Pirmosios maudynės: pataria gydytoja

Kad maudynės būtų malonios ir vaikas nebijotų vandens, pataria "Sveikos pradžios" gydytoja neonatologė dr. Eglė Markūnienė.

1. Kūdikį geriausiai maudyti tarp maitinimų, t. y. ne iškart po valgio, nes gali atpylinėti, tačiau ir ne praalkusį, nes bus tikrai sunku tikėtis malonumo.


2. Daugumą kūdikių maudynės nuramina, atpalaiduoja, nuteikia miegui - juos ir reikėtų maudyti antroje dienos pusėje, vakarop. Tačiau jei maudynės vaikutį išblaško, aktyvina, joms reikėtų parinkti tinkamą laiką pirmoje dienos pusėje.


3. Pirmosioms maudynėms tinkamiausias kūno temperatūros vanduo, t. y. apie 37,5 laipsnio. Temperatūrą matuokite specialiu vandens termometru. Yra kūdikių, kuriems patinka šiek tiek šiltesnis vanduo. Vandens temperatūra gali svyruoti nuo neutralios iki maksimalios, maždaug 40 laipsnių - tiek pakyla kūno temperatūra, kai karščiuojame, tad odelės toks karštis tikrai nenudegins.


4. Svarbi ne tik vandens, bet ir vonios kambario temperatūra. Geriausia - apie 23-25 laipsnius.


5. Naujagimius, kūdikius geriausiai maudyti vaikiškose vonelėse arba specialiuose kubiliukuose, mat mažesnėje erdvėje vaikas jaučiasi saugiau. Kūdikį gali išgąsdinti ne tik vonelės dydis, gylis, bet ir šaltos sienelės. Todėl prieš maudynes perplaukite vonelę šiltu vandeniu. Jei jaučiate, kad kūdikis nesijaučia saugus būdamas jums ant rankų arba jį visada maudote viena, pamėginkite pasinaudoti specialiais gultukais. Tačiau kai kurioms mamoms (ir kūdikiams) šie pagalbininkai (kaip, beje, ir žaislų pilna vonelė) labiau trukdo nei padeda.


Vaikas maudosi
Vaikas maudosi
Fotolia nuotr.


6. Gręžinio, vandentiekio vandens naujagimio ir kūdikio maudynėms virinti nereikia. Šulinio vanduo turi būti virinamas, kol užgyja bambos žaizda. Vandens į vonelę reikia pilti tiek, kad beveik apsemtų kūdikio petukus - taip jam bus šilta ir jauku. Pilti vandenį ant kūdikio galima delnu, puodeliu, varvinant kempine ar naudojant dušą.


7. Kalio permanganato į vonelę pilti nereikia, nes jis labai džiovina odelę, be to, kyla rizika, kad gali patekti ir į gilesnius odos sluoksnius. Žolelių nuovirai taip pat nebūtini, jei odelė labai alergiška, galima įpilti ramunėlių nuoviro, jei linkusi sausėti - specialių natūralių vonios aliejukų.


7. Į vonelę kūdikį kelkite viena ranka prilaikydama galvą, o kitą pakišusi po užpakaliuku. Vandenyje kūdikį patogiausia laikyti ant kairės rankos (galvą ir pečiai - ant mamos rankos, prilaikome per pažastį), o dešine prausti. Į vandenį mažiuką kiškite iš lėto, pirmiausia kojytes, paskui užpakaliuką ir t. t. Pirmiausia nuprausiame pečius, leidžiamės pilvo link, nugarą, užpakaliuką, kojas ir tik pačioje pabaigoje sušlapiname galvą. Kūdikiai ir vaikai nemėgsta trinkti galvos, tad pradėjusi maudynes nuo jos viską tik sugadinsite. Be to, šlapia galva greitai vėsta, kūdikiui gali būti šalta.


8. Vaikišką akių negraužiantį šampūną ar muilą galvai trinkti pakanka naudoti kartą ar du per savaitę. Stenkitės neužpilti vandens ant veido (tai viena dažnesnių kūdikių išgąsčio priežasčių), nebent tėvai siekia mokyti kūdikį nardyti. Jei vaikas turi pleiskanų luobelį, vadinamąją lopšio kepurę, dėl to dažniau galvos trinkti nereikia, užtenka kaip ir maudynių - kas antrą ar trečią dieną. Ištrinkus galvą luobelį patepkite natūraliu aliejuku ir atsargiai „iššukuokite".


9. Naujagimį užtenka maudyti 5-7 min., jei verkia - 2-3 min. Po mėnesio malonumą galima ilginti švelniai, lėtai paplukdant. Svarbu stebėti, ar nepravėso vanduo, ar kūdikiui nešalta.


10. Pasirūpinkite, kad išsimaudžiusiam kūdikiui taip pat būtų jauku ir šilta. Iš anksto pašildykite (užmetusi vonioje ant „gyvatuko") minkštą, drėgmę gerai sugeriantį rankšluostį, ištrauktą iš vandens kūdikį į jį suvyniokite, apgaubkite ir galvą (tik neuždenkite akių!), tada švelniais spaudžiamaisiais judesiais apšluostykite. Neskubėkite išmaudyto mažylio nešti į kitą, vėsesnį, kambarį, leiskite jam šiltai atvėsti.


11. Vatos tamponu išsausinkite ausies kaušelius, paausius, rankšluosčio krašteliu - raukšleles ir kuriam laikui uždėkite ploną kepurę.


12. Prieš kūdikio maudynes pirmiausia nusiraminkite patys. Jei labai neramu, kol įgusite ir įsidrąsinsite, pasikvieskite į pagalbą mamą, seserį ar naujagimių priežiūros specialistą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis