Kur geriau miegoti mažyliui: savo lovoje ar tėvų?

Psichologės Karolinos Gurskienės įžvalgos apie vaikų miegą: kodėl realybė nėra panaši į matomą iš ekranų, kuomet mažylis saldžiai miega švelniuose patalėliuose, o mama net apsalusi iš motinystės malonumo. Realybė, deja, nebūna tokia rožinė.

Visiškai nesunku susidaryti klaidingą nuomonę apie vaiko miegojimą. Filmuose ir spalvingose televizijos reklamose dažnai galime pamatyti labai gražų vaizdą, kai mažylis ramiai miega savo lovelėje prie gražiai žybsinčio migduko, o tuo tarpu tėveliai meiliai susiglaudę guli ant savo didžiulės lovos ir ramiai šnekučiuojasi grožėdamiesi vaizdu pro lovelės groteles.


Be to, mažylis ten ramus išmiega visą naktį, o vos atsibudusį atbėga iš lovytės iškelti ramūs ir pailsėję tėveliai. Susidaro įspūdis, kad turint kūdikį, viskas ir vyksta būtent taip. Tik ar visi kūdikiai miega savo lovelėse ir kokia vėliau yra ta „išsikraustymo“ kaina?


Kūdikį migdytis kartu ar atskirai dažna šeima būna nusprendusi iš anksto. Knygos, žurnalai, net draugai ir tėvai kategoriškai išreiškia savo tvirtas nuomones šiuo klausimu, todėl dažniausiai dar prieš mažyliui ateinant į šį pasaulį, būsimi tėveliai tvirtai nusprendžia: „migdysime kūdikį būtent taip ir šio plano nuosekliai laikysimės“. Ir kaip gi ne, juk „visi matė, kad Dalytė su Sauliuku atrodė kaip zombiai nuo pervargimo ir neišsimiegojimo, ir viskas tik todėl, kad iškart vaiko nemigdė kaip reikia“. Tai visgi, kaip reikia?


Pagrįstų tyrimų nėra daug


Deja, šia tema neatrasime labai daug atliktų tyrimų, kurie leistų pasidaryti konkrečias, mokslu grįstas išvadas ir tinkamai elgtis. O ir tas žodis „reikia“ turint vaikų yra gerokai „minkštesnis“. Šiandien galime nesunkiai rasti argumentuotų pasisakymų, kodėl vaikui geriausia yra miegoti su mama ir kodėl jis privalo turėti savo miegojimo erdvę. Todėl tik Jūs patys geriausiai atsirenkate ir žinote, koks miegojimo būdas yra tinkamiausias Jūsų vaikui.


Juk „negrūsite“ klykiančio kūdikio į jo lovelę penktą naktį iš eilės, jei jis vos paguldytas į ją vėl ir vėl atsibunda, o Jūs nebeatsimenate, ką reiškia nepertraukiamai išmiegoti bent vieną valandą. Arba priešingai, migdysite jį vidury tarp savęs ir partnerio, net ir matydami kad jis kuo puikiausiai miega savo lovelėje. Bet kokiu atveju, čia svarbiausia suprasti savo vaiko poreikius ir kad jie be didelių kančių sutaptų su jūsiškiais. Bent jau kuriam laikui.


Mokslininkai yra ištyrę, kad tėvai, kurie miega kartu su vaiku ir jų pačių požiūris į tai yra pozityvus, miega kokybiškai ir be įtampos. Tačiau priešingai, jeigu miegosite kartu su savo vaiku ir kiekvieną naktį prabudę prisiekinėsite sau, kad tai paskutinė naktis „kai tas bamblys miega Jūsų lovoje“, niekaip taip ir neišsimiegosite.


Vaikas apsisprendžia pats


Vieni iš daugiau analizavusių šią temą autorių C. Rankl su kolegomis pastebėjo, kad ateina laikas, kai pačiam vaikui miegojimas kartu su tėvais tampa nebe toks reikalingas ir naudingas. Todėl miegantieji kartu su vaikais, netikėkite kaimynų grasinimais, kad su tokiu požiūriu visi kartu miegosite iki trečios klasės!


Mokslininkai pastebėjo, kad ateina toks laikas, kai miegodamas su tėvais vaikas nebepasidaro ramesnis, naktį vis atsibunda ir turi būti ilgokai raminamas, kol vėl užmiega. Taigi, atidžiai stebint savo vaiką, tam tikrais periodais galima lengvai pakeisti vaiko miegojimo įpročius. O praleidus vieną galimybę tai padaryti, nepanikuokite ir kantriai laukite kitos.


Kiekvienas vaikas yra unikalus, tačiau nežiūrint į tai, kiekvienam vaikui yra būdingi tie patys raidos aspektai. Juk būtų ypatingai sunku vaiką pripratinti prie jo lovelės, kai jam vyksta svarbūs vystymosi šuoliai (pavyzdžiui atsiskyrimo etapo perpratimas) ir jam ir taip naujovių „per akis“. Po didelių dienos įspūdžių mažylis šalia mamos puikiai nurimsta ir garsiai čepsėdamas kažką ramiai sau sapnuoja.


Tačiau priešingai, matant jog miegojimo kartu padėtis darosi nebepatogi ir vaikui, o jo gyvenime tuo metu kaip ir nevyksta nieko itin naujo, vertėtų nepraleisti šio signalo pro akis ir bandyti imtis atitinkamų veiksmų (kurių neišvengiamai vis tiek kažkada teks imtis!).


Psichologė C. Rankl nustatė, kad maždaug antrasis-trečiasis kūdikio gyvenimo mėnesis yra ypač svarbus, net tam tikra prasme kritinis. Buvo pastebėta, kad kūdikiai, kuriems pavyksta „ištempti" tėvų lovoje iki trečio mėnesio, turi labai daug galimybių ten užsibūti ir gerokai ilgiau.


Tačiau nežiūrint į tai, visiškai nebūtina žinoti visus atliktus tyrimus, kad galėtumėte lengvai susitvarkyti su vaiko miegojimo sunkumais. Patį didžiausią ir tiksliausią tyrimą atliekate Jūs patys su savo vaiku.

Bandykite, bendraukite su vaiku ir bendradarbiaukite. Vaikai patys geriausiai žino, kas jiems geriausia, supratimas ir kantrybė bus patys geriausi pagalbininkai Jums šiame kelyje. Ir dar – būkite originalūs ir nebijokite eksperimentuoti – kas visiškai nepasitvirtino „Dalytei su Sauliuku“, gali būti pats geriausias sprendimas Jums.


Ramaus vaiko miego, kad ir kur jis miegotų.


Psichologė Karolina Gurskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis