Patarimai, kurie padės išsirinkti kūdikio lovytę

Kūdikio lovytė – tai tas baldas, kurio prireiks visiems, mažylio besilaukiantiems tėvams. Kaip teigia daugelis vaikų auklėjimo specialistų, kūdikio pratinimas prie savo lovos nuo pat pirmųjų jo gyvenimo dienų formuoja gerus jo įpročius ir padeda greičiau priprasti prie ritmo.

Lovyčių pasirinkimas labai didelis, tačiau yra keletas kriterijų, kurie jums padės įsigyti pačią patogiausią jums ir tinkamiausią vaikui.

Atkreipkite dėmesį, kad lovytė būtų patogi ir saugi, todėl, ją rinkdamiesi, nesivadovaukite vien „grožio" kriterijumi. Parduotuvėse rasite supamųjų lopšių naujagimiams (jie labai patogūs pirmaisiais kūdikio mėnesiais, nes jį ramina lingavimas, primenantis būsena mamos pilvelyje, tačiau jie naudojami tik iki maždaug šešto mėnesio), standartinių lovyčių ar tų, kurios turi įvairių funkcijų bei pranašumų, palengvinsiančių tėvams kasdienybę. Taigi, nuspręskite, kur lovytė stovės, kokių funkcijų norėtumėte ir kokį biudžetą galite skirti šiam pirkiniui. Apie tai, kokie kriterijai svarbūs renkantis šį baldą, konsultuoja „Yappy Kids" specialistai.

SAUGUMAS. Svarbu, ar lovytė neturi aštrių kampų, briaunų, lengvai lūžtančių dalių, ar visi varžtai savo vietose, niekas nekliba, dugnas tvirtai laikosi. Lovytė turėtų būti ergonomiška. Tai reiškia, turinti užapvalintus kampus, kad kūdikėlis neužsigautų. Jos grotų tarpai negali būti didesni už vaiko galvytę (idealūs yra apie 7 cm), nes mažylis gali įstrigti. Taip pat patikrinkite, ar ji padengta specialiais, vaikų sveikatai nekenksmingais, dažais. Juk visai netrukus jūsų mažylis pradės pažinti pasaulį – viską ragaus, kramtys, tad ir lovytės dažai gali patekti į jo burną.

IŠ KO PAGAMINTA. Nesirinkite prastos kokybės, itin pigių lovyčių, nes jos dažniausiai yra pagamintos iš laminato, naudojant daug klijų. Viršutinis tokių lovyčių sluoksnis yra iš melamino arba akrilo dervos (vaiko sveikatai nedraugiškų medžiagų). Žinoma, tokių baldų kainos gerokai mažesnės, tačiau tikrai neverta taupyti tokiam pirkiniui, juk vaikas lovytėje praleis labai didelę paros dalį ir joje miegos mažiausiai iki trejų metų.

Parduotuvėse taip pat galite pastebėti maniežų tipo lovyčių iš tekstilės, tačiau jos nėra pritaikytos kasdieniniam naudojimui. Jos skirtos kelionėms, iškyloms. Jei kūdikis manieže miegos kelias naktis, jokio pavojaus nebus, tačiau reikia turėti omenyje, kad šių lovyčių bazė nėra tvirta ir gali turėti neigiamos įtakos teisingam mažylio stuburo vystymuisi, jei jis joje praleidžia daug laiko.

Daugelis sutiks, kad geriausia ir natūraliausia medžiaga – natūrali mediena. Parduotuvėse rasite lovytes iš beržo, buko ir pušies.

Pirkdami iš pušies pagamintą lovytę, atkreipkite dėmesį, kad nebūtų matomų šakų kontūrų, nes iš jų išsiskiriantys natūralūs sakai gali sugadinti baldo išvaizdą. Šių lovyčių privalumas – kaina. Minusas – tikėtina, kad nuo saulės šviesos laikui bėgant jos truputėlį pagels. Lovytės iš beržo ar buko yra brangesnės, tačiau daug kietesnės ir patvaresnės įvairiems įbrėžimams bei mažylio dantukams.

APDAILOS MEDŽIAGOS. Pirkdami lovytę, būtinai paklauskite pardavėjo, kokie lakai ir dažai buvo naudojami jos gamybai. Vandens pagrindo dažai bus geriausias pasirinkimas, nes jie visiškai nepavojingi (šiais dažais rekomenduojama padengti visus, kūdikiams ir vaikams skirtus daiktus, pavyzdžiui, drabužius ar žaislus).

Taip pat atkreipkite dėmesį, ar, išpakavus ir surinkus lovytę namuose, ji neskleidžia nemalonaus kvapo. Jei užuodžiate spiritą, tai ženklas, jog jos pagrindas padengtas nitro lakais, pavojingais vaiko sveikatai.

ČIUŽINIO PAGRINDAS. Nors daugelio lovyčių išmatavimai Lietuvoje yra standartiniai (120 х 60 cm), tačiau pasitaiko ir išimčių. Į šį kriterijų svarbu atkreipti dėmesį tiek planuojant vietą, kur šis baldas stovės, tiek renkantis čiužinį. Jeigu pasirinkote lovytę, kurios matmenys didesni nei 120 х 60 cm, gali būti sudėtinga rasti tokio dydžio čiužinį ir patalėlius.

Apžiūrėkite, koks lovytės pagrindas, svarbu ir dėl medžiagos, kuri buvo naudojama jo gamybai. Iš MPP arba MDP pagamintas pagrindas nėra pats geriausias pasirinkimas, nes jis sulaiko normalią oro cirkuliaciją lovytėje ir nėra itin saugus. Kaip ir lovytės karkasą, čiužinio pagrindą taip pat geriausia rinktis pagamintą iš natūralios medienos. Tai ekologiškiausias ir sveikiausias pasirinkimas jūsų mažyliui.

STANDARTAI. Rinkdamiesi kūdikio lovytę, smulkmeniškai išklausinėkite parduotuvės konsultanto, ar ji atitinka kelis svarbius standartus. Pirma – koks atstumas tarp čiužinio pagrindo lentelių. Jis neturėtų viršyti 6 cm. Jei lovytė su pakeliamu dugnu (beje, tokios labai patogios, nes yra pritaikytos prie augančio kūdikio poreikių), išsiaiškinkite, ar, čiužinio pagrindą pakėlus į aukščiausią tašką, atstumas iki krašto viršaus yra bent 30 cm. Tai saugus aukštis, kad mažylis neišvirstų iš lovytės. O kai jis nuleistas į žemiausią padėtį, atstumas iki krašto taško turi būti bent 60 cm.

FUNKCIONALUMAS. Kitas svarbus niuansas – lovytės funkcionalumas. Pasirinkimas labai didelis: nuo supamųjų lopšių, kurie labai patogūs pirmaisiais kūdikio mėnesiais, iki lovyčių su nuleidžiamu šonu, ratukais, reguliuojamu dugno aukščiu, lingėmis ar stalčiumi apačioje.

Itin patogi papildoma funkcija – pakeliamas ir nuleidžiamas dugnas. Pirmiausia, tai didelis privalumas tėvams, nes nenuvargsta nugara pirmaisiais kūdikio mėnesiais, kai taip dažnai tenka jį įdėti ir išimti iš lovytės. Turėkite omenyje, kad, mažyliui augant, dugną reikės nuleisti.

Yra ir tokių lovyčių, kurios turi nuleidžiamą šoną. Tai taip pat didelis pliusas, kol vaikutis dar labai mažas, nes patogu jį išimti ir įdėti. Lovytę prisistūmus prie savo lovos, kūdikiui galėsite paduoti ranką, neišlipę iš savo lovos jį paglostyti ar apkamšyti. Vaikui paaugus, ši funkcija nebebus reikalinga, nes šonas visada turės būti pakeltas dėl saugumo.

Parduotuvėse rasite ir tokių lovyčių, iš kurių šono išsiima vienas pagaliukas. Kokia tokios funkcijos nauda? Kai vaikas paaugs ir jau sugebės savarankiškai išlipti ir įlipti į lovytę, pro tarpą, kuris atsiras dėl išimto pagaliuko, jis tai galės labai paprastai padaryti.

Dar viena papildoma funkcija, kuri palengvins jūsų buitį – prie lovytės apačios pritvirtinti ratukai, leidžiantys ją lengvai namuose transportuoti iš vienos vietos į kitą. Taip nereikės nešioti ar stumdyti lovytės (juk taip dažniausiai nukenčia grindys).

Dėžės patalynė – vieniems tai pliusas, o kitiems minusas. Jei jūsų būstas nėra didelis, tokia dėžė bus labai naudinga, nes į ją galėsite sudėti daug daiktų, tačiau, kita vertus, joje kaupiasi dulkės ir nešvarumai, o tai pavojinga kūdikio sveikatai. Dar vienas variantas – lovytė su stalčiais. Jie uždari, todėl dulkių kaupsis kur kas mažiau. Stalčiai bus labai patogūs susidėti dažnai naudojamiems vaiko daiktams, drabužėliams ar žaislams.

MODELIS IR SPALVA. Šis kriterijus dažnai nulemia tėvų pasirinkimą. Deja, taip neturėtų būti. Žinoma, labai svarbu, kad baldas tiktų ir gražiai atrodytų jūsų namų interjere, tačiau tai turėtų būti ne apsisprendimą nulemsiantis kriterijus.

Parduotuvėse galima rasti ir tokių lovyčių, kurios yra idealus variantas saugumą, kokybę ir estetinę išvaizdą vertinantiems tėvams, pavyzdžiui, „Yappy Kids".



Užsakymo nr.: PT_73715968

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis