Kūdikis vienoje lovoje su tėvais: pliusai ir minusai

Kūdikių miegojimas vienoje lovoje su tėvais turi ir privalumų, ir trūkumų. Viena po kitos pasirodančios mokslininkų tyrimų išvados neretai pateikia priešingus rezultatus.

Trys pasirinkimo galimybės


Gimus naujagimiui, tėvai turi kelias pasirinkimo galimybes, kur migdyti savo atžalą. Viena iš jų - migdymas šalia tėvų, šeimyninėje lovoje. Mažylis naktį miega šalia mamos, jaučia jos šilumą, kvapą, širdies ritmą. Jis gali greitai pasisotinti, jei mama jį maitina krūtimi.


Kitas variantas - migdymas atskiroje lovelėje, tačiau šalia tėvų lovos. Tėvai, besirenkantys šį būdą nenori migdyti vaiko savo miegamojo lovoje, tačiau nepritaria ir tam, kad kūdikis nuo pirmų dienų būtų atskirtas į kitą kambarį.


Trečioji galimybė - kūdikio migdymas atskirame kambaryje. Šį variantą besirenkantys tėvai neretai argumentuoja, kad taip jie geriau išsimiega, o ir kūdikis miega ilgiau nepribusdamas. Esą pratinant prie savarankiško miegojimo ir užmigimo, jie nori išvengti galimų sunkumų vėliau, kai kūdikio iškėlimas į jo kambarį būna skausmingas abiems pusėms.


Kritikai pateikia savo argumentus


Miegojimas kartu kritikuojamas ir dėl galimos neigiamos įtakos intymiam vyro ir moters gyvenimui. Kai kurios profesinės organizacijos, pavyzdžiui, Amerikos pediatrų akademija, pasisako prieš miegojimą kūdikio vienoje lovoje su tėvais dėl galimos rizikos pakenkti kūdikio sveikatai. O tiksliau, dėl galimybės vaiką lovoje netyčia prispausti ar kitaip sužaloti, tai pat dėl staigios kūdikių mirties pavojaus.


Eve Colson, vaikų ligų gydytoja iš Jeilio universiteto, mokslo žurnale JAMA Pediatrics publikavo savo nuomonę, kviesdama kolegas pediatrus nevengti šios temos ir informuoti tėvus apie gresiančius pavojus. Mokslininkė atliko tyrimą, kurio metu telefonu buvo apklausta 19000 respondentų. Išvada aiški: tėvų miegojimas vienoje lovoje su savo kūdikiais paskutiniaisiais metais tik populiarėja. Pavyzdžiui, JAV 1993 metais apie 6,5 procentų visų jaunų šeimų migdydavo kūdikius savo lovoje, o štai 2010 metais šis procentas išaugo dvigubai ir sudarė apie 13,5 procentų visų apklaustųjų.


Ne vienos mokslo studijos rezultatai parodė, kad staigios kūdikių mirties sindromo rizika padidėja kelis kartus tais atvejais, kai kūdikiai miega su tėvais vienoje lovoje; kai kūdikių aplinkoje yra rūkoma.


Kūdikių staigios mirties sindromui įtakos turi ir kūdikių perkaitimas bei deguonies trūkumas - šie abu faktoriai minimi kūdikių miegojimo su tėvais priešininkų.


Įrodymų apkaltinti miegojimą vienoje lovoje nepakanka


Tuo tarpu miegojimo kartu šalininkai, tarp jų ir profesorius Abraham Bergman iš Sietlo, tame pačiame JAMA Pediatric žurnale teigia, jog visi šie teiginiai yra teoriniai ir „nėra įrodyta, kad būtent kūdikių miegojimas kartu su tėvais vienoje lovoje yra kaltas dėl kūdikių staigios mirties".


Jis pateikia pavyzdžius, kai kūdikių staigios mirties sindromas buvo diagnozuotas tada, kai kūdikis tėvų lovoje miegojo tik vieną naktį, o ne kasdien buvo migdomas. Pavyzdžiui, tada, kai jis blogai jautėsi, negalavo, tėvai jį pasiguldė šalia. Įtakos staigiai kūdikių mirčiai tais atvejais, kai kūdikiai miegojo vienoje lovoje su tėvais, turėjo ir kiti faktoriai, pavyzdžiui, tėvų alkoholio ar narkotikų vartojimas. Taip pat nustatyta, kad staigios mirties sindromas, miegant kūdikiui tėvų lovoje, dažniau nutinka tada, kai kūdikis miega šalia kito asmens, o ne žindančios mamos.


Miegojimo kartu privalumai


Vienas iš dažniausiai minimų privalumų - ilgas žindymas krūtimi. Įrodyta, kad mamos, kurios guldė kūdikius miegoti šalia savęs, ilgiau ir sėkmingiau žindė krūtimi palyginus su kitomis moterimis. Būtent žindymas yra nurodomas kaip vienas iš staigios kūdikių mirties apsisaugojimo faktorių. Kūdikius iki šešių mėnesių rekomenduojama išimtinai žindyti, tai yra, jiems pakanka tik mamos pieno ir nereikia kito maisto.


Olandijoje atliktas tyrimas pateikė duomenų, jog miegojimas su tėvais vienoje lovoje turi teigiamos įtakos kūdikių psichinei sveikatai. Kūdikiai, kurie nuo mažų dienų miegojo su tėvais, sulaukę vienerių metų turi geresnę savireguliacijos sistemą. Jų kortizolio kiekis kraujyje yra mažesnis, taigi, jie geriau reaguoja susidūrę su stresine situacija.


Miegojimas kartu turi būti saugus


Tam, kad miegojimas vienoje lovoje su tėvais būtų saugus, reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Lova turi būti pakankamai plati, reikia vengti per daug pagalvių, pūkinių antklodžių. Nepatartina miegoti vandens lovoje. Taip pat negalima guldyti kūdikio šalia savęs apsvaigus nuo alkoholio ar kitų medžiagų. Negalima rūkyti ir per daug prikaitinti kambario. Optimali kambario temperatūra - apie 18 laipsnių.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis