10 lavinančių žaidimų idėjų kūdikiui be jokių žaislų

Vaikų iki vienerių metų lavinimas ypatingas tuo, kad tam reikia minimalių priemonių ir galima išsiversti be investicijų į žaislus, tereikia žinoti, kas mažyliui naudinga bei turėti entuziazmo kartu su juo šiomis veiklomis užsiimti.

Išties, vaikai iki vienerių metų kuo puikiausiai gali mokytis, pažinti ir atrasti pasaulį, nors rezultato, t.y., to, ką išmoko, jie neparodys tuojau pat, tačiau žinių bagažas kaupsis jų galvose ir netrukus atkreipsite dėmesį, kokia sklandi ar net ankstyva yra jų fizinė bei emocinė raida. Daugelis vaikų raidos specialistų sutinka, kad būtent iki septynerių metų vaikas yra ypatingai imlus informacijai, todėl dar iki mokyklos tėvai ir darželių darbuotojai turi pakloti tinkamus pamatus ateičiai.


Štai 10 žaidimų idėjų, kurios tinka ir kūdikiui, ir vyresniam vaikui. Šios nesudėtingos veiklos labai paprastos, joms nereikia specialių priemonių, o jų nauda mažyliui – labai didelė.


Smulkiosios motorikos lavinimas


Pirmaisiais gyvenimo metais itin svarbu kuo daugiau dėmesio skirti vaiko smulkiosios motorikos lavinimui. Tam tikrai nebūtini brangūs žaislai. Puikiai tinka labai daug dalykų, kuriuos rasite kiekvienoje virtuvėje. Įvairios kruopos, žirniai, pupelės, skirtingų spalvų ir formų makaronai. Tegul vaikas jas tiesiog dėlioja iš indelio į indelį. Jei ši užduotis jam darosi labai lengva – tegul jas rūšiuoja. Vyresniam vaikui galite sugalvoti štai tokią užduotį: į plastilino kamuoliuką, padėtą ant stalo, įbeskite ilgą ploną makaroną (spagečių tipo) ir parodykite vaikui, kad ant jo galima verti tuščiavidurius makaronus. Nepamirškite, kad šiuose žaidimuose labai naudingi stalo įrankiai – šaukštas ir šaukštelis. Tegul mažylis su jais bando sudėti smulkias kruopas. Greitai pastebėsite, kokios įtakos tai turi ir jo savarankiško valgymo įgūdžiams gerinti. Tiesa, kol vaikas žaidžia šiuos žaidimus, turite jį stebėti, kad smulkių kruopų ar makaronų nedėtų į burną.


Kliūtys


Stambiosios motorikos taip pat nereikėtų užmiršti. Jei kūdikiui tai masažai, vėliau – pratimai, skatinantys laikyti galvą ar verstis ant šono, vėliau, pradėjus ropoti, žaidimai tampa dar aktyvesni ir reikalaujantys daugiau savarankiškumo. Pats paprasčiausias būdas, jei norite, kad vaikas daug ropotų – namuose iš dėžių ar kėdžių suformuokite tunelius. Jam tai bus paskata judėti, landžioti, pasiekti tikslą. Kai mažylis pradės stotis, ant sienų, jam pakilus pasiekiamoje vietoje, klijuokite įvairius lipdukus, piešinius, iliustracijas.


Shutterstock


Sensorinis pažinimas


Vaikai, o ypač kūdikiai, pasaulį geriausia pažįsta per jusles. Padėkite jiems ir parodykite, kokia įdomi mus supanti aplinka. Galite pasigaminti sensorinį takelį (į skirtingas talpas, į kurias vaikas tilptų įlipti, supilkite įvairių kruopų, miltų, aliejaus, vandens, ir į jas mažylį įkelkite). Panašų žaidimą galite žaisti ir su rankytėmis: duokite kūdikiui paimti ir liesti skirtingų faktūrų medžiagas (kažką čiužančio, kažką šiurkštaus, kažką švelnaus, kažką lipnaus). Kai prasideda primaitinimas, visas jusles pajunkite į pažinimo procesą. Tai paprasta padaryti su vaisiais ar uogomis: tegul vaikas mato bananą, jį pauosto, paliečia ir ragauja, o jūs aiškiai įvardinkite, kas tai.


Mamos sukurta knygelė


Nors labai daug knygelių rasite knygynuose, tačiau vaikui pačią mieliausią ir artimiausią galite „išleisti" tik jūs. Ant paprastų lapų atspausdinkite kūdikiui artimiausių žmonių portretus ir daiktus, kurie jam įdomiausi (pavyzdžiui: maisto produktai, gyvūnai, žaislai ir pan.). Lapus suklijuokite ant kieto kartono lapų ir, padarius skylutes, suriškite į knygelę. Sulaukus vienerių, vaikas ne tik puikiai, jums paklausus, atpažins, kur yra mama ar tėtis, tačiau ir pradės tarti pavadinimus. Naudodami šį metodą, jūs didinsite vaiko pasyvųjį žodyną ir paruošite jį sklandžiai kalbos raidai.


Enciklopedinės žinios


Gal skamba labai rimtai, tačiau vaikams itin patinka realistiškai pavaizduoti objektai, geriausia – nuotraukos. Tam visai nebūtinos enciklopedijos, užteks šiek tiek tėvelių pastangų. Ant lapų atsispausdinkite gyvūnų, augalų, daržovių, vaisių, kitų, jums įdomių objektų, nuotraukų ir jas vaikui kasdien rodykite, garsiai įvardydami pavadinimus. Geriausia – šias korteles vaikui rodyti grupėmis. Pavyzdžiui, dešimt kortelių su skirtingų veislių šunimis. Tačiau tai tik vienas iš metodų, kaip didinti mažylio žinių bagažą. Labai veiksmingas ir jūsų skaitymas bei raiškus pasakojimas apie kažkokį daiktą ar reiškinį. Pavyzdžiui, kol vaikas žaidžia, sėdėdami šalia jam garsiai skaitykite informaciją apie voveres – kuo jos pasižymi, kur gyvena, ką valgo.


Virtuvės atradimai


Sakote, kad virtuvėje vieta tik mamai ar tėčiui? Mažylis čia taip pat gali labai daug nuveikti ir išmokti. Leiskite jam pauostyti skirtingų prieskonių ir įvardinkite jų pavadinimus (netinka pipirai, aštri paprika ar cinamonas). Sėdinčiam vaikui ant maitinimo kėdutės padėkite skirtingų medinių įrankių, jei turite – nedūžtančių indų ir indelių. Garsiai ir aiškiai įvardinkite, kokius daiktus jis ima. Tegul kilnoja, dėlioja, tyrinėja ir įsimena pavadinimus. Minkote tešlą ar maišote vėsius skysčius? Leiskite mažyliui, kad jums padėtų. Jam labai patiks įsijausti į virtuvės šefo ir mamos padėjėjo vaidmenį.


Aktyvus aplinkos stebėjimas


Tegul pasivaikščiojimai lauke būna naudingi ir prasmingi. Jei mažylis nemiega, o sėdi, dairosi, garsiai jam pasakokite apie tai, ką matote kelyje. Automobiliai, žmonės, gyvūnai, augalai – įvardinkite, kas tai, kuo tie objektai ypatingi. Kai kurios teorijos teigia, kad kūdikiai gali įsiminti net tokius dalykus kaip automobilių modeliai. Eidami šaligatviu, prie kurio sustatyti automobiliai, garsiai pasakykite vaikui pavadinimus (pavyzdžiui: „opel", „audi", „škoda" ir t.t.).


Masažai ir dainos


Dainuoti kūdikiui reikia nuo pirmųjų dienų – mamos ir tėčio balsai jį labai ramina, suteikia saugumo jausmą. Tai darydami kūdikį arba glauskite prie savęs, arba švelniai glostykite, masažuokite. Mažyliui šiek tiek paaugus, į tai įtraukite ir kūno dalių įvardijimą.


Shutterstock


Garsai


Vaiką iki vienerių metų turėtų supti ne televizoriaus skleidžiami garsai, o tėvų balsai bei rami muzika (geriausia – lopšinės ir klasikos kūriniai). Kūdikiui nuo trijų mėnesių labai patiks mėgdžiojimo žaidimai, kai jūs atkartosite jo skleidžiamus ar patys skleisite juokingus, dėmesį patraukiančius garsus. Dar didesnis mažylis įdėmiai klausysis ir mokysis atkartoti gyvūnų garsus.


Statybos ir griovimas


Tai viena smagiausių veiklų vaikams nuo šešių mėnesių. Mama ar tėtis stato, o jie griauna. Tam visai nebūtini specialūs žaislai, galite panaudoti buityje esančius daiktus, pavyzdžiui: dėžes, tualetinio popieriaus ritinėlius, pagalves, kitus lengvus daiktus.


Shutterstock


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis