Kodėl vaikui kartais sveika pabūti vienam ir panuobodžiauti

Kūdikiams reikia naujų stimulų - dėl to niekas neabejoja, tačiau jiems patinka žaisti ir vieniems. Iš ko atpažinti, kad mažyliui žaidimų draugo šiuo metu nereikia, ir kaip vaikas vystosi toliau „nieko neveikdamas".

Kai papildomi stimulai nereikalingi


Tyrinėti savo pėdutes - nepaprastai įdomu. Mažylis kuo ilgiausiai gali siekti kojų pirštų, juos čiupinėti ir apžiūrinėti.

Mums, suaugusiesiems, tai gali pasirodyti nuobodu. Tad netrukus jau stovime šalia su barškučiu, judiname sukutį virš lovelės ar nešamės mažylį prie lango pažiūrėti, kas vyksta gatvėje. Tačiau kuo į tai atsako ką tik buvęs viskuo patenkintas ir užsimiršęs vaikas? Jis protestuoja, atstumia žaisliukus ir ima zirzti. Kažin kodėl?


Leiskit pabūti vienam


Vaikui reikia valandėlių pabūti vienam - pamiegoti arba „užsiimti savimi". Tiesiog pagulėti, apžiūrėti kambarį, klausytis balso, tyrinėti savo kūną - kurį laiką mažylis turi puikiausią užsiėmimą. Tuomet jam jokių papildomų stimulų tikrai nereikia.


Svarbu raidai


Nuo tokios žinios suaugusiesiems turėtų palengvėti. O dar lengviau tampa žinant, kad beveik nieko neveikdamas mažylis netgi mokosi. Kūdikio raida nenutrūksta netgi jam tiesiog gulint ant grindų. Jis išmoksta pasisukti į kairę ir į dešinę, judinti ir kelti galvą, laikyti rankas prie krūtinės. Kuo dažniau kūdikis netrukdomas gali susikaupti tokiems judesiams, tuo geriau vystosi jo motorika.


Iš užsiėmimų pačiu savimi laimi ir protinė raida. Pavyzdžiui, žaidžiant su savo pėda vaikas pastebi, kad nuo jo šis tas priklauso. Kad jis gali suimti kojos pirštą, gal netgi jį pačiulpti. Tai tikras sėkmės išgyvenimas.


Artumas ir šiluma


Tačiau tai nereiškia, kad mes, tėvai, turėtume šitaip palikti vaiką pusdieniui. Kažkada nusibosta netgi ir įdomiausi pirštukai. Vaikui reikalingas tėvų artumas - tada jis jaučiasi saugus. Laimei, mažieji neslepia, kai jiems nuobodu ir reikia tėvų dėmesio. O mes, tėvai? Geriausiai iškart į tai reaguoti, palikti savo užsiėmimus, kol mažylis suteiks mums kitą pertraukėlę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis