Vaiko sveikata priklauso ir nuo vienos svarbios jo gimimo aplinkybės

Upsalos Universiteto (Švedija) mokslininkai savo naujausiame moksliniame tyrime nagrinėjo, kokią įtaką vaikų sveikatai ir vystymuisi turi tai, kada – iš karto po gimimo ar šiek tiek vėliau – vaikui buvo nukirpta virkštelė.

Pirmieji skirtumai pastebimi jau po 4 mėnesių


Kai vaikai sulaukė 4 mėnesių, jie vėl atsidūrė mokslininkų akiratyje - buvo tiriama, kokie yra skirtumai tarp abiejų grupių vaikų. Daugumai kūdikių, kuriems virkštelė po gimimo buvo nukirpta iš karto, buvo diagnozuotas geležies trūkumas. Tuo tarpu antroje grupėje, kurioje naujagimiams virkštelė buvo nukirpta vėliau kaip po 3 minučių, vaikų, kuriems trūktų geležies, nustatyta nebuvo. Jų kraujyje buvo 45 proc. daugiau geležies, negu pirmųjų grupėje.


Vida Press


Tolimesni tyrimai


Kai vaikams sukako ketveri metai, tyrėjai vėl juos aplankė ir paprašė tėvų užpildyti klausimyną. Iš 400 šeimų jį užpildė 263. Rezultatai tyrėjus nustebino dar kartą - vaikai, kurių virkštelė po gimdymo buvo nukirpta vėliau, pasižymėjo didesne socialine kompetencija, bei pasižymėjo geresniais smulkiosios motorikos rezultatais.


Vida Press


Aprūpinimas geležimi turi įtakos vaikų vystymusi


Mokslininkai šiuos skirtumus aiškina tuo, jog kūdikiams, kurių virkštelė buvo nukirpta iš karto po gimimo, praėjus keliems mėnesiams, ėmė trūkti geležies. Tai ypač akivaizdu berniukų atveju. Pakankamas geležies kiekis yra būtinas vaiko raidai, tai viena iš sąlygų, kad jis augtų sveikas. Trūkstant geležies, mažėja vaikų kognityviniai, emociniai, socialiniai ir fiziniai gebėjimai. Dėl to PSO (Pasaulio sveikatos organizacija) jau prieš kurį laiką yra išsakiusi rekomendaciją neskubėti iš karto po gimdymo nukirpti virkštelę naujagimiui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis