TOP 10 labiausiai vasariškų vardų

Vaikams vardus tėvai parenka remdamiesi daug kuo – skambesiu, reikšme, tradicijomis, kartais vardą susapnuoja ar patiki jį išrinkti artimiesiems. Ir jei minčių visiškai pritrūksta, vasarą gimusius mažylius galima pavadinti... vasariškais vardais! Štai kelios idėjos – vasariškų mergaičių vardų dešimtukas.

LIEPA. Lietuvių kilmės vardas, mėnesio arba medžio pavadinimas. Pirmą kartą mergaitė pavadinta Liepa 1974-aisiais, bet tuomet vardas plačiai nepaplito. Šiuo metu šis vardas, remiantis VĮ Registrų centro duomenimis, yra praėjusio pusmečio mergaičių populiariausiųjų sąraše ir netgi – pirmoje vietoje. Per minėtą laikotarpį jis buvo suteiktas daugiau nei 140 mergaičių.


Liepos vardadienį švenčia kaip ir priklauso – liepos 1 dieną.


Apie Liepas


Sakoma, kad šio vardo savininkės judrios ir smalsios, netinginės, linkusios rizikuoti, pasižyminčios gera iškalba. Jos viską žino, visur dalyvauja, neabejingos romantikai. Liepas lengva įžeisti, įskaudinti, užsitraukti jų nemalonę taip pat nesunku, bet atleidžia sunkiai. Jos gali būti geros, ištikimos draugės. Liepos vertina privatumą, tad brautis į jų asmeninę erdvę nevalia. Liepos, sakoma, būna itin smulkmeniškos – jei jau ką nors nori išsiaiškinti, išnarsto iki kaulelių. Ir nors jos gan dažnai keičia nuomonę, apsisprendimus, aplinkinių įtaikai nelabai pasiduoda. Šio vardo turėtojoms tinka dirbti mokslinį tiriamąjį darbą, jos gali būti linkusios ir į meną. Visoms Liepoms itin svarbu tinkama dienotvarkė, sveikas gyvenimo būdas.


AUSTĖJA. Šis vardas kilęs iš lietuviško žodžio „austi" arba iš senovės lietuvių bičių deivės Austėjos vardo. Sakoma, kad ši deivė pati buvusi panaši į bitę. Senovės Lietuvoje ji būdavo pagerbiama rugpjūčio mėnesį – aukodavo jai medaus, šventindavo žolynus. Beje, pagal VĮ Registrų centro praėjusio pusmečio populiariausių mergaitiškų vardų duomenis, šis vardas yra trečioje vietoje.


Austėjos vardadienį švenčia gegužės 9 dieną.


Apie Austėjas


Jos kupinos idėjų, minčių, smalsios, gyvybingos, mėgsta susikurti savo svajonių pasaulėlį ir jame ieškoti užuovėjos. Austėjos – žavingos asmenybės, tačiau kartais joms gali pristigti jėgų įgyvendinti savo sumanymus, gali tiesiog apimti būsena „nieko nenoriu daryti". Kitaip tariant, joms neretai pritrūksta motyvacijos įgyvendinti savo planus ir pareigas, tad šią savybę reiktų ugdyti dar nuo vaikystės, nes paskui bus tik sunkiau prisiversti.


Austėjos nepripažįsta suvaržymų, vertina laisvę, tad į auksinį narvelį nesiduos patupdomos... Vertina komfortą, sugeba vadovauti, tvirtai gina savo nuomonę, kartais pritrūksta lankstumo ir tolerancijos.


BITĖ. Šis vardas kilo iš lietuviško žodžio „bitė". Lietuviams bitė – darbštumo simbolis, simbolizavęs ir senovės lietuvių deivę Austėją. Mūsų šalyje mergaitėms Bitės vardas pradėtas teikti praėjusio amžiaus 4 dešimtmetyje. Labai populiarus jis netapo – per patį populiarumo piką per metus buvo duotas tik du kartus.


Bitės vardadienį švenčia gegužės 16 dieną.


Apie Bites


Sprendžiant pagal pirmą vardo raidę, Bitės – romantiškos, svajoklės, tačiau tvirtai ant žemės stovinčios asmenybės. Jos susitelkusios į tikslą, atkaklios, turinčios savo nuomonę. Geros draugės, kompanionės, pastebi smulkmenas, yra tvarkingos, kartais net linkusios į pedantiškumą, nemėgsta, kai kas nors įkyriai patarinėja, perša savo nuomonę ar vadovauja.


SMILTĖ. Šis vardas – vedinys iš lietuviško žodžio „smiltis" (smėlio kruopelė).


Štai dėl vardadienio šio vardo savininkėms nelabai pasisekė, – kalendoriuose jis nenurodomas.


Apie Smiltes


Jos žavingos, moteriškos ir kerinčios. Vieną akimirką gali būti linksmos, o kitą – jau liūdnos ar piktos. Smiltės paprastai būna užsispyrusios, nori būti išskirtinės, jos linkusios daug dirbti, nes siekia jaustis saugios ir užtikrintos. Manoma, kad jos – šeimos ir namų žmonės, besirūpinančios jaukumu, gera atmosfera namuose, stojančios už savo šeimą. Šio vardo turėtojos moka bendrauti, yra tolerantiškos, padedančios, puikios derybininkės. Gina savo nuomonę, net jei ji nepatinka kitiems.


UPĖ. Šis vardas – vedinys iš lietuvių kalbos žodžio „upė", tai reiškia tekantį vandenį.


Upėms, kaip ir Smiltėms, irgi nelabai pasisekė dėl vardadienio – kalendoriuose jis neteikiamas.


Apie Upes


Apie šio vardo savininkes sakoma „gimė po laiminga žvaigžde". Joms dažnai nutinka taip, kad užklupus bėdoms staiga situacija pasikeičia ir viskas ima klotis taip, kaip reikia. Upės dažnai atsiduria ten, kur reikia, ir tada, kada reikia. Jos unikalios, žavios, turinčios savo stilių, komunikabilios, bet... gan išrankios. Jų palankumą reikia pelnyti. Saugo savo erdvę, namus ir asmeninį gyvenimą. Upės atsargios ir apdairios, tačiau tai nereiškia, kad sėdi rankas sudėjusios – jei imasi kokio naujo, nežinomo dalyko, kuris gali būti rizikingas, pirmiausia išsiaiškina visas pasekmes ir su tuo susijusius niuansus. Jų jausmai, kaip tas tekantis vanduo, veržlūs, tačiau, jei nesulauks tokio atsako, kokio tikėjosi, labai greitai gali išblėsti.


SAULĖ. Šio vardo kilmė – lietuvių ir hebrajų. Lietuvių kalba tai reiškia dangaus kūno – saulės – pavadinimą. Hebrajų kalba šis vardas reiškia „išmelsta".


Saulės vardadienį švenčia vasario 14 ir kovo 18 dienomis.


Apie Saules


Jos pasitiki savimi, yra gan užsispyrusios, kartais – netgi valdingos, tačiau Saulės linkusios daug kuo abejoti, svarstyti, joms būna nelengva greitai priimti sprendimus. Retai kada prašo aplinkinių pagalbos – pirmiausia bando susitvarkyti pačios. Šio vardo savininkės gan nepatiklios, nekonfliktiškos, linkusios rizikuoti, kartais net per daug. Jos dažnai būna linkusios į kokius nors menus, turi puikų grožio, stiliaus pajautimą, yra dosnios ir darbščios. Labai vertina asmeninę laisvę – jei ši suvaržoma, joms darosi sunku dirbti, kurti ir apskritai turiningai gyventi.


EGLĖ. Šis vardas kilęs iš lietuviško žodžio „eglė", reiškiančio medžio pavadinimą.


Eglės vardadienį švenčia balandžio 04, gruodžio 27 dienomis.


Apie Egles


Logiškos, greitai priimančios sprendimus, gyvybingos asmenybės. Nevengia naujovių, joms ne prie širdies rutina. Tačiau, jei reikia susikaupti, susitelkti ir atlikti ką nors svarbaus, Eglės tai puikiai sugeba. Jos moka bendrauti, kai reikia, paguodžia ir pataria, žino, kada ir ką pasakyti, kokius tinkamiausius žodžius parinkti. Turi puikų stiliaus jausmą, vertina gyvenimo malonumus, tik svarbu jiems beatodairiškai nepasiduoti.


MĖTA. Vardas kilęs iš lietuviško augalo – mėtos – pavadinimo.


Mergaitės Mėtomis mūsų šalyje pradėtos vadinti praėjusio amžiaus 2 dešimtmetyje. Šis vardas labiau paplito tik po 2006 metų ir jau kitais metais (2007-aisiais) puikavosi populiariausiųjų Lietuvos vardų šimtuko sąraše.


Mėtos vardadienį švenčia vasario 14, birželio 06 dienomis.


Apie Mėtas


Jos – nesiblaškančios, žinančios, ko nori, vertinančios stabilumą asmenybės. Dažnai atsiduria įvykių sūkuryje, dėmesio centre. Puikiai jaučia stilių ir turi meninių gabumų. Šio vardo savininkės linkusios rizikuoti, išbandyti naujoves, kartais net neapgalvojusios visų galimų pasekmių. Jos retai kada linkusios nusileisti, tačiau, būdamos geros diplomatės, sugeba iš situacijos išlaviruoti ir prisiderinti. Mėtos gali greitai užsiplieksti, tačiau iš esmės jos nekonfliktiškos ir, jei nėra svarbaus preteksto, į konfliktus be reikalo nesileis. Vertina šeimą, sunkiai atleidžia arba visai neatleidžia neištikimybės, moka stipriai mylėti, jei šalia esantis žmogus pateisina lūkesčius.


AUDRA. Tai lietuviškos kilmės vardas, kilęs iš žodžio „audra", reiškiančio gamtos reiškinio pavadinimą. Audromis mergaitės Lietuvoje pradėtos vadinti praėjusio amžiaus 4 dešimtmetyje. Per patį savo populiarumo piką per metus šis vardas buvo suteiktas 63 kartus.


Audros vardadienį švenčia ne taip jau ir retai – spalio 24, lapkričio 19 ir gruodžio 16 dienomis.


Apie Audras


Pagal vardo pirmąją raidę, manoma, tai yra tvirtos valios, užsispyrusios, tikslo siekiančios asmenybės. Jos labai vertina nepriklausomybę, tad pažaboti šio vardo turėtojas sunku ar netgi neįmanoma. Gali drąsiai išsakyti tiesą į akis, net jei žinos, kad ji pašnekovui bus nemaloni. Jos atviros, tiesmukiškos, nesunkiai užsiplieskiančios, mėgstančios vadovauti, tačiau paprastai – sąžiningos ir teisingos. Šio vardo savininkėms ne pro šalį dažniau įsiklausyti į kitų nuomonę ir būti truputį lankstesnėms.


AUŠRINĖ. Šis vardas kilo iš senovės lietuvių grožio deivės vardo. Beje, senovės lietuviai Aušrine vadino ir žvaigždę Venerą. Aušrinėmis mergaitės Lietuvoje pradėtos vadinti praėjusio amžiaus 2 dešimtmetyje. Daugiausia Aušrinių buvo 1999 metais, tada juo pavadintos 108 mergaitės. Tais pačiais metais Aušrinės vardas pateko į Lietuvos populiariausiųjų vardų šimtuką.


Aušrinės vardadienį švenčia balandžio 27, liepos 25 ir rugpjūčio 27 dienomis.


Apie Aušrines


Veržlios, gaivališkos, kupinos energijos. Aušrinės, kai reikia, drąsiai už save pakovoja, tačiau nemenkindamos kito žmogaus – gerbia ir vertina kito nuomonę, gali būti tolerantiškos. Kad ir kaip būtų, joms patinka, kai paskutinis žodis būna jų. Šios vardo savininkės darbščios, kartais net per daug pasineria į kokią nors veiklą, dirba netausodamos savęs. Jos itin nemėgsta veidmainystės, melo, neištikimybės. Gali būti geros draugės, bet į jų asmeninį gyvenimą pernelyg lįsti nevalia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis