Mamų patirtys: pasiteisinę ir nepasiteisinę žaislai vaikui

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, daugelis tėvelių suką galvą: o kokia dovana jų vaiką ar vaikus tikrai nustebins, bus naudinga ir jam patiks. Štai kelios mamos dalinasi savo patirtimi, kokie žaislai jų mažyliams patiko, o kas – nepasiteisino ir buvo visai nereikalinga.

Ingrida, dviejų vaikų mama: „Mano dvejų metų dukrytė iki šiol nerodo didelio susidomėjimo žaislais, jai mieliausi – įvairiausi namų rakandai. Visgi, per tuos metus pastebėjau keletą favoritų, kurie jai patys mieliausi. Labiausiai pasiteisinęs žaislas, tai įvairius garsus ir muziką skleidžiantis namukas, į kurį vaikas gali įlįsti, darinėti langus, skambinti į duris. Su juo dukra žaidė nuo kokių dešimties mėnesių, tačiau žinau, kad jis patinka net ir šešerių vaikams. Kitas pasiteisinęs žaislas, kurio kasdien nepaleidžia iš rankų – lėlių vežimėlis. Prieš antrąjį gimtadienį atradome dar vieną smagią veiklą – „Play Doh" modeliną. Rinkiniuose dažniausiai būna daug įvairių formelių ar priemonių, pavyzdžiui, gaminti „makaronams". Mano dukrytei patinka kažką vis formuoti, lipdyti, kurti. Manau, kad toks žaislas labai lavina vaiko vaizduotę. Žinoma, tėveliams reikia padėti, „užvesti ant kelio". Taip pat mūsų namuose netrūksta mašinėlių – jas mažoji labai mėgsta. Prie pasiteisinusių, kitaip tariant, tikrai naudojamų žaislų, priskirčiau ir vaikišką pianiną. Itin smagūs tokie, prie kurių galima prisėsti, naudoti mikrofoną arba tiesiog klausytis muzikos.

Mano sūnui, kuriam vos keli mėnesiai, patinka viskas, kas cypsi, tarška, barška. Manau, kad vienas geriausių žaislų kūdikiams – „Fisher Price" lavinamasis kilimėlis su pianinu kojų gale. Vaikas, ant jo gulėdamas ir makaluodamas kojomis, spaudo klavišus, o jie skleidžia smagią muziką. Taip pat viršuje yra įvairiausių žaisliukų ir veidrodėlis, kuriuos mažylis gali stebėti ar bandyti pasiekti."

Viktorija, vieno vaiko mama: „Geriausi tie žaislai, kurie vaiką sudomina ir įtraukia. Mano nuomone, tėveliai niekada negali nuspėti, kas būtent jų mažyliui patiks. Mūsų trimetės mėgstamiausi – įvairūs traukiniai, traukinių bėgiai, mašinos ir smulkūs žmogeliukai, su kuriais galima kurti įvairius gyvenimiškus scenarijus. Taip pat, nuo pirmųjų dienų didelį dėmesį skyrėme knygoms, skatiname dukrytę jų klausytis, jas vartyti. Pradžioje labai tiko medžiaginės – pypsinčios ir dainuojančios – knygelės. Vėliau, maždaug nuo vienerių, namuose įvedėme vakaro skaitinių tradiciją. Manau, kad būtent knygos, jų skaitymas, analizavimas yra bene geriausias žaislas vaikui".

Edita, dviejų vaikų mama: „Aš manau, kad norint, jog vienas ar kitas žaislas vaiką sudomintų, būtina patiems tėveliams kartu žaisti, mažyliui parodyti, kaip ir ką daryti. Gali namuose būti gausybė prabangių žaislų, tačiau vaikas vis tiek reikalaus dėmesio – tai normalu, jam svarbiausia artimųjų dėmesys. Taigi, įsigiję ar gavę dovanų naują žaislą, visada su vaikais kartu jį išbandome, žaidžiame. Dvimečiui mano sūnui labiausiai pasiteisinęs (maždaug nuo vienerių metų) – krepšinio stovas su lanku. Matyt, įtakos turėjo tėčio pavyzdys, nes jis krepšininkas, tad mūsų vaikai dažnai mato varžybas. Bet pradžioje visada žaisdavome tik kartu, o dabar jau ir vienas mėto. Taip pat abu vaikai mėgsta plastmasinę čiuožyklą, nuo kurios gali nusileisti ir vienas kitą gaudyti. Kitas dažnai naudojamas žaislas – vaikiška virtuvėlė. Tai labai universalus, skirtingoms amžiaus grupėms skirtas daiktas. Paminėti norėčiau ir „Fisher Price" šuniuką, kurį nuo vienerių metų spaudė ir mylavo, o dabar, jo klausydamiesi, daug šoka ir atkartoja daineles."

Rolanda, vieno vaiko mama: „Mano sūnui labiausiai patinka taktilikai skirti žaislai: modelinas, „šlykštukai", išmanusis plastilinas, vandens karoliukai, skutimosi putos, sumaišytos su krakmolu. Jis labai mėgsta gniaužyti visokias minkštas, tąsias mases, dėlioti kruopas. Taip pat turime daug „naminių" žaislų, skirtų rūšiavimui: šiaudelių, kuriuos reikia kaišioti į skylutes, sagų, kurias galima dėlioti pagal spalvas. Iš pirktų žaislų pats mėgstamiausias – „Fisher Price" firmos žaislinis planšetinis kompiuteris lietuvių kalba. Taip pat sūnus labai mėgsta knygeles ir įvairias korteles su paveikslėliais. Nors, tiesą pasakius, daugiau žaislų pasigaminame patys namuose nei perkame".

Indrė, dviejų vaikų mama: „Mano abiems berniukams iki šiol pats geriausias žaislas – „Lego Duplo" kaladėlės. Jos tinka mažyliams nuo vienerių metų, lavina jų smulkiosios motorikos įgūdžius, padeda susikaupti, moko strategavimo ir kantrybės. Be to, toks žaislas tinka tokiose šeimose, kur auga daugiau nei vienas vaikas, nes jomis galima dalintis arba žaisti atskirtus žaidimus. Pasiteisino ir įvairūs stumdukai, su kuriais vaikai mokosi vaikščioti, ypač smagūs tokie, kur visaip pypsi, groja. Nepasiteisino tie žaislai, kurie buvo ne pagal amžių ir nekokybiški. Daug tokių mašinėlių turėjome be jokios funkcijos, kurios dažniausiai tik dulkes rinko."

Simona, vieno vaiko mama: „Kūdikystėje tikri tėvelių padėjėjai buvo įvairūs muziką grojantys ir vaiką raminantys žaislai, išskirtinai pirmaisiais mėnesiai – „My Hummy" meškutis, skleidžiantis „baltąjį triukšmą". Jis padeda lengviau nurimti ir užmigti naujagimiams, nes leidžia garsus, kurie primena tuos, kuriuos mažylis girdėjo mamos pilvelyje. Vėliau labai pasiteisino „Baby Bjorn" gultukas su ant jo pakabintais mediniais žaisliukais. Savo mažomis rankytėmis dukrytė nuolat juos lietė, bandė pasiekti ir linksmai sūpavosi gultuke. Dar vėliau prasidėjo įvairūs rūšiavimo ir dėliojimo žaidimai, pavyzdžiui, kur reikia įtaikyti teisingai figūras. Prie labai dukrai patikusių žaislų norėčiau priskirti ir įvairias lėles – nuo paprastų medžiaginių iki garsiosios „Baby Born", kurią galima ir maitinti, ir sodinti ant puoduko, ir pakeisti jai sauskelnes. Taip pat dukrytei patinka žaislai, su kuriais galima imituoti namų gyvenimą: virtuvėlė, puodai, dirbtiniai maisto produktai, žaislinė šluota, lygintuvas ir pan.".

Kristina, vieno vaiko mama: „Manau, kad naudingiausi tie žaislai, kurie vaikui suteikia galimybę lavėti ir gerai jaustis. Pavyzdžiui, pirmąjį gyvenimo pusmetį mano sūnui pats geriausias daiktas buvo kramtukas-žirafa „Sophie", kurią jis susikišdavo į burnytę ir masažuodavo dantenas. Vėliau, jam paaugus, rinkome mokomuosius žaislus. Pavyzdžiui, „OBALL" korėtasis kamuoliukas, su kuriuo kūdikis gali visaip mankštinti ir treniruoti savo pirštukus. Nuo vienerių metų mūsų namuose atsirado itin daug rūšiavimo, vėrimo, statymo žaislų. Nepasiteisinusių žaislų tiesiog nepamenu, nes jei matau, kad vaikui neįdomu – tą daiktą kažkam atiduodu ar parduodu".

Užsakymo nr.: PT_76685867

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis