Kalėdų dovanos: 10 idėjų, kokius naudingus žaislus padovanoti kūdikiui

Daugelis sutiks, kad dovanas išrinkti daug sunkiau kūdikiui, o ne paaugusiam vaikui, kuris savo norus pasako garsiai.

Sudėtingiausia užduotis tiems, kas patys dar neturi vaikų ar jau atitrūko nuo kūdikiškų realijų. Kokia dovana nebus numesta į kampą? Kokie žaislai tinkami mažyliui iki vienerių metų? Kokie daiktai gali būti naudingi vaiko lavinimui?

Jei dvejojate dėl savo pasirinkimo, paklauskite tėvelių, kas, jų nuomone, mažyliui patiktų. Toks atvirumas labai naudingas, nes kai kurie daiktai kūdikiui gali būti tiesiog nereikalingi, o kitus jis gali jau turėti. Taip pat, rinkdami dovanas, turėkite omenyje, kad labai rizikuosite, jei pirksite kažką iš kūdikio priežiūrai skirtų daiktų. Pavyzdžiui: čiulptukus, maitinimo reikmenis, kosmetikos priemones.

Štai 10 dovanų idėjų, kurios ne tik pradžiugins kūdikį, tačiau ir tikrai bus naudingos bei naudojamos.

RŪŠIAVIMO ŽAIDIMAI. Tokios veiklos vaiką pradeda dominti maždaug nuo šešių mėnesių. Jei pradžioje jis daiktus tik tyrinės, lies, domėsis jų faktūromis, vėliau gali pradėti motyvuotai dėlioti ir rūšiuoti. Dalis tėvelių tam naudoja buityje randamus daiktus, pavyzdžiui, kruopas ar makaronus, tačiau specialūs žaislai yra daug saugesni, nes su jais nėra pavojaus užspringti. „HAPE" firmos lavinamasis žaislas su skirtingomis formomis bus puiki dovana, kurią vaikas naudos nuo kūdikystės iki maždaug trejų metų. Jis padės pažinti geometrines figūras, spalvas ir pagal tai kaladėles rūšiuoti.

VĖRIMO ŽAIDIMAI. Mažųjų rankyčių raida pirmaisiais metais pastebima kiekvieną mėnesį: naujagimis dar laiko sugniaužtus kumštelius, pusės metų – įgunda griebti abiem rankomis, o beveik vienerių vaikas jau įvaldo „pincetinį" paėmimą. Šiems gebėjimams lavinti labai naudingi įvairūs minkšto plastiko žaislai. Didelį pasirinkimą tokių lavinamųjų žaislų patiems mažiausiems siūlo „OBALL" prekinis ženklas. Taip pat kūdikiams patinka žaislai su daug skylučių. Būtent toks yra „OBALL" korėtasis kamuoliukas, turintis net 30 tarpelių pirštukams.

KUBELIAI. Nuo maždaug 9–10 mėnesio kūdikiams patinka dėlioti kaladėles ar kubus. Pavyzdžiui, skirtingų dydžių kubelius statyti vieną ant kito. Taip vaikas pažįsta skirtumus, suvokia, kas yra „didelis", o kas „mažas", taip pat pamažu pradeda identifikuoti daiktų dydį. Toks kubelių bokštas kaip, pavyzdžiui, meniškieji „Bright starts" firmos, vaikus domina dar ir savo spalvomis, iliustracijomis bei skatina greičiau stotis.

PADEDANTYS UŽMIGTI ŽAISLAI. Patiems mažiausiems kūdikėliams verta dovanoti muzikinius, šviečiančius žaislus, kurie jiems padeda nurimti ir užmigti. Vieni jų groja lopšines, kiti – klasikinės muzikos kūrinius (tai labai naudinga vaiko intelektualinei raidai), treti skleidžia „baltąjį triukšmą", kuris mažyliui padeda užmigti. Itin mieli, pastelinių spalvų, skleidžiantys švelnius garsus yra „Baby Fehn" žaisliukai.

KASDIENINIAI PADĖJĖJAI. Dalis tėvelių itin vertina praktiškas dovanas (ypač tie, kurie augina pirmąjį vaiką). Gali būti, kad jie jūsų paprašys to, kas nėra žaislas, tačiau kūdikiui labai naudinga. Tokias dovanas dažniausiai renkasi itin artimi žmonės: krikšto tėvai, seneliai. Kūdikiui labai naudingas bus gultukas (Lietuvoje populiariausi – „Baby Bjorn"), patalėliai, lavinamasis kilimėlis (itin platų pasirinkimą siūlo „Playgro" ir „Canpol" firmos), kelioninė lovytė ir t.t.

DANTENOMS „MANKŠTINTI". Pirmąjį kūdikio gyvenimo pusmetį jį lydi labai stiprus čiulpimo refleksas, todėl pats metas jam padovanoti kramtukų, kuriuos mažylis galėtų kištis į burnytę. Vienas populiariausių pasaulyje, kurį itin vertina daugelis tėvelių, tai „Vulli" firmos kramtukas-žirafa „Sophie". Šie žaislai gaminami iš natūralaus kaučiuko ir yra dažomi maistiniais dažais rankiniu būdu, todėl juose nėra nei ftalatų, nei kitų cheminių medžiagų, juos paprasta prižiūrėti, nes užtenka nuplauti po vandeniu. Tai bus tikrai saugi ir naudinga dovana.

DRABUŽIAI. Jei manote, kad vaikas jau turi daug žaislų, galite jam padovanoti gražių drabužėlių ar aksesuarų. Tiesa, prieš tai būtina tėvelių paklausti, kokio dydžio jie turėtų būti. Jei norite, kad dovana atrodytų itin šventiškai, rinkitės „Babyblooms" firmos rinkinius naujagimiui. Pavyzdžiui, chalato ir minkšto žaisliuko komplektas supakuotas labai elegantiškoje, dovanai tinkančioje, dėžutėje. Taip pat rasite ir šios firmos seilinukų, kojinių. Jei norite, kad mažylis ne tik gautų praktišką dovaną, tačiau ir pasipuoštų Kalėdoms, galite rinktis šventinės tematikos drabužėlius. „COCCODRILLO" prekinis ženklas šiais metais siūlo itin didelį šventiškos aprangos pasirinkimą.

IŠMANŪS ŽAISLAI. Nors ant tokių žaislų dažniausiai nurodyta, kad jie skirti vyresniems vaikams, tačiau jie labai patinka ir vos vienerių mažyliams. Tai gali būti „Fisher Price" firmos įvairias frazes sakantis šuniukas ar šių metų naujiena – lietuviškai dainuojantis ir šokantis linksmuolis „Bubū". Jau vaikštantiems mažyliams labai naudinga ir smagi dovana – „VTECH" stumdukas, įgarsintas lietuvių kalba.

MUZIKALUMUI. Sakoma, kad vaikams nuo pirmųjų dienų reikėtų aplink save girdėti kuo daugiau muzikos, tėvelių dainų, nes tai skatina jų raidą. Sėdinčiam kūdikiui, kuris labai nori viską paliesti, paspausti, galite padovanoti pirmąjį pianiną ar kankles („HAPE" firma siūlo didelį pasirinkimą muzikinių instrumentų mažyliams). Tai žaislas, kurį tėveliai turėtų įvertinti, nes jis „augs" kartu su vaiku ir skirtingais jo raidos etapais bus jam vis kitaip naudingas.

PIRMOSIOS KNYGELĖS. Šiuolaikiniai tėveliai nelaukia, kol vaikas pradės pats kalbėti, kad jam skaitytų knygas, todėl drąsiai galite rinktis ir tokią dovaną. Jei ne dabar – tai ji naudinga bus jau visai greitai. Jei norite, kad kūdikis pats galėtų ją paliesti, „paragauti, dovanokite medžiagines knygeles. Didelį knygelių-kramtukų, migdukų pasirinkimą siūlo „Bright starts" firma.

Užsakymo nr.: PT_76504273

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis