Įvardintas skirtumas tarp mamos ir tėčio smegenų

Tai, kad vyro ir moters smegenys skiriasi, abejonių nėra. Žinant, kaip vyro ir moters smegenys reaguoja į vaiko verksmą, galima efektyviau planuoti vaiko priežiūrą.

Mamos žino: tėčiai savitvardą praranda rečiau

Verksmas padeda kūdikiams išgyventi. Tai - pirmoji jų kalba, kuria jie tėvams praneša apie savo poreikius - kad yra alkani, pavargę, serga. Pirmaisiais gyvenimo metais kūdikiai verkia dažnai - ir tėvams būna sunku dėl tos priežasties, kad ne visada būna aiški verksmo priežastis.

Varginant pilvo diegliams, kurie būdingi kūdikiams pirmas šimtą dienų, mažyliai gali nenumaldomai verkti ir kelias valandas per dieną. Bene dažniausiai kūdikiai verkia norėdami valgyti arba gerti. Augant kūdikiui, tėvai išmoksta atpažinti verksmo atspalvius: vienaip mažylis verkia būdamas alkanas, kitaip - norėdamas tiesiog pabendrauti, dėmesio.

TAIP PAT SKAITYKITE:
13 dalykų, kurių pagimdžiusios nesako savo draugėms
Populiariausi ir keisčiausi vardai 2013 metais

Visiems jauniems tėvams žinomas patarimas: „norite, kad nusiramintų verkiantis kūdikis, būkite ramūs ir patys". Neretai tai sunkiai įgyvendinama, nes kūdikio verksmas varo į neviltį, mama susierzina, sunerimsta ir susijaudina pati, o tai jausdamas mažylis dar labiau ima nerimauti. Užburtas ratas. Tačiau viena iš išeičių būtų perduoti kūdikį nuraminti tėčiui, mat, kaip rodo patirtis, dažnai pastarasis sugeba išlaikyti ramų protą ir širdį.

Vyrai miega kiečiau?

Kūdikį viename kambaryje su savimi migdantys tėvai pastebi, kad naktį prie kniurksinčio ar verkiančio vaiko taip pat greičiau ir dažniau pabunda mama. Kai kurie tėčiai miega ramiai net ir tada, kai mažylis ima verkti, ir apie naktinius kūdikio nuotykius jie sužino tik ryte iš savo žmonos. Ar vyrai miega kiečiau už moteris? O gal priežastis čia kita?

Vyrų ir moterų reakcija į vaikų verksmą

Medical Daily aprašė eksperimentą, kurį atliko Amerikos Sveikatos institutas (NIH - National Institutes of Health), o jis publikuotas buvo mokslo žurnale NeuroReport.

Tyrimo metu buvo norima išsiaiškinti, kaip į alkano vaiko verksmą reaguoja vyrų ir moterų smegenys. Tam buvo atrinkta 18 suaugusių savanorių.

Tyrime dalyvavusiems vyrams ir moterims buvo duodama klausyti verkiančio alkano kūdikio įrašo. Tuo pat metu buvo skenuojamos smegenys, siekiant nustatyti, kaip reaguojama į vaiko verksmą. Paaiškėjo, kad vyrų smegenys į vaiko verksmą nereaguoja, tuo tarpu moterų - labai.

Įdomu, kad rezultatams neturėjo įtakos tai, ar patys suaugusieji turėjo vaikų, ar ne.

Klausant įrašų su autistų vaikų verksmu, rezultatai buvo kitokie - pastebėta didesnė smegenų reakcija, ne tik moterų, bet ir vyrų. Tai aiškintina tuo, kad tokių vaikų verksmas yra aukštesnės tonacijos, o tarpai tarp verksmų trumpesni, palyginus su sveikų vaikų verksmu.

Kitas tų pačių mokslininkų tyrimas, atliktas anksčiau, aiškinosi, kaip žmogaus smegenys reaguoja į matomas vaikų nuotraukas. Pastebėta, kad į vaikų atvaizdus pirmiausia reaguoja smegenų dalys, atsakingos už kalbą ir judesius. Tuo tarpu rodant gyvūnų jauniklių fotografijas, smegenyse pokyčių nefiksuota.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės apatinių rūbų parduotuvės čekį.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis