Psichologė – apie vaikų miegą ir tėvų daromas klaidas

Kūdikio miegas yra labai svarbus reiškinys, nes nuo jo priklauso ne tik kūdikio augimas ir savijauta, bet ir visų kitų namiškių poilsis bei nuotaika.

Kiekvienas iš tėvų svajoja apie visą naktį išmiegantį kūdikį, tačiau kaip to pasiekti – dažnam vis dar yra mistika. O neaiškia mistika kūdikio miegas tampa tada, kai nuo pat pradžių nėra konkretaus įsivaizdavimo ir susiplanavimo, koks turėtų būti kūdikio miegas, kokio jo nori tėvai.


Kūdikis labai gležnas ir bejėgis, todėl prisitaikyti prie jo norų ir tenkinti jo poreikius – tiesiog būtina. Tačiau tai negalioja miegojimui, nes miegas yra gana konkretus reiškinys, mėgstantis tvarką ir pastovumą.

Remiantis tuo, kad miegojimo fazės yra suskirstytos į giliojo ir negiliojo, galima rinktis: paguldyti kūdikį į lovytę giliojo miego fazės metu, kuomet kūdikis yra kietai įmigęs arba pratinti užmigti patį, kol mažylis dar nėra įmigęs, tačiau jau lyg ir miega paviršiniu ir jautriu miegu (tačiau vis dar viską aplinkui jaučia).


Pirmuoju atveju kūdikį tėvai migdo tol, kol jis galutinai užmiega, t. y. nusvyra ir atsipalaiduoja rankytės ir kojytės, nurimsta akių vokai, kvėpavimas tampa lėtas ir ritmiškas, nebestebimas žindymo refleksas lūpose. Tam reikia laiko, tačiau po maždaug 20 minučių migdymo mažylis įminga giliu miegu, todėl dedamas į lovytę neturėtų nubusti.


Antruoju atveju mažylis mokomas iškart užmigti pats. Tai turėtų atrodyti maždaug taip: pavalgė – atsirūgo – paguldytas į lovytę pasivartė (jam, aišku, reikia pagalbos: paglostymo, čiulptuko, padainavimo ir panašiai) – užmigo.

Tarp šių užmigimo būdų yra vienas esminis skirtumas: kaip kūdikis užmiega vakare, taip jis nori būti užmigdomas ir naktį. Išmokęs užmigti pats, mažylis ir nakties metu pavalgęs viską kartoja įprastai: pavalgiau – atsirūgau – paguldytas į lovytę pasivarčiau – užmigau. Paprastai nakties metu visa tai vyksta daug greičiau, nes kūdikis irgi nori miego.


Mažylis, kuris paguldomas į lovytę jau miegantis, lieka kaip ir nesupratęs, kaip jis ten atsidūrė ir ką dabar joje daryti, todėl nakties metu paprastai nori ilgai valgyti arba būti sūpuojamas, kol visiškai užmiega. Tada mamos, nebeturėdamos jėgų dar ir nakties metu ilgai siūbuoti, kol kūdikis įmigs taip, kad būtų galima be vargo paguldyti į jo lovytę, dažniausiai guldosi mažylius šalia ir miega kartu. Ir problemos kaip nebūta. Visi miega, nereikia niekam keltis ir visi pailsi.


Shutterstock nuotr.


Miegoti kartu su kūdikiu ar guldyti kūdikį į jo lovelę, tėvai pasirenka patys. Svarbiausia, kad ir tėvai, ir pats kūdikis žinotų aiškią savo miegojimo vietą, laiką ir galimus miegojimo partnerius. Jeigu mažylis kartais užmiega tėvams žiūrint televizorių, kartais žaisdamas su seserimi jos lovoje, o kartais su kuriuo nors iš tėvų, o vėliau yra pernešamas tai į savo, tai į tėvų lovą – toks poilsis, kai nubundi nebe ten, kur užmigai ir nebe su tuo, su kuo miegojai, suteikia labai daug chaoso mažyliui.


Kūdikio miegas neturėtų būti panašus į „miego turizmą", kai kiekvieną kartą viskas būna vis kitaip ir vis įdomiau. Turbūt ne vienas iš suaugusiųjų ne juokais išsigąstų, jeigu užmigęs savo lovoje su mylimąja, vidury nakties nubustų vienas ir dar virtuvėje. Tokiu atveju isteriškas vaiko verksmas vidury nakties tampa visai pateisinamas, ar ne? Visiems turi būti aišku, kas šeimoje kur, su kuo ir kada miega.


Kada į atskirą lovą?


Mintys apie mažylio iškėlimą į jo lovelę dažniausiai kyla tik pradėjus planuoti antrąjį vaikutį arba kai vienam iš tėvų įgrįsta toks miegojimas trise. Negana to, miegodamas kartu su tėvais vaikas nebūtinai būna ramesnis, priešingai, jis gali keltis daugiau kartų per naktį, o ypač maitinamas krūtimi – užuosti motinos pieną ir dažniau žįsti. Buvo atlikti moksliniai tyrimai, kurių metu buvo nustatyta, kad su tėvais miegantys vaikai prabunda dažniau, nei tie, kurie miega savo lovelėse. Taigi, jeigu jūsų šeimoje jau įsivyravo tam tikras miegojimo modelis, tačiau jis jūsų nebetenkina, bandykite jį racionaliai keisti.


Visų pirma nereikėtų to daryti aklai tiesiog „nuo rytojaus". Reikėtų atkreipti dėmesį į vaiko raidos etapus. Trys mėnesiai – kūdikiui kritinis amžius. Tie mažyliai, kuriems pavyksta išbūti tėvų lovoje iki trijų mėnesių amžiaus, turi labai daug galimybių ten ir likti iki metų ar net gerokai ilgiau. Taip pat „iškraustyti" mažylio nederėtų dantukų dygimo laikotarpiu, nes tuo metu dažnas noras žįsti mamai neleis išvis pailsėti naktį. Svarbu atkreipti dėmesį ir į vystymosi šuolius, nes, pavyzdžiui, išmokti stovėti ir būti guldomam nakties metu į savo lovelę – tiek daug reikšmingų pasikeitimų vienu metu yra išties nemenkas išbandymas, ar ne? Pratinti kūdikį prie savo lovelės reikia tada, kai kūdikio kasdienybė yra daugmaž nusistovėjusi, o pati mama gana pailsėjusi. Kad ir kaip sklandžiai vyktų šis procesas – darbas naktį pareikalauja savo jėgų.


Konkretus migdymo laikas taip pat turi labai svarbią reikšmę kokybiškam kūdikio miegui ir užmigimui. Jeigu kūdikis visada bus guldomas tuo pačiu metu (ir nesvarbu, ar tai dienos, ar nakties miegas), artėjant jo miegučio valandai organizmas pats ims ruoštis poilsiui ir miegui. Dar geriau būtų, jeigu nuo pat mažumės kūdikis turėtų savo miegojimo ritualą. Nors ir atrodo, kad jis dar labai mažas ir jam tai nėra taip ir svarbu – tai taip pat turi nemenką įtaką. Pamažu vaikas ims atpažinti pasiruošimo miegui veiksmus: nuprausė, perrengė miego rūbeliais, pamaitino, padainavo. Kiekvieną vakarą pasikartojanti ta pati įvykių seka mažylį ramina, maloniai nuteikia nakties miegui ir padeda lengviau užmigti.


Auginti vaiką atsižvelgiant į jo jausmus ir poreikius yra būtina, tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad per daug laisvės gali ir bauginti, nes tokiu atveju nebelieka ribų, kurios vaikui yra reikalingos. Visų pirma, reikia sąžiningai ir argumentuotai aptarti su partneriu, kaip įsivaizduojate savo poilsį – kas su kuo ir kur miega. Viskas prasideda nuo žinojimo, ko norite. Kai tai tampa aišku, įgyvendinti norus nebėra taip ir sunku.


Psichologė Karolina Gurskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis