Kūdikio maudynių ABC: kaip teisingai tai daryti

Pirmojo kūdikio susilaukusių tėvų, grįžus iš gimdymo namų, laukia daug iššūkių. Nors vėliau tai atrodys tiesiog juokinga, tačiau baisu būna dėl visko: nuo sauskelnių keitimo ar vaikučio rengimo iki pirmųjų jo maudynių ir dar neužgijusios bambos priežiūros.

Vieni šeimos gydytojai, apsilankę pas jus pirmą kartą, patars kūdikį maudyti tik grįžus iš ligoninės, kiti – sakys, kad geriau keletą dienų palaukti, leisti mažyliui adaptuotis naujoje aplinkoje, o jums priprasti prie gležno žmogučio savo rankose.

Vandens terapijos nauda

Jei jus neramina tai, kad kūdikis gali „gauti gurkšnį" ar išsigąsti, nusiraminkite. Juk mažylis mamos pilvelyje devynis mėnesius gyveno vandenyje, todėl jam tokia aplinka labiau pažįstama nei ta, kurioje yra dabar. Daugelį kūdikių vanduo nuramina, atpalaiduoja, nuteikia miegui. Sakoma, kad tie vaikai, kurie kas vakarą maudosi – labiau atsipalaiduoja ir geriau pasiruošia miegui, todėl būna ramesni (vandens terapija net mažina pilvo dieglių sukeltus nemalonius pojūčius).

Jeigu maudynės jūsų vaiką ramina – planuokite jas vakarui, jei, atvirkščiai, stimuliuoja ir aktyvina, joms reikėtų parinkti tinkamą laiką pirmoje dienos pusėje. Stebėkite savo kūdikio poreikius, nuotaikas ir prie jo prisitaikykite. Taip šis procesas bus malonus, be ašarų ir papildomo streso tiek tėvams, tiek vaikui.

Visai nebaisios pirmosios maudynės

Daugelis tėvų, nors ir teoriškai žinodami, kad kūdikio maudymas – ne toks ir sudėtingas darbas, labai jaudinasi. Pirmiausia tam patys pasiruoškite – nusiraminkite, atsipalaiduokite, susidėkite visus daiktus, kurių jums prireiks. Jei blaškysitės, jausite didelį stresą, visaip kitaip mažyliui rodysite, kad jums baisu – jis tai irgi jaus ir darysis neramus.

Visai nebūtina pirmus kartus kūdikio prausti vienai mamai ar tėčiui. Darykite tai drauge arba į pagalbą pasikvieskite patyrusią draugę, mamą ar kitą žmogų, kuriam naujagimio maudymas nebus naujiena. Toks padėjėjas, turintis patirties, jums įkvėps drąsos, pasitikėjimo savimi ir parodys, kaip teisingai mažylį prausti bei laikyti.

Patarimai, kaip kūdikį prausti

Visus reikiamus daiktus pasiruoškite iš anksto – juos išplaukite (geriausia šiltu vandeniu), kad būtų tinkami sąlyčiui su jautria kūdikio oda. Į vonelę kūdikį kelkite viena ranka prilaikydami galvytę, o kitą pakiškite po jo užpakaliuku. Vandenyje kūdikį patogiausia laikyti ant dešinės rankos (galvytė ir petukai stabiliai ant jos padėti), o kaire prausti. Kitas variantas, kuris palengvins prausimo procedūrą – gultukas, kuris dedasi į vonelę. Jis stabiliai prilaiko netvirtą kūdikio galvytę, todėl nereikės mažylio laikyti ant savo rankų, kas, maudant vienam, nėra labai patogu.

Pirmąjį mėnesį, kad naujagimiui būtų jaukiau ir maloniau, tėveliai jį maudo įvyniotą į medžiagos skepetaitę arba ją sušlapina ir nušluosto kūdikį, kad jis priprastų prie vandens. Mažylį į specialiai tam skirtą vonelę dėkite labai lėtai: pradėkite nuo kojų ir taip po truputėlį įkiškite visą kūnelį. Galvytę prauskite pačią paskutinę, nes kūdikiui gali nepatikti, kad ją sušlapinote, ir jis supyks. Taip pat – galvytė gali greitai atvėsti ir mažylis susirgs.

Naujagimį užtenka maudyti 5–7 minutes, o jei verkia – vos 2–3. Vėliau mažyliui vandenyje pabūti leisite vis ilgiau, pradėjus geriau laikyti galvytę – patogu naudoti kaklui skirtą pripučiamą ratą (su juo vaikas jau daugiau galės judėti vonioje).

Pasiruošimas – kokių daiktų jums prireiks maudynėms

Naujagimius geriausia maudyti specialiose vaikiškose vonelėse. Dėl mažos erdvės, vaikutis jaučiasi saugesnis, o tėvams patogiau jį įdėti ir išimti. Vonelių pasirinkimas labai didelis, tačiau itin patogios tos, kurios turi stovą ar neslystantį pagrindą.

Jums taip pat prireiks ir švelnaus prausiklio ar emulsijos (prausimosi priemones naudokite maudynių pabaigoje, geriausia rinktis itin švelnias be dirginančių medžiagų, tačiau drėkinančias), minkšto rankšluosčio (itin patogūs su gobtuvu) bei kosmetikos priemonių, skirtų jautriai odelei drėkinti. Kūno stipriai netrinkite rankšluosčiu, o tiesiog švelniais judesiais sugerkite drėgmės perteklių ir dar ant šiek tiek drėgnos odos tepkite kokybišką drėkiklį ar aliejuką, o paraudusį užpakaliuką – kremu su cinku.

Maudynių reikmenys, kurių jums prireiks:

Vandens ir kambario temperatūros

Neišsiversite ir be vandeniui skirto termometro. Pirmosioms maudynėms tinkamiausias yra kūno temperatūros vanduo (apie 37,5 laipsnio). Tačiau atkreipkite dėmesį, kaip jūsų mažylis reaguoja į tokią temperatūrą. Gal jis dreba? Tuomet ją šiek tiek padidinkite. O gal visas išmuštas karščio? Tuomet įleiskite šiek tiek šalto vandens.

Ne mažiau svarbi ir patalpos, kurioje kūdikį maudote, temperatūra (ji turėtų siekti 25 laipsnius šilumos). Geriausia po maudynių vonioje kūdikį pervystyti ir aprengti, kad jis, patekęs į kitą patalpą, nepajaustų didelio temperatūrų skirtumo. Po vandens procedūrų, kai šlapinate ir vaiko ausytes, būtinai jam uždėkite ploną, medvilninę kepurytę.

Kada reikia virinti vandenį?

Gręžinio ar vandentiekio vandens naujagimio maudynėms virinti nereikia, tačiau jei jo bambutė dar neužgijo ar virkštelė nenukrito – geriau maudyti virintame vandenyje. Taip mažylį apsaugosite nuo infekcijos. Jei vanduo, kuriuo prausiatės – šulinio, tuomet vaiką virintame vandenyje maudykite bent kelis pirmus mėnesius.

Apie pirmąsias kosmetikos priemones kūdikiams

Kosmetikos priemonių vaikams iki metų reikia labai minimaliai, todėl nepersistenkite. Šampūną, skirtą plauti plaukams, užteks naudoti kartą per kelias savaites, o prausiklį – vieną kartą per savaitę. Jei vaikas turi pleiskanų luobelį, dėl to dažniau galvos plauti su kosmetikos priemonėmis tikrai nereikia. Po maudynių, luobelį tiesiog patepkite natūraliu aliejuku ir atsargiai „iššukuokite" specialiu kūdikio šepečiu.

Kas svarbu po maudynių?

Po vonios procedūrų mažyliui labai svarbu nesušalti, todėl neskubėkite jo perrengti – tegul pabūna apsigaubęs rankšluosčiu. Drabužėlius iš anksto pašildykite ant gyvatuko – kūdikiui bus jaukiau juos vilkėti. Kruopščiai išvalykite tas kūdikio kūno dalis, kur gali likti vandens, pavyzdžiui, pažastis, ausytes, kakliuką. Tam idealiai tinka specialūs vatos tamponėliai.

Naujagimis po prausimosi procedūrų norės būti jūsų glėbyje – panešiokite, pamyluokite ir apgaubkite jį savo artumu, o tik tada guldykite į lovytę. Taip pat teisingai daro tos mamos, kurios iškart po maudynių neskuba mažylio maitinti (kaip ir prieš jas) – luktelėkite bent 10–15 minučių. Visi tėveliai, kurių vaikai jau paaugę, patvirtins, kad mažylio maudymas baisus tik pirmus kartus. Vėliau tai tampa labai paprasta, nesudėtinga ir tiek vaikams, tiek mamai ar tėčiui labai smagia procedūra.

Užsakymo nr.: PT_74151708

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis