Tiesa ir mitai apie per anksti gimusius vaikus

Lapkričio 17 dieną Vilniuje rengiamas Pasaulinės neišnešiotų naujagimių dienos paminėjimas, kuriame dalyvaus per šimtą šeimų, auginančių neišnešiotus naujagimius ir jau suaugusius neišnešiotukus iš visos Lietuvos.

Per anksti gimę vaikai - stereotipų ir mitų įkaitai

Kaip sakė Lietuvos neišnešiotų naujagimių asociacijos "Neišnešiotukas" pirmininkė Asta Radzevičienė, asociacijos tikslas šiuo renginiu telkti šeimas, patyrusias, ką reiškia susilaukti neišnešioto naujagimio, teikti mamoms, dar tik slaugančioms savo neišnešiotukus Naujagimių intensyvios terapijos bei Neišnešiotų naujagimių skyriuose, emocinę paramą, dalytis savo viltingomis išgyvenimo ir išgijimo istorijomis bei kalbėti apie neišnešiotumo problemą.

TAIP PAT SKAITYKITE:
9 dažniausios jaunų tėvų klaidos
75 -erių lietuvis nori tapti vyriausiuoju Europos tėčiu

„Mat apie neišnešiotumą vis dar vengiama šnekėti, prisipažinti, kad vaikelis išvydo pasaulį gerokai anksčiau (tai yra iki 37-os nėštumo savaitės) nei turėjo gimti, be to, vis dar tvyro daugybė stereotipų, ypač mažesniuose miestuose, rajonuose, kad šie vaikai kitokie, pagaliau, diskutuojama esą ir, ar verta tiek investuoti į neišnešiotų naujagimių gydymą ir slaugą", - kalbėjo A.Radzevičienė.

Išbandymai šeimai

Neišnešioto vaikelio gimimas - didžiulė drama šeimai: daugelis mamų, įsivaizdavusių rubensiškų formų rubuilius angelėlius, nežino ne tik, kaip paimti ant rankų prie aparatų prijungtą naujagimį, kuriam kvėpuoti padeda dirbtinio kvėpavimo prietaisai, kuris negeba savarankiškai valgyti ir yra maitinamas pro zonduką, išvestą per nosytę tiesiai į skranduką, įklimpsta į depresiją. Patiems mažiausiems ir silpniausiems neišnešiotiems naujagimiams paprastai diagnozuojama įgimta pneumonija, anemija, širdelės bėdos, kraujosrūvos smegenyse, gresia aklumas, daugybė kitų sveikatos sutrikimų.

Todėl nežinios kamuojamos šeimos, sulaukusios neišnešioto naujagimio, arba tampa tokios stiprios ir vieningos, kokios niekada iki tol nebuvo, arba, pakurstomos tamsybininkų iš artimos aplinkos, išsiskiria, ar atiduoda kūdikėlį, atėjusį į pasaulį anksčiau laiko, į vaikų namus.

Tačiau iš tikrųjų, absoliuti dauguma tokių naujagimių jau per pirmus savo gyvenimo metus ne tik visiškai pasveiksta, bet ir prisiveja savo laiku gimusius bendraamžius.

Charakterio savybės, būdingos tik neišnešiotukams

"Neišnešiotas - tikrai nėra sutrikusios raidos ar kitoniškumo ženklas. Priešingai, tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje daugybė talentų ir genijų gimė neišnešioti, - pabrėžia Vaikų ligoninės Neonatologijos centro direktorė profesorė N.Drazdienė. - Kita vertus, kaip pastebi Vokietijos vaiko raidos specialistai, neišnešiotukai visą gyvenimą tokiais ir lieka, nes jų charakterio ir psichomotorikos savybės skiriasi nuo gimusių laiku naujagimių".

Beje, svarstymai ir diskusijos, ar atsiperka brangios investicijos į neišnešiotų naujagimių gydymą ir slaugą, vyksta visame pasaulyje. „Apie šitai diskutuojama netgi tokioje didelėje ir turtingoje supervalstybėje, kaip JAV, - yra pastebėjęs Vaikų ligoninės Neonatologijos centro Naujagimių intensyvios terapijos skyriaus vedėjas dr. Arūnas Liubšys. - Tačiau išsamūs ilgalaikiai tyrimai parodė, kad, net, jei išgydytas ir išslaugytas naujagimis ir neįgyja itin perspektyvios profesijos, o dirba paprastą darbą, į jo sveikatą investuoti pinigai grąžą visuomenei atiduoda vos per kelerius jo darbo metus".

Lietuvoje kasmet gimsta, gydoma ir slaugoma apie 2 tūkst. neišnešiotų naujagimių

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet pasaulyje anksčiau laiko gimsta 15 mln. neišnešiotų naujagimių, arba kitaip sakant, kas dešimtas naujagimis. Daugiau kaip 1,1 mln. visų kasmet į pasaulį ateinančių neišnešiotų naujagimių miršta. „Tačiau net 75 proc. visų šių per anksti gimusių naujagimių būtų galima išgelbėti ir tai kainuoja labai nedaug", - tikina savo bendrame pranešime, skirtame Pasaulinei neišnešiotų naujagimių dienai (kuri minima kasmet lapkričio 17 d. - aut. past.) daugiau kaip 100 garsiausių pasaulio medicinos mokslo korifėjų, atstovaujančių 40-iai Jungtinių Tautų agentūrų, universitetų ir organizacijų.

Anksčiau laiko gimęs naujagimis atneša šeimai daug išbandymų.
Shutterstock nuotr.

Tiesa, nors apie 60 proc. visų neišnešiotų naujagimių gimsta Afrikos ir Pietų Azijos skurdžiausiose valstybėse, vis dėlto tai nėra tik neturtingų valstybių bėda. Mat net 12 proc. visų neišnešiotų naujagimių gimsta tokioje turtingoje šalyje kaip Jungtinės Amerikos Valstijos.

Lietuvos statistikos departamento bei Higienos instituto prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pernai Lietuvoje gimė 28,5 tūkst. naujagimių, iš jų 1630 neišnešioti, o mirė - 74 naujagimiai, užpernai gimė 30,5 tūkst. naujagimių, iš jų 1615 - neišnešioti, o mirė - 90 naujagimių.

Neišnešiotumas yra beveik pusės visų naujagimių ir kūdikių pagrindinė mirties priežastis.

Pačių mažiausiųjų galimybės gyventi padidėjo

Lietuvoje pats mažiausias gimęs, išgyvenęs ir sėkmingai užaugęs naujagimis tesvėrė 450 gramų, o paties mažiausio gestacinio amžiaus naujagimis gimė vos 22 savaičių.

Šiandien labai mažų, nė kilogramo nesveriančių neišnešiotų naujagimių išgyvenamumas, pasak prof. N.Drazdienės, palyginti su pirmaisiais Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo metais, išaugo nuo 12 proc. iki 65 proc., o didesnių, sveriančių daugiau nei kilogramą (1000-1499 g), - nuo 48 proc. iki 95 proc.

Taigi, nuo Nepriklausomybės pradžios Lietuva, buvusi tarp šioje srityje ne tokių sėkmingų valstybių, nes stigo tiek neišnešiotiems naujagimiams slaugyti reikiamos aparatūros, tiek medikamentų, šiandien yra greta sėkmingiausiai neišnešiotus naujagimius gydančių ir slaugančių valstybių: Japonijos bei Skandinavijos šalių. Pagal neišnešiotų naujagimių gydymo, slaugos bei išgyvenamumo rodiklius mes taip pat pralenkėme JAV. Lietuvos neonatologijos pasiekimai yra vienintelis parametras, pagal kurį lenkiame daugelį turtingų senas demokratijos tradicijas turinčių Vakarų šalių ir, kuriuo lietuviai turėtų pagrįstai didžiuotis.

Renginiai pasaulinei neišnešiotų naujagimių dienai paminėti:

Pasaulinės neišnešiotų naujagimių dienos paminėjimo, kurį (lapkričio 17 d., sekmadienį) „Lėlės teatre" Vilniuje, Arklių g. 5 organizuoja Lietuvos neišnešiotų naujagimių asociacija "Neišnešiotukas" renginio programa:

15.00 - renginio pradžia „Lėlės teatre" Vilniuje, Arklių g. 5

15.15 - iš 930 gr. gimusios itin talentingos dainininkės Vaidos Butautaitės (24 m.) beje, vienu metu studijuojančios dviejuose universitetuose ir iš 2,5 kg. gimusio vieno iš penkių pasaulio akordeono muzikos genijų Augustino Rakausko (20 m.) koncertas

16.00 - spektaklis mažiesiems bičiuliams neišnešiotukams „Trys paršiukai"

16.45 - „Lėlės teatro" kieme (Arklių g.) tradiciškai paleisime į dangų vilties balionus: purpurinius (ši spalva yra pasaulio neišnešiotų naujagimių spalva - aut. past.) už neišnešiotų naujagimių sėkmės istorijas bei baltus (už neišgyvenusius neišnešiotukus).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis