5 priežastys, dėl kurių užklumpa pilvo diegliai: kaip padėti vaikui

Reta gali pasigirti, kad motinystės džiaugsmo netemdė valandomis trunkantis kūdikio klyksmas. Kodėl kūdikius kankina pilvo diegliai? Apžvelgiame svarbiausias priežastis.

Jei vaikas sotus, pamiegojęs, sauskelnės pakeistos, bet kone valandą ar dvi nenumaldomai klykia, riečia kojytes prie pilvo, raivosi, galima manyti, kad verksmo priežastis - pilvuko diegliai.


Vienas kūdikis beveik visada pravirksta maždaug tuo pačiu paros laiku, dažniau į vakarą, kitas - ankstyvą rytą, o trečiam paros metas - nė motais. Pilvo skausmas dažnai būna nenuspėjamas, vaiką pažadina net iš miego. Tad labai išvargina jį patį, mamą, tėtį ar net kaimynus.


Kodėl taip yra?


Priežasčių yra nemažai. Diegliai gali kilti dėl paties vaiko neurologinių ar chirurginių bėdų, paveldėjimo, mamos nuotaikos ir mitybos. O kai vaikas jau gauna papildomo maisto - ir jo paties mitybos. Tačiau dažniausia dieglių priežastis - maistą virškinti reikalingų fermentų stoka.


Protarpiais sugrįždamas, pilvo skausmas nurimsta sulaukus 4-5 mėnesių. Tačiau ramybės metas gali ateiti ir šiek tiek vėliau, nes tik apie šeštą mėnesį normalizuojasi virškinimo fermentų gamyba.


Mamos nuotaika


Besilaukiančios ir jau pagimdžiusios mamytės jausmai turi labai daug įtakos vaikelio savijautai. Jei nėščioji daug jaudinosi, buvo dirgli, nervinasi ir jau susilaukusi naujagimio, mažylį gali kankinti pilvo diegliai. Medikai pastebėjo, kad berniuko pilvukas yra jautresnis. Taip pat pilvą dažniau raižo pirmagimiui, nes mama jautriau į viską reaguoja, negu antrą ir paskesnius vaikus auginanti.


Išeitis: stenkitės išlikti rami, daugiau ilsėtis, pasivaikščioti tyrame ore. Neatsisakykite pagalbos ir nesistenkite, kad „viskas namuose būtų tobulai švaru ir gražu kaip iki gimdymo“.


Mamos mityba


Jei jos organizmas į kai kuriuos maisto produktus reaguoja jautriai, ir kūdikis gali būti jautresnis. Pilvo diegliais gali pasireikšti alergija. Tačiau jei mama nėra alergiška, gali valgyti beveik viską, kuo sotinosi laukdamasi vaikelio, bet saikingai. Kai kurios mamos padaugina vynuogių, citrusinių vaisių, jogurto, šokolado ar daržovių.


Išeitis: iškart nesušveiskite kilogramo obuolių ar kalno kopūstų, šašlykų ar visos palties rūkytos šoninės, nes jūsų suvalgyto maisto medžiagų patenka į pieną, todėl kūdikiui gali skaudėti pilvuką.


Kūdikėlio mityba


Kūdikio skrandukas mažas, todėl kai mama permaitina, gali skaudėti pilvą, ypač jei pieno gauna iš buteliuko (vaikas, žindantis krūtį, persivalgo rečiau, nes pasisotindamas užtrunka ilgiau ir jau bevalgantį aplanko soties jausmas).

Kai kūdikis verkia, nereta mama pamano, kad nori valgyti, o iš tiesų jam tereikia daugiau dėmesio. Gavęs mamos pieno ar mišinuko, vaikas, žinoma, nurimsta. Deja, trumpam, nes persivalgius užeina pilvo diegliai. Pilvo skausmą gali sukelti ir vaikui netinkamas mišinukas.


Išeitis:žindykite vaiką tik tiek, kiek nori, o maitindama iš buteliuko nesistenkite, kad suvalgytų „priklausantį" kiekį. Paisykite jo kūno svorio. Juk negali keturis kilogramus sveriantis vaikas sušveisti tiek, kiek suvalgo dviem kilogramais „turtingesnis" bendraamžis. Jei dieglių varginamą kūdikį maitinate mišinuku, pasitarkite su gydytoju, ar nereikėtų pasirinkti kito mišinuko.


Oro burbuliukai


Jei kūdikis labai išalko ir skuba pasisotinti, ryja dideliais gurkšniais, tada į skrandį patenka daug oro. Taip nutinka ir tada, kai vaikas žįsdamas netaisyklingai apžioja krūtis.


Išeitis: maitindama darykite pertraukas, leiskite vaikui pailsėti. Pailsėjusį vėl žindykite. Arba maitinkite trumpiau, tačiau dažniau, kad per daug neišalktų ir godžiai valgydamas neprirytų oro.


Pavalgiusį palaikykite stačią, kad atsirūgtų. Jei pastebėjote, kad krūtį apžiojo netaisyklingai, ištraukite spenelį ir jį vėl kiškite į burnytę taip, kad apžiotų ir rudąjį laukelį.


Genai


Kaip ir daugelis sveikatos sutrikimų, virškinimo sistemos sutrikimai bei diegliai gali būti vaikelio paveldėtas „kraitis". Nebūtinai iš mamos ar tėčio. Pilvuko bėdoms įtakos gali turėti ir giminaičių genai.


Išeitis: kai kūdikis pradės valgyti košių, reikėtų atidžiau rinktis produktus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis