10 vaikų priežiūros daiktų, kurie šiais laikais palengvina tėvų kasdienybę

Ar pastebėjote, kiek jaunos mamytės iš artimų moterų, kurios yra vyresnio amžiaus, sulaukia replikų: „geri dabar laikai auginti vaikus", „jums pasisekė, mes su kūdikiais vargome, o jums viskas kaip ant lėkštutės". Tiesos jų žodžiuose yra.

Prieš 20 ar 30 metų ne tik medicina buvo mažiau pažengusi, todėl tiek laukimasis, tiek gimdymas buvo pavojingesni, tačiau ir apie daugelį pagalbininkų, kuriuos turime šiais laikais, anuomet jos negalėjo net pasvajoti.


Štai 10 vaikų priežiūros daiktų, kurie tėveliams leidžia gyventi patogiau, sutaupyti laiko (dėl to turėti daugiau laisvų akimirkų) ir nervų ląstelių.


VIENKARTINĖS SAUSKELNĖS


Tai, tikriausiai, svarbiausias ir reikšmingiausias atradimas, palengvinęs daugelio tėvų kasdienybę (prancūzų sociologai jas įtraukė į XX a. didžiausių atradimų trisdešimtuką). Tikriausiai, močiutės ir net mamos ne kartą pasakojo, kaip kasdien gyvendavo medžiaginių vystyklų plovimo ir džiovinimo ritmu. O vienkartinių sauskelnių idėja, pasirodo, maždaug prieš 60 metų kilo vienam seneliui, kuris visaip stengėsi palengvinti savo dukros kasdienybę (ji turėjo tris vaikus). JAV gyvenęs Viktoras Milsas sugalvojo trisluoksnį įdėklą, kuris dėtųsi į neperšlampamas plastikines kelnaites. Dar keletą metų tobulinęs šį variantą, jis atsisakė plastmasės, sugalvojo lipdukus ir spaustukus, kurie ne tik prilaikytų sauskelnes, tačiau sutvirtintų sugeriančius sluoksnius. Jo kūrinys buvo pavadintas „pamper" (iš angl. „lepinti, paikinti"). Būtent nuo tos dienos pradėjo keistis daugelio šeimų kasdienybė, o vaikų auginimas pasidarė lengvesnis. Aišku, vienkartinių sauskelnių modeliai bei sudėtis kasmet yra tobulinami ir atsiranda vis modernesnių, natūralesnių variantų. Pavyzdžiui, vienos populiariausių pasaulyje šiuo metu yra japoniškos sauskelnės, kurios turi daug papildomų funkcijų, pavyzdžiui, drėgmės indikatorių, rodantį, kad laikas jas pakeisti.


SPECIALUS VYSTYKLAS


Tikriausiai, mūsų tėvų laikais nebuvo vaiko, kurio kas vakarą sąžiningai ir kruopščiai tėvai nesusuktų į vystyklą. Kojos ir rankos būdavo kietai prispaustos, mažylis net negalėdavo krustelėti. Šiais laikais rekomendacijos kitokios. Teigiama, kad toks kojų ištiesimas ir suspaudimas gali būti pavojingas vaiko vystymuisi. Taip vaikiškų prekių parduotuvėse atsirado nauja prekė – specialus vystyklas, su kuriuo per kelias minutėles net neįgudusi mama vaiką paruoš miegui. Kuo jis dar skiriasi nuo senojo varianto? Kojytės lieka laisvos, gali judėti, tačiau rankos priglaudžiamos prie kūnelio, todėl kūdikis jomis savęs neišsibudina. Tyrimai rodo, kad vaiko vystymas teigiamai veikia jo miego kokybę: suvysčius kūdikį, jis lengviau nurimsta, greičiau užmiega, rečiau prabunda, pailgėja jo greitojo miego fazės trukmė.


BAKTERIJAS NAIKINANTIS KONTEINERIS


Jei jau turite vaikų, žinote, kad ilgai nepabūsi kambaryje, kuriame stovi krūva nešvarių vaiko sauskelnių. Jas būtina po vieną nešti į konteinerį arba vaikiškų prekių parduotuvėse įsigyti specialų sauskelnių konteinerį. Kuo jis skiriasi nuo paprastos šiukšlių dėžės? Tai efektyvi ir higieniška priemonė panaudotoms sauskelnėms laikyti, kartu apsaugant namus nuo nemalonaus kvapo ir mikrobų. Antibakterinė plėvelė, į kurią supakuojamos sauskelnės, užmuša 99 proc. mikrobų ir suteikia neprilygstamą apsaugą nuo kvapų. Moksliškai įrodyta, kad tai 100 kartų efektyvesnė kvapo prevencija, nei panaudotų sauskelnių laikymas sauskelnių maišuose.



BALTASIS „TRIUKŠMAS"


Jis primena kūdikiams garsą, kurį jie girdėjo savo mamos pilvelyje nėštumo metu, todėl efektyviai juos ramina ir padeda greičiau užmigti. Kiekvienas toks prietaisas skleidžia penkių tipų garsus, kurie padeda geriau prisitaikyti prie kūdikio poreikių: dviem garso tipams yra būdingi skirtingi dažniai, pavyzdžiui, džiovintuvo garsas, jūros bangų garsas, lietaus garsas ir vandens garsas bei plakančios širdies garsas. Po 60 minučių garsas pradeda pamažu silpnėti, kol visiškai išsijungia, nepažadinant miegančio vaiko. Geriausia tai, kad šių garsų nereikia leisti su išmaniosiomis technologijomis (jų tėvai nenori šalia gležno kūdikio), nes jie yra įmontuoti minkštame, švelniame meškutyje. Tikriausiai, mūsų tėvai net negalėjo pagalvoti, kad kažkada jų anūkai turės mielus žaisliukus, kurie juos ir užmigdo.


MOBILI AUKLĖ


Jei seniau tėvai negalėdavau vieno vaiko palikti kambaryje arba turėdavo būti visai netoli, kad išgirstų jį verkiant, šiomis dienomis nepakeičiamas daiktas yra mobili auklė. Galima rinktis net iš kelių variantų: vienos skleidžia tik garsą, o kitos rodo ir vaizdą, ir transliuoja garsus. Kameros itin patogios, kompaktiškos, jos „tarnauja" nuo kūdikystės iki vyresnio amžiaus, kai vaikas yra perkeliamas į savo kambarį, tačiau jūs norite matyti, kada jis užmiega. Vaizdo kamera mato ir naktį, o skaitmeniniu ryšiu perduodamas kokybiškas garsas, iš kurio suprasite, ką veikia kūdikis. Su kai kuriomis itin moderniomis auklėmis netgi galima stebėti kūdikio kambario temperatūrą, o mažyliui pravirkus, tėvai gali kalbėti į savo prietaisą ir taip nuraminti kitame kambaryje esantį vaiką.


SKAITMENINIAI TERMOMETRAI


Daugelis be didelio entuziazmo prisimena senuosius stiklinius termometrus. Su jais matuotis temperatūrą būdavo nemalonu ir suaugusiems, tai ką kalbėti apie kūdikius? Pirmiausia – jie pavojingi, nes lengvai duždavo ir po visus namus paskleisdavo nuodingą medžiagą – gyvsidabrį. Antra – jie nepatogūs, nelankstūs, šalti. Šiandien mamoms daug paprasčiau ir lengviau kūdikiams pamatuoti temperatūrą, nes tam atsirado skaitmeninių prietaisų, pavyzdžiui, termometras-čiulptukas. Jis vaikui nesukels jokių nemalonių asociacijų ar baimės.


ELEKTRINIAI PIENTRAUKIAI


Mūsų mamų laikais kai kurios moterys jau turėjo rankinius pientraukius, kurie tada atrodė didžiulė technologijų pažanga, palengvinanti jų kasdienybę. Šiandien viskas dar paprasčiau – vaikų priežiūros prekių parduotuvėse ar vaisinėse galima rasti elektrinių pientraukių. Jie veikia labai efektyviai ir tiksliai, padeda bėgti pienui be jokių pastangų, galima reguliuoti jų traukimo stiprumą, ritmą. Šiais laikais tokie prietaisai padeda daugiau moterų natūraliai maitinti, nepalūžti dėl krūtinės skausmų ar kitų žindymo nemalonumų.

GULTUKAS


Tai išradimas, kuris palengvina daugelio mamų kasdienybę, nes, kol mažylis smagiai sūpuojasi ar tiesiog guli, jūs galite pavalgyti, nusiprausti, o vaikas visada yra šalia ir jus mato. Rinkitės tokį, kuris atitiktų visus saugumo reikalavimus ir būtų pritaikytas dar nesėdinčiam ir galvos nelaikančiam mažyliui, kuris ne tik labai stilingo dizaino, tačiau yra itin lengvas (mama viena ranka gali po namus nešioti gultuką su vaiku), reguliuojamo aukščio pagal mažylio svorį ir lengvai sulankstomas, todėl patogu jais naudotis tiek namuose, tiek pasiimti kartu į keliones ar einant į svečius.



VEŽIMĖLIS SKĖTUKAS


Prieš pusė šimtmečio metų ir net daug seniau vaikai taip pat turėjo vežimėlius, tačiau jie buvo itin didelės konstrukcijos, sunkūs, nemanevringi. Šiandien vežimėlių pasirinkimas labai didelis. Vaikiškų prekių parduotuvėse rasite tokių, kurie sveria vos kelis kilogramus, susilanksto viena ranka ir gali su jumis keliauti net į lėktuvo saloną, nes užima itin mažai vietos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis