Tyrimas: kaip vaiko vardas gali nulemti jo ateitį

Kas užkoduota varde? Daugiau, nei jums atrodo. Bent jau taip galima spręsti pagal vieno tyrimo rezultatus.

Pasirodo, jūsų vaiko vardas gali turėti įtakos tam, kaip jis bus vertinamas ir suvokiamas visuomenėje, rašo smartparenting.com.

Vos tik pora sužino būsimo kūdikio lytį, kitas žingsnis - sugalvoti jai ar jam idealų vardą. Žinoma, šį pasirinkimą nulemia tėvų preferencijos. Pavyzdžiui, filipiniečiai linkę derinti tėvų ar protėvių vardus, mat siekia suteikti savo atžalai unikaliai skambantį vardą. Tačiau mažai kas susimąsto, kad tėvų ketinimai ir kriterijai renkant vardą turi tam tikras pasekmes tam, kaip jis bus priimamas visuomenėje. Pavyzdžiui, jūs nesąmoningai galite suteikti savo atžalai serijinio žudiko vardą.

Štai „New York Times" rašo, kad viena pora nusprendė pavadinti savo vaiką „Kalia", tačiau vėliau vardą pakeitė į „Kaleya", nes paprasčiausia „Google" paieška suvedus pirmąjį vardą išmeta menkai apsirengusios moters nuotraukas. Turėkite tai omenyje, kai galvojate vardą savo mažyliui.

Tyrimą atlikęs Šiaurės vakarų universiteto ekonomikos ir švietimo dėstytojas Davidas Figlio išsiaiškino, kad „lingvistine prasme žemo statuso" vardus turintys vaikai prasčiau išlaiko egzaminus. Lingvistine prasme žemo statuso vardai yra tie, kuriems būdingos unikalios raidžių kombinacijos. Pavyzdžiui, tokie kaip „Alekzandra" vietoj labiau įprasto „Alexandra".

Panašu, kad vardai formuoja ne vien suvokimą ir požiūrį, bet taip pat padeda ir prognozuoti ateities karjeros galimybes. D. Figlio taip pat nustatė, kad moteriškesnius vardus turinčios moterys pasuka į humanitarinius mokslus, kitaip nei tos, kurių vardai turi priešingų lyčių savybių.

Jeigu tėvams kyla noras savo berniukui suteikti „mergaitiškai skambantį" vardą, jiems vertėtų dar kartą gerai apie tai pagalvoti, mat 2006 metais D. Figlio atliktas tyrimas parodė, kad berniukai su paprastai mergaitėms suteikiamais Ashley, Shannon, Jamie ir Courtney vardais mokykloje susiduria su problemomis.

Todėl D. Figlio siūlo tėvams verčiau rinktis tokius vardus, kurie jiems patiems yra reikšmingi. Nuspręskite, ko tiksliai norite savo atžalai - visiškai unikalaus vardo? Vardo, kurį jis atsinešė gimdamas? Tradicinio vardo iš Biblijos? Viskas priklauso nuo tėvų supratimo. Tiesiog būkite atidūs ir nesuteikite savo įpėdiniui vardo, dėl kurio jūs ir jis pats ateityje gailėsis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis