Kur geriausia miegoti kūdikiui: su tėvais ar atskirai?

Miegojimas kartu su kūdikiu dėl daugelio priežasčių yra naudingas tiek mamai, tiek kūdikiui. Kadangi šių pranašumų sąrašas ilgas, tėvai vis dažniau domisi, kaip miegoti kartu su kūdikiu saugiai ir teisingai.

Neabejotina nauda


Prieraišios tėvystės atstovai pabrėžia, kad miegant kartu tarp kūdikio ir tėvų mezgasi gyvybiškai svarbus fizinis, emocinis ir intelektinis ryšys, kūdikis jaučia nuo mamos ar tėčio sklindančius šilumą ir saugumą, todėl mažiau verkia, kartu miegant, kūdikis daugiau miega, patiria mažiau streso, labiau jaučia mamos bendravimą (kvapus, judesius, prisilietimus), miegant kartu skatinama pieno gamyba, užtikrinamas sėkmingas ilgas žindymas, o tai mažina onkologinių susirgimų mamai riziką, ilgiau žindant, greičiau krinta nėštumo metu priaugtas mamos svoris, mama jaučia stipresnį prieraišumo ir motiniškos prasmės jausmą, ji yra ramesnė dėl kūdikio saugumo, daugiau miega, kokybiškiau pailsi, mažiau stresuoja ir yra jautresnė kūdikio bendravimui.


Viena iš Prieraišios tėvystės centro lektorių – socialinė darbuotoja ir setifikuota žindymo konsultantė Rima Kurtinaitienė sako, kad pirmuosius pusę metų visiems kūdikiams yra saugiau miegoti tame pačiame kambaryje, kuriame miega tėvai. "Taip yra saugiausia vengiant staigios kūdikių mirties sindromo, taip pat naujagimiams ir kūdikiams reikia valgyti ir nakčia, taip pat jiems reikia pagalbos užmiegant, todėl tėvams daug lengviau išgirsti ir pasirūpinti mažylio poreikiais, jeigu jis yra tame pačiame kambaryje. Tai gali būt tiek lovytė, esanti toliau nuo tėvų lovos, tiek lovytė pristumta prie tėvų lovos: kuo arčiau yra kūdikis, tuo lengviau jį išgirsti ir tuo pačiu greičiau atsiliepti į jo poreikius jam dar gerai neišsibudinus. Mamai ar tėčiui, kuris keliasi prie kūdikio, lovytė šalia lovos gali būti patogiau, nei keltis ir eiti kažkur mažylio ieškoti", - sako R. Kurtinaitienė.


Kalbant apie miegojimą kartu, žindymo specialistė atkreipia dėmesį, kad labai svarbu atskirti žindomus ir nežindomus kūdikius. Nežindomiems kūdikiams miegoti su tėvais vienoje lovoje yra nesaugu. Mamos, kurios nežindo, miega kitaip, kitokiu būdu ir tai gali turėti įtakos šiams nesaugumui atsirasti. Žindančios mamos su kūdikiais vienoje lovoje miega tam tikru būdu. Paprastai kūdikio veidukas yra ties krūtimi, mamos ranka kūdikį apgaubia virš galvelės, o kojas mama pariečia taip, kad kūdikis negalėtų nusislinkti žemyn. Mamos ir kūdikio miego specialistai tvirtina, kad toks miegojimas su mama kūdikiui yra saugus, tik svarbu pasirūpinti saugia miego aplinka ir įsitikinti, kad mama ir tėtis neturi veiksnių (nerūko, nėra apsvaigę nuo alkoholio ar kitų medžiagų, neturi viršsvorio ir t.t.), galinčių padidinti staigios kūdikių mirties sindromą.


Su amžiumi poreikiai keičiasi


Pasak žindymo konsultantės, pirmuosius porą mėnesių kūdikiams reikia valgyti dažnai, tiek dieną, tiek naktį. Jeigu kūdikis žindomas, jis turėtų žįsti krūtį ne mažiau kaip 8-12 kartų per parą ir tarpais tarp maitinimų bent jau pirmąsias 6 savaites turėtų būti ne ilgesnis nei 3 valandos nuo vieno iki kito maitinimo pradžios. Jei naujagimiai nežindomi, jiems vis tiek reikia keltis ir nakčia pavalgyti, kad galėtų tinkamai augti. "Vėliau, apie trečią mėnesį, dalis kūdikių pradeda išmiegoti visą naktį – 8 valandas, tuo suteikdami daug vilčių tėvams, kad dabar jau nebereiks keltis naktimis. Tačiau pradėjus vis geriau valdyti savo kūną, išmokus verstis, sėstis, šliaužti, atsistoti – kiekvienas iš šių pasiekimų neduoda ramybės kūdikiui net ir naktimis. Yra tyrimų, kurie rodo, kad kiekvienas naujas pasikeitimas trims mėnesiams pakeičia kūdikio miegą – jis ima dažniau prabudinėti", - pastebi specialistė. Taip pat neramumų gali kelti pradėję dygti dantys, atsirandantis gebėjimas skirti savus ir svetimus, įspūdžių gausa. Dėl šių priežasčių daugeliui kūdikių ir antrąjį pirmųjų metų pusmetį gali reikėti tėvų pagalbos užmiegant po atsibudimo nakčia. "Kartais tėvai mano, kad nakčia kūdikis prabunda, nes yra alkanas. Taip gali būti, ypač jei kūdikis dienos metu būna tiek įsigilinęs į naujus potyrius ir atradimus, kad nespėja pavalgyti – tada, žinoma, bando atsigriebti nakčia. Tačiau net ir tie kūdikiai, kurie visą maisto kiekį gauna dienos metu, antrąjį pusmetį vis tiek linkę atsibusti nakčia ir tėvai turi jiems padėti užmigti", - sako R. Kurtinaitienė.


Pliusai ir minusai


Miegant kartu su kūdikiu, mamai žindymas naktį yra daug paprastesnis. Daugelis mamų gali pažindyti kūdikį pačios per daug neišsibudindamos ir lengvai užmigti po žindymo, nes žindymas atpalaiduoja mamą ir sukelia mieguistumo jausmą. Pasak žindymo konsultantės R, Kurtinaitienės, tai rodo ir tyrimai: žindančios mamos paprastai išmiega daugiau valandų nei tos, kurios maitina mišinuku ar mišriai, taip pat jaučiasi labiau pailsėjusios ir turinčios daugiau energijos. Tai yra didelis miegojimo kartu su kūdikiu privalumas, nes pirmaisiais metais kūdikio priežiūra reikalauja daug jėgų. Naujas tyrimas Olandijoje parodė, kad kūdikiui miegant atskirai nuo tėvų didėja nesaugaus prieraišumo rizika.


"Kaip trūkumas tėvams gali atrodyti tai, kad kūdikiai, miegantys kartu su tėvais, prabunda nakčia ir žinda daugiau kartų, nei kūdikiai, kurie miega atskiroje lovelėje. Taip pat, jeigu kūdikis nėra žindomas, jam nėra saugu miegoti kartu su tėvais pirmąjį pusmetį dėl didėjančio staigios kūdikių mirties sindromo rizikos. Nerimaujančius dėl to, kad miegantis kartu su tėvais kūdikis pripras miegoti su tėvais ir niekada nenorės miegoti vienas, noriu nuraminti – vaikui augant jo poreikiai keičiasi, todėl vaikai patys arba pakviesti pereina miegoti atskirai nuo tėvų. Tai greičiausiai nenutiks per pirmuosius 2-3 gyvenimo metus, bet vėliau noras turėti savo lovą, joje miegoti atsiranda ir vaikai persikrausto miegoti atskirai tada, kai yra tam pasiruošę", - įsitikinusi prieraišios tėvystės atstovė R. Kurtinaitienė.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis