Kūdikio masažo galia

Mamos rankos ir jos prisilietimai kūdikiui tiek pat svarbūs, kiek maistas ir oras. Tai supranta vis daugiau mamų, besidominčių masažo galia.

Stebuklinga mamos rankų galia masažuojant kūdikį

Portalui tavovaikas.lt kūdikių masažo specialistės pripažįsta, kad mamos rankomis atliekamas masažas kūdikiui yra kur kas efektyvesnis nei specialisto prisilietimai atliekant raminamąjį masažą, mažinant padidėjusį raumenų tonusą ar kovojant su pilvo diegliukais. Tačiau kartu pabrėžiama, kad susidūrus su problemomis visuomet reikia kreiptis į profesionalus.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kuo skiriasi motinystė, kai tau 20 ir 40 metų
Psichologė: kiek kartų reikia apkabinti vaiką, kad jis augtų laimingas

„Mamos rankoms liečiamas kūdikis nepatiria streso, kurį jis jaučia masažuojant svetimam žmogui. Tos mamos, kurios ateina pas mane, labai dažnai būna jau susidūrusios su tuo, kad jų vaikučiai taip verkė ir taip įsitempė, kad specialisto atliekamas masažas nedavė naudos. Atėjusios mamos pačios išmoksta masažuoti, o masažuojant mamai vaikas to nesupranta kaip procedūros, jam tai tiesiog maloniai leidžiamas laikas su mama", – portalui tavovaikas.lt kalbėjo du sūnus auginanti Tarptautinės kūdikių masažo asociacijos instruktorė Inga Ciesiūnė.

Vida Press

Moteris moko mamas kūdikių masažo, kuris daro įtaką mamos ir vaiko ryšiui visą gyvenimą.

„Aš mokau ne terapinio-gydomojo masažo, bet daugiau emocinio-socialinio masažo. Mes propaguojame sveiką prisilietimą, kad būtų puoselėjamas mamos ir kūdikio ryšys, kad jis būtų tvirtas ne tik kūdikystėje, bet ir vaikystėje, vėlesniais gyvenimo etapais. Taip pat, kad paauglystėje nebūtų bendravimo problemų, kad vaikas neitų kuo toliau, o eitų pas mamą pasikalbėti. Tam pagrindą mamos gali padėti labai anksti ir labai paprastai – vaikutį liesdamos kuo dažniau. Žinoma, jeigu yra didesnės problemos, visuomet rekomenduoju pasikonsultuoti su pediatru", - teigė I. Ciesiūnė.

Mamos rankoms liečiamas kūdikis nepatiria streso, kurį jis jaučia masažuojant svetimam žmogui.Inga CIESIŪNĖ

Pasak jos, masažuodama mama gali sumažinti pilvo diegliukus, padėti užkietėjus viduriukams, kurie kamuoja kai kuriuos mažylius, padėti kūdikiams ramiau užmigti, sumažinti padidėjusį  raumenų tonusui.

„Įprastai verkiančių mažylių masažuoti negalima, tačiau vieninteliu pilvo diegliukų atveju galima masažuoti ir verkiantį mažylį. Dažnai mamos skundžiasi, kad vaikučiai sunkiai užmiega. Galiu pasakyti, kad mamos rankų išmasažuoti vaikai užmiega ramesniu ir gilesniu miegu. Masažo judesiai yra nesudėtingi, prilygstantys glostymui, tačiau kūdikius tai ypatingai nuramina ir atpalaiduoja. Aš pati su savo vaiku buvau susidūrusi su tokia problema, kad atrodo, jis yra išvargęs tiek, kad verkia,  bet užmigti negali, nes visiškai neatsipalaiduoja", – pasakojo specialistė.

Vida Press

Dažniausiai nedidelėse grupėse masažuoti mokosi 6-7 mėnesių kūdikių mamos. Tačiau, pasak pašnekovės, idealiausias amžius pradėti masažuoti kūdikį yra du mėnesiai.

„Dviejų mėnesių vaikutis jau dairosi, stebi aplinką, užmezga akių kontaktą su mama ir jie gali pabendrauti, tuo pačiu jis dar nejuda, taigi tuo metu tiek vaikas, tiek mama gali pasimėgauti masažu", – sakė I. Ciesiūnė.

Nuostabus būdas bendrauti su nekalbančiu vaiku

Viena iš „Sąmoningų mamų bendruomenės" įkūrėja ir lektorė, kūdikių priežiūros konsultantė, masažo ir aromaterapijos specialistė Giedrė Veličkienė tvirtina, kad mama yra pati geriausia masažuotoja savo vaikui.

„Mama geriausiai žino, ko reikia jos mažyliui, ką jis mėgsta, o ko ne. Kiekviena mama turi stebuklingą įrankį –savo rankas – perduoti vaikui meilę, laimę, sveikatą, ramybę. Mamos energetika vaikui yra pati tinkamiausia. Šis principas galioja ir atliekant masažus. Rezultatai būna keliskart geresni, nei patikint savo vaiką masažuoti svetimam žmogui. Dažnai tenka girdėti iš mamų, kad vaikučiai, kuriuos masažuoja svetimas žmogus, tampa labai neramūs, irzlūs, prastai miega, būna įsitempę", – portalui tavovaikas.lt pasakojo ji.

Pasak specialistės, taip yra dėl to, kad svetimo žmogaus energetika vaikui nebūtinai tiks. Labai svarbu, kaip profesionalas ateina nusiteikęs vaiko atžvilgiu. Yra masažuotojų, kurie moka bendrauti su vaikais, žiūri į juos, kaip į asmenybę, rūpinasi ne tik vaiko fizine, bet ir emocine gerove.

„Tiesa, tokie mamos atliekami masažai yra tik profilaktinė priemonė. Kad ir kaip gerai mama išmanytų masažo technikas, savo vaikui ji niekada objektyviai negalės atlikti gydomojo masažo. Vaikai tėvams yra idealus, tobuli, tad kritiška akimi vaiko sveikatos būklės pati mama tikrai neįvertins, net jeigu pati mama būtų sveikatos priežiūros specialistė. Aš pati daug metų užsiiminėju gydomaisiais masažais, tačiau savo sūnų, jei kyla įtarimų, visada parodau kolegoms. Jų profesionalus požiūris yra tikslesnis, nei mano vertinamas per mamišką prizmę", – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Mamos gali išmokti daryti atpalaiduojančius, sedatyvinius masažus, kurie pagerina bendrą vaiko sveikatos ir emocinę būklę. Tokie masažai itin tinka jautriems, prastai miegantiems vaikams. Taip pat tiems, kurie išgyvena psichomotorinės raidos šuolį: mokosi sėdėti, stovėti, ropoti, vaikščioti.

Raidos šuolio metu nervų sistema išgyvena sudėtingą laiką, dirba viršvalandžius, tad mažylis gali tapti jautresnis nei įprasta. Lengvas raminantis, raumenis atpalaiduojantis masažas yra puiki priemonė, palengvinanti šį periodą.Giedrė VELIČKIENĖ

„Raidos šuolio metu nervų sistema išgyvena sudėtingą laiką, dirba viršvalandžius, tad mažylis gali tapti jautresnis nei įprasta. Lengvas raminantis, raumenis atpalaiduojantis masažas yra puiki priemonė, palengvinanti šį periodą. Taip pat masažą reikėtų atlikti tada, kai mažylis išgyvena sunkų laikotarpį, pokyčius gyvenime, pavyzdžiui, gimus broliui ar sesei, pakeitus gyvenamąją vietą, pradėjus lankyti darželį. Tokiu atveju masažas parodys mažyliui: Tu reikalingas,Tu svarbus, aš Tave labai myliu ,jauskis saugus. Mažam vaikui kažką pasakyti žodžiais gali būti sudėtinga, tačiau perteikti jausmą veiksmais labai lengva", – kalbėjo G. Veličkienė.

Vaikai greitai perima tokią informaciją ir netrukus tėvai mato efektą.

Mamos rankų masažui amžiaus cenzo nėra. Glostomąjį masažą mama gali daryti nuo pat pirmųjų kūdikio gyvenimo dienų. Stipresnį, tonizuojantį masažą galima daryti nuo trejų mėnesių ir tiek ilgai, kiek tik mama ir mažylis norės.

Vida Press

„Aš savo sūnų masažavau nuo gimimo dienos iki 10 mėn. kiekvieną mielą dieną, paskui mažylis pradėjo ropoti ir tapo nelengva nulaikyti jį vienoje vietoje, tad masažo procedūras suretinome iki poros kartų per savaitę. Dabar Arvydui ketveri, jis yra dažnas klientas ant mano masažo stalo. Ateina ir sako: „Mamyte, padarom masažą ir bučinių terapiją, o tai yra pilvo bučiavimas tol, kol bus neįmanoma iškentėti kutenimo", – linksmai pasakoja masažo specialistė.

Pasak jos, geriausi rezultatai pasiekiami masažuojant kūdikį iki metų, tada jis labai sparčiai auga, vystosi, masažas daro didelę įtaką šio raidos etapo kokybei, savo kūno pajautimui, suvokimui. Be to, tai pati geriausia priemonė, padedanti mamai bendrauti su dar nešnekančiu kūdikiu.

Vida Press

G. Veličkienės teigimu, norint išmokti pagrindinių judesių ir masažo principų pakanka 2,5 valandos pamokėlės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis