Jei namuose laikysitės šių taisyklių, kūdikio raida bus sklandesnė

Gimus kūdikiui, pamažu keičiasi ne tik tėvų gyvenimo tempas bei įpročiai, tačiau ne mažesni pokyčiai įvyksta ir su namais. Juose ne tik atsiranda daug naujų baldų, kūdikio priežiūros priemonių, jie pritaikomi taip, kad mažyliui būtų saugu, tačiau kelios gudrybės gali padėti jį lavinti.

PATIEMS MAŽIAUSIEMS. Šiuolaikiniai tėvai labai atsakingai žvelgia į vaikų auklėjimą ir jų ugdymą, todėl nieko nenustebinsime pasakydami, kad jau nuo pirmųjų vaiko gyvenimo mėnesių svarsto, kaip jam padėti pažinti šį pasaulį. Nors tokio amžiaus mažylis dar tik guli lovytėje ar švelniai glaudžiasi prie jūsų, kai jį nešiojate, jau galite stimuliuoti jo vizualinį pažinimą. Tam puikiai tinka juodi ir balti (ryškių kontrastų) paveikslėliai, kurie būna ant įvairių, kūdikiams skirtų, žaisliukų. Pavyzdžiui, galite virš lovytės pakabinti karuselę su juodos ir baltos spalvų detalėmis. Greitai pastebėsite, su kokiu susidomėjimu vaikas stebi tokius žaislus.


Kai kūdikis dar šiek tiek paauga, galima jam rodyti kuo daugiau pirštukų žaidimų, skatinti ir jį judinti rankytes. Vaikams labai patinka tokio tipo dainelės, kai po vieną kviečiami pirštai (rodote vieną nykštį ir sakote „aš esu nykštukas, kur mano broliukas?“, teatrališkai demonstruojate ir kitos rankos nykštį, taip visus iš eilės). Jei yra galimybė, virš vystymo lentos galite pakabinti ryškių spalvų balioną. Pamažu balionas tampa žaidimų elementu, kurį mažylis stengiasi pasiekti rankomis, spardo kojomis.


Nepamirškite ir veidrodžio. Jei jo dar nėra jūsų ar kūdikio kambaryje, laikas įsigyti. Vaikams labai naudinga stebėti savo atvaizdą, pažinti save, o vėliau – mokytis kūno dalių. Vaikiškų prekių parduotuvėse būna specialių, skirtų žaisti (nedūžtančių).


PIRMASIS SAVARANKIŠKUMAS. Maždaug apie trečiąjį gyvenimo mėnesį vaikai pradeda „laikyti“ galvytę. Kaip jiems padėti, kad šis raidos etapas būtų sėkmingas? Nepamirškite, kad fizinis ugdymas yra labai reikšmingas, todėl net kūdikiui reikia sportuoti. Šiuo atveju – paguldykite mažylį ant pilvo. Kitas variantas, skatinantis kelti galvą – smalsumo sužadinimas. Kai kūdikis guli ant lavinamojo kilimėlio, virš jo pakabinkite garsus skleidžiančių, įdomiai atrodančių žaislų, kuriuos jis bandytų siekti.


Kai tik vaikas jau laiko daiktus rankose, duokite jam barškučių ar panašių saugių daiktų. Žaislai, kurie kratomi, kelia garsą arba kuriuos malonu kišti į burnytę ir čiulpti, skatina vaiką mokytis tvirtai juos suspausti, išlaikyti, jais atlikti įvairius judesius.


LAIKAS VARTYTIS. Tėvai dažnai skundžiasi, kad mažylis nenori vartytis, neva „tingi“. Gali būti, kad jam nėra jokios motyvacijos stengtis. Ją padidinti padės įvairūs žaislai, kuriuos vaikui padėkite iš šonų, kad jis turėtų tikslą ir jo siektų. Tam labai praverčia linguojantys žaislai, kuriuos užtenka paliesti pirštų galiukais, kad jie judėtų ir žadintų smalsumą.

Jei norite savo vaikui padėti perprasti vartymosi meną, įsigykite gimnastikos kamuolį. Ant jo paguldę mažylį, galėsite jį pamankštinti ir kartu pažaisite, vartydamiesi tai į vieną, tai į kitą pusę.


SĖDĖJIMAS. Sakoma, kad nereikia skubinti savo vaiko greičiau atsisėsti, tai turi įvykti labai natūraliai ir tik tada, kai jis tam bus pasiruošęs tiek psichologiškai, tiek fiziškai (bus pakankamai stiprus jo raumenynas). Jei norite mažyliui parodyti, kaip smagu sėdėti lyg suaugusiajam – pasodinkite jį į maitinimo pagalvės vidurį (U formos).


KETURIOMIS PO NAMUS. Kuo daugiau šliaužiokite po namus paskui savo mažylį, tegul jam tai būna smagus žaidimas, tegul bando jus sekti. Pasislėpkite už baldų ir leiskite jus „surasti“. Sukurkite kliūčių ruožą iš vaikui saugių baldų. Pasirūpinkite, kad kambaryje būtų daiktų, per kuriuos, po kuriais ir aplink kuriuos galėtumėte kartu šliaužioti. Kai kuriuos vaikus į priekį judėti motyvuoja įvairūs judantys žaislai, kuriuos valdyti gali tėveliai.


VAIKŠČIOJIMAS. Atsiminkite, kad kūdikio tikrai nereikia specialiai statyti ir mokyti vaikščioti, jis tai turi padaryti natūraliai, kai bus pasiruošęs. Kai matote pirmuosius ženklus, kad vaikas ne tik stovi ir stojasi, bet bando žengti pirmuosius žingsnius, pabandykite jam duoti stumduką. Vaikiškų prekių parduotuvėse galima rasti tokių, kurie skleidžia visokius garsus, žybsi ir kitaip domina mažylius. Tiesa, kol vaikas neturi gerų stovėjimo ar ėjimo įgūdžių, jį stebėkite ir jam padėkite, kad stumdukas nesukeltų pavojaus jo sveikatai.


Stotis ir atidžiau žvelgti į šį pasaulį motyvuoja ir įvairūs piešiniai, paveikslėliai ar žaislai, kuriuos galite pakabinti ant sienų vaiko akių lygmenyje. Galite pasigaminti namuose ar įsigyti parduotuvėse skirtingų faktūrų, skleidžiančių įdomius garsus (čežėjimą, pypsėjimą,) medžiaginių žaislų, kuriuos pakabinkite vaikui pasiekiamame lygmenyje. Pamatysite, kaip mažasis smalsuolis, turėdamas tikslą, bandys jį pasiekti ir taip ruošis vaikščiojimui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis