Pirmieji žingsniai: kaip nesugadinti vaiko pėdutės

"Mano mažasis jau pradeda po truputį vaikščioti įsikabinęs į baldus ir stoviniuoja bei laksto su vaikštyne. Manau, kad atėjo laikas pirmiems batukams. Kokius pirkti? Ar tai turi būti basutės ar batukai?", - klausia 10 mėn. Roko mama Aistė.

Renkantis pirmuosius batukus, reikia žinoti keletą svarbių dalykų.


Namuose ir lauke


Paprastai, sulaukęs 9-12 mėnesių, mažylis bando stotis, eiti, o 11-14 mėnesių žengia pirmuosius savarankiškus žingsnius. Kada vaikas pradės vaikščioti, priklauso nuo daugelio dalykų, taip pat ir nuo vaiko įgimtų fiziologinių duomenų bei tėvelių skatinimo. Kai kurie pradeda vaikščioti 9 mėnesių, o kai kurie – vėliau. Dėl to nereikėtų jaudintis ir versti vaikučio eiti. Geriau sulaukti, kol jis bus pasirengęs naujiems iššūkiams. Yra nuomonių, esą vaikas greičiau pradės vaikščioti, jei apausite jį kietesniais batukais, tačiau tai nėra patartina praktika, kuri dažniausiai tik sukelia nemokančiam vaikščioti vaikučiui bereikalingą stresą.


Namuose galima lakstyti basomis, tačiau tai ne visada saugu – vaikas gali paslysti, kryptelėti koją. Namie geriau naudoti neslystančias kojines, kurios apsaugo ne tik nuo griuvimų, bet ir palaiko kūno temperatūrą. Vaikščiojimui lauke būtina rasti tinkamą avalynę. Patogi avalynė vaikučiui reikalinga pasivaikščiojimams, laikui žaidimų aikštelėje, taip pat – darželyje.


Gydytojų ortopedų teigimu, sveikam pirmuosius žingsnius žengiančiam kūdikiui nereikia specialios ortopedinės gydomosios avalynės, su supinatoriumi ar itin aukštu užkulniu. Pasak specialistų, pirmoji avalynė turi būti lengva, minkšta ir stabili. Idealu, kai batukai kiek įmanoma labiau prilygsta basų kojyčių pojūčiui.


Rinkti turi tėveliai


Vaiko pėdų nervų sistema ir jutimas yra ne taip gerai išsivystę, kaip suaugusių žmonių, todėl vaikai nejaučia, kad batai spaudžia ir negali įvertinti, ar jie tinka ar ne. Todėl batukus pirkti reikia ne vien žinant reikiamą dydį, o tiksliai išmatavus vaikučio pėdą.


Anksčiau buvo tikima, kad vaikų kulkšnis yra labai netvirta, o vaikščiojimas basomis gali turėti įtakos plokščiapėdystei. Gana ilgai tuo buvo tikėta, tačiau vėlesni tyrimai parodė, kad labai standūs ir tvirti batai kūdikiams netinka. Dabar pirmuosius batukus rekomenduojama rinktis kuo lengvesnius, minkštesnius ir lankstesnius. Atsargumo dėlei, jų padas turėtų būti neslystantis ir be pakulnės. Pirmoji avalynė, priklausomai nuo metų laiko ir poreikio, gali būti basutės su atviru ar uždaru priekiu arba batukai. Avalynė turi būti tvirtesniu ir kiek paaukštintu užkulniu. Jei batukų priekis uždaras, jie turėtų būti vienu centimetru ilgesni nei vaiko pėdutė, nes einant pėdutė šiek tiek pasislenka į priekį. Esant per mažiems ar nepatogiems batukams, vaikutis gali pradėti riesti pirštukus – dėl to formuojasi netaisyklingas pėdutės statymas, laikysena.


Perkant atviras basutes, patariama pridėti 0,5-1 cm. Jei basutės bus daug didesnės, vaikui bus nepatogu eiti, priekis kabinsis už grindinio. Geriausia rinktis idealiai tinkančias basutes, nes jos nešiojamos gana trumpai, o vaikui taip bus saugiau ir patogiau. Vienas basučių užsegimas turėtų būti virš čiurnos, o kiti ties pėdute. Svarbu nuolat tikrinti, ar avalynė nėra per ankšta, nes vaikų pėdos auga labai sparčiai. 1-3 metų vaikų pėda per metus gali išaugti 2-3 dydžiais (1 dydis – 6,6 mm), todėl patariama pėdą matuoti kas 2-3 mėnesius.


Kaip išmatuoti vaikučio pėdą? Paprasčiausias būdas: paimti popieriaus lapą, pastatyti ant jo vaiką basomis, pažymėti pirštų ir kulno pabaigos taškus, išmatuoti ilgį nuo vieno taško iki kito.


Ar gerai lakstyti basomis?


Ortopedų nuomone, batukus reikia dėvėti lauke, o namuose geriau lakstyti basomis ar su neslystančiomis kojinaitėmis. Anot jų, vaikai turi eiti savo kojomis ir mokytis išlaikyti pusiausvyrą – batai nėra būtini užtikrinti atramą, jų funkcija yra apsaugoti pėdas nuo neigiamo aplinkos poveikio. Taip pat manoma, kad ėjimas basomis padeda vaikams sukurti stipresnius ir labiau koordinuotus pėdos raumenis. Be to, vaikščiojant basomis masažuojami pėdose esantys svarbūs taškai – tai ramina, gerina kraujotaką.


Medikų teigimu, svarbiausia nesugadinti to, ką jau turime – sveikų pėdų. Jie pastebi, kad dažniausia pėdų problemų priežastis yra netinkama avalynė. Tai ypač aktualu vaikams, nes vos per kelis mėnesius yra matomi esminiai pokyčiai, jeigu batukai tinkami ir jei ne.


Įdomu:


  • Kūdikystėje pėdutė turi silpną raumenų tonusą ir raiščius, o natūralus vaikščiojimas basomis juos stiprina.
  • Pėda turi augti nevaržomai.
  • Kieta avalynė kūdikiams gali greitai ir negrįžtamai deformuoti pėdą.
  • Aunant kūdikiams dėvėtą avalynę yra rizika, kad vaikui susiformuos buvusio batukų savininko pėdučių nukrypimai, jei jis tokių turėjo.
  • Daugelis vaikų iki 3-4 metų negali tiksliai pasakyti, ar batai jiems tinkami.
  • Parenkant tinkamą avalynę, leidžiančią pėdai augti laisvai, ateityje galima išvegti nemažai ortopedinių ligų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis