Kūdikio lavinimas: idėjos, ką nuveikti lauke

Šiltėjančios dienos ir vis ryškiau šviečianti pavasarinė saulė mus skatina kuo daugiau laiko su vaikais praleisti lauke.

Grynas oras, gaivus vėjelis ir atgimstančios gamtos garsai yra labai naudingi mažylio raidai bei gerai savijautai. Kuo daugiau laiko būti lauke reikia ir mamai, kad neužsisėdėtų tarp keturių sienų ir prasiblaškytų.


Gali būti, kad vyresnės kartos žmonės pakraipys galvą: ką jau čia nuveiksi su tokiu mažu vaiku? Jis arba miega, arba dairosi. Taip, mažylis iki pusės metų pasivaikščiojimų metu daug laiko miegos – grynas oras jį atpalaiduoja, tačiau su vyresniu kūdikiu galite sugalvoti daug smagios veiklos, skatinančios jo raidą ir mąstymą. Mamai ar tėčiui, kuris dažniausiai su vaiku būna lauke, taip pat labai naudinga įvairovė, kad neužkluptų nuobodulys.


Keiskite „transporto" priemones. Pasikeitimai naudingi tiek jums, tiek mažajam keliautojui. Maždaug apie šeštąjį kūdikio gyvenimo mėnesį, jis iš lopšio pereis į sėdimąją vežimėlio padėtį, kuri atvers labai dideles pažinimo galimybes. Kūdikis galės daugiau dairytis, matyti ir stebėti aplinką. Taip pat jūs su vaiku galėsite akis į akį bendrauti, kalbėtis.

Visiškai natūralu, kad kūdikiui iki metų bus etapų, kai jis nenorės sėdėti vežimėlyje, arba bus situacijų, kai su vežimėliu jums keliauti bus nepatogu. Tokiomis dienomis nepakeičiamas daiktas yra nešioklė. Ją rinkitės labai atsakingai, kad nenukentėtų jūsų vaiko vystymasis ar jūsų nugara. Geriausios – ergonomiškos, prisitaikančios pagal vaiko amžių, sukurtos konsultuojantys su pediatrais (būsite tikri, kad nešioklė nepakenks jūsų vaiko galvytei, nugarai, klubams ir teisingai jį prilaikys).


Gamintojo archyvas


Tyrinėkite ir pažinkite aplinką. Su kūdikiu ne tik galima, tačiau tiesiog būtina kuo daugiau kalbėtis Pasakoti, kas jį supa, ką lauke pamatote, supažindinti su kasdieniais aplinkos objektais. Žolė, namas, medis, dangus, saulė, automobilis... Viską, ką sutiksite kelyje, jam rodykite ir garsiai tarkite pavadinimus. Taip pamažu didės tiek pasyvusis (tai, ką jis supranta, bet dar netaria), tiek aktyvusis (tariami garsai ir žodžiai) kūdikio žodynas.


Vienas efektyviausių būdų, kaip greičiau išmokti įvairias sąvokas ir atpažinti daiktus – juos tyrinėti visais įmanomais būdais, pasitelkti kuo daugiau juslių. Jei vaikui sakote – „štai, žiūrėk, gėlė", pasiimkite jį ant rankų ir palenkite prie jos, leiskite pauostyti, paliesti rankytėmis.


Naujos vietos. Jei kasdien tik vaikštote aplink savo namą, vaikui greitai gali pritrūkti erdvės pažinimui. Stenkitės aplankyti vis kitą parką, miesto aplinką pakeisti į gamtos prieglobstį. Net ir vaikams iki metų jau labai įdomu žaidimų aikštelėse. Kartu su mažyliu pasisupkite, patyrinėkite čiuožyklą, jei leidžia orai – pasikuiskite smėlio dėžėje. Tiesa, pačius mažiausius teks visą laiką prižiūrėti, kad nenugriūtų, neužsigautų, nekištų smėlio ar kitų daiktų į burną.


Tegul dailės pamokos vyksta lauke! Visi vaikai labai mėgsta purvinus žaidimus, kur gali išlaisvinti savo kūrybinį potencialą ir būti visiškai nevaržomi taisyklių ar mamos įspėjimų, kad išpurvins sienas ar baldus. Piešimo pamokoms, kurios gali vykti ant akmenų, plytelių ar kito paviršiaus, naudokite kreideles, dažus ar net „namines" priemones, pavyzdžiui, natūralų jogurtą sumaišykite su maistiniais dažais.


Žaidimai, lavinantys vaikščiojimo įgūdžius. Kūdikiai skirtingu metu pradeda eiti: vieni vos sulaukę 10-ies mėnesių, kiti – virš metų. Nors su batukais lauke nėra paprasta žengti pirmuosius žingsnelius, tačiau galite mažylį skatinti, pasitelkdami įvairias žaidimo formas. Vienas populiariausių kiemo žaislų – kamuolys. Laikykite vaiką už rankyčių ir kartu spardykite kamuoliuką arba, jei žaidžia abu tėvai, mėtykitės juo, kad mažylis bandytų pasiekti, pagauti. Stambiąją motoriką lavina įvairūs stumdomi ar traukiami lauko žaislai.


Pirmosios savarankiškos transporto priemonės. Jei norite, kad vaikas ne pasyviai sėdėtų, o pats darbuotųsi, stengtųsi, jums reikalingi paspirtukai-mašinytės, triratukai ar balansiniai dviratukai (jie rekomenduojami vaikams nuo pusantrų metų). Mažyliui tai bus ne tik smagi veikla, tačiau ir iššūkis, paskata pačiam išmokti važiuoti, o ne tik sėdėti, kai mama ar tėtis stumia vežimėlyje. Jei jūsų vaikas dar nesidomi tokiu žaislu, nerodo didelio entuziazmo sėstis ar stumtis kojytėmis, padėkite jį į šalį – teks palaukti dar mėnesį ar kelis, kol mažylis bus pasiruošęs tokiems žaidimams.


Pasitelkite gamtą. Jei išėjote į lauką, tačiau pamiršote pasiimti žaislų, tikrai neverta nusiminti. Kūdikiams įdomu viskas, kas juos supa, todėl smagiai veiklai galite naudoti medžio šakas, akmenis, smėlį, gėlių žiedus, lapus... Viską, kas jus supa ir yra saugu vaikui. Kai orai dar labiau sušils, į žaidimus įtraukite ir vandenį. Nors suaugusiems atrodo pats paprasčiausias dalykas, tačiau kūdikiui didelį įspūdį padarys smėlio maišymas su vandeniu ar akmenukų mėtymas į kibirėlį su vandeniu. Iš namų pasiimkite vandens ledukų ir indą su jais pastatykite priešais saulę, vaikas susižavėjęs stebės, kaip kieta masė virsta skysčiu.


Nepamirškite tradicinių smėlio žaislų. Nėra vaiko, kuriam nepatinka su jais smėlio dėžėje statyti, griauti, gaminti, konstruoti ar tiesiog semti ir pilti smėlį iš vieno indelio į kitą. Tokia veikla ne tik bus labai smagi, tačiau ir lavins kūdikio smulkiąją motoriką, treniruos jo pirštukus.


Gamintojo archyvas


Knygelės. Jei manote, kad jas vartyti verta tik namuose, labai klystate. Kūdikiams skirtas knygeles, kuriose mokoma daiktų pavadinimų ar spalvų – labai naudinga su savimi pasiimti į lauką. Vaikui galėsite parodyti labai daug objektų, kurie vaizduojami knygelėse: kai kuriuos gyvūnus, medžius, gėles, automobilius, žmones ir t.t. Taip mažyliui bus paprasčiau atpažinti tikrus paveikslėlių atitikmenis ir išmokti pavadinimus.


Žaidimai su vėju. Net ir patiems mažiausiems vaikams patiks stebėti, kaip muilo burbulai skrieja pieva ir pakyla aukštai, aukštai. Kūdikiui, kuriam dar viskas taip įdomu ir nauja, bus smagu stebėti vėjo malūnėlius – kaip jie sukasi tai greičiau, tai lėčiau. Jei mažylis vyresnis – pademonstruokite veiksmo ir atoveiksmio prasmę. Parodykite, kad pučiant į malūnėlį, jis sukasi. Padėkite jam pačiam tai padaryti.


Gamintojo archyvas


Iškylos ir veikla pievoje. Vasarą lauke galima sugalvoti dar daugiau žaidimų ir užsiėmimų. Gryname ore praleiskite kuo daugiau laiko. Tegul visi žaislai ir žaidimai keliauja kartu su jumis. Pievoje, pasitiesus pledą, galėsite dėlioti kaladėles, verti žiedus, vartyti knygeles. Tiek suaugusiems, tiek vaikams gamtoje labai smagu valgyti – į lauką pasiimkite užkandžių, tinkančių kūdikiui ir, saugiai jį pasisodinę, kartu iškylaukite. Tokiose kelionėse į lauką, kai tenka susikrauti tiek daug daiktų, labai praverčia talpi mamos rankinė arba kuprinė.


Nuoširdžiai būti kartu. Svarbiausia taisyklė, kurios būtina laikytis su vaiku tiek lauke, tiek namuose – kokybiškai kartu praleisti laiką. Ką tai reiškia? Jei jūsų mintys bus apie rytojaus darbus, o akys įsmeigtos į telefoną – mažylio žaidimų spektras labai sumažės. Vaikams labai svarbu socializacija, bendravimas su kitais vaikais ar net žaidimai vienam, tačiau tėvų dėmesys, laikas, pokalbiai su mažyliu – raktas, atrakinantis duris į pažinimą, atradimus, kalbą ir sklandžią raidą.


Gamintojo archyvas


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis