlapintis, tad šlapimo tyrimas būtų netikslus. Be to, organizmas dar tik persitvarko. Po kelių parų kai kurie galimų ligų požymiai išnyksta savaime. Tad gydytojai labai neskuba tirti šlapimo, nors mamą, sužinojusią, kad echoskuopuojant vaisių buvo aptikta pokyčių jo inkstukuose, labai sunku įtikinti, kad šlapimo tyrimo nereikia. 

Šlapimui surinkti naudojamas pakabinamas maišelis, kuris priklijuojamas prie lytinių organų, prieš tai juos nuplovus šiltu vandenuku (neplaunant tyrimo rodmenys gali būti netikslūs). Jei per valandą naujagimis nepasišlapina, maišelį reikia keisti. Pastebėta, kad apiplautas naujagimis greičiau pasišlapina, todėl atlikusios higienos procedūrą, slaugytojos skuba pakabinti maišelį. Vaikutis tikrai nekelia maišto. Maišiukas tarp kojyčių jam nė kiek netrukdo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis