Specialisto patarimai, kaip išsirinkti automobilinę kėdutę

Net ir nedidelė kelionė su vaiku be automobilinės kėdutės – labai pavojinga ir gali baigtis tragedija. Vaiką laikant ant rankų, jo taip pat neapsaugosite. Tokias keliones automobiliu draudžia ir Lietuvos įstatymai.

Taigi, vienas tų pirkinių, be kurio tikrai neišsiversite, jei laukiatės ar jau turite vaikų – automobilinė kėdutė. Ją išsirinkti – atsakingas darbas, nes ji ne tik užtikrins jūsų mažylio komfortą, tačiau ir saugumą. Ne veltui sakoma, kad taupymas automobilinės kėdutės sąskaita gali baigtis itin skaudžia nelaime – mažylio sužalojimais ar mirtimi.

Kuo vienos automobilinės kėdutės skiriasi nuo kitų? Kodėl tokios skirtingos jų kainos? Kokiais saugumo testų rezultatais reikėtų pasidomėti? Kaip kėdutės skirstomos pagal amžių ir kiek jų vaikui gali prireikti per gyvenimą? Kartu su Kotryna" komercijos vadybininku Sauliumi Vienažindžiu jums pateiksime svarbiausius kriterijus, į kuriuos būtina atsižvelgti prieš perkant automobilinę kėdutę.

MODELIS. Tai svarbiausias kriterijus, kuris nulems, kokios automobilinės kėdutės jums reikia. Pasak Sauliaus Vienažindžio, „Tik gimusiam mažyliui idealu turėti kėdutę su kuo gulstesne padėtimi (atsiminkite, kad ji bus skirta neilgoms kelionėms, iki dviejų valandų). Jei planuojate važiuoti tolimus atstumus, jums reikėtų pirkti neseniai rinkoje atsiradusias kėdutes su visiškai gulima padėtimi". Tiesa ta, kad pirmoji kėdutė, skirta iki vaikas pradės sėdėti (maždaug pusės metų) – reikalinga visoms šeimoms. Kiek vėliau dar reikės įsigyti kėdučių, priklausys nuo to, kokio modelio pirksite. Jos dažniausiai skirstomos į 5-ias kategorijas: nuo 0 iki 10 kg (nuo gimimo iki 9 mėnesių); 0+ iki 13 kg (nuo gimimo iki 18 mėnesių); 9–18 kg (nuo 8 mėn. iki 4 metų); 15–25 kg (nuo 3 metų iki 7 metų); 22–35 kg (nuo 6 metų iki 12 metų). Kėdučių suskirstymas į grupes yra sąlyginis, nes kiekvienas mažylis auga ir vystosi gana skirtingai. Tačiau tai yra bendri kriterijai, pagal kuriuos lengviau bus orientuotis.

Renkantis kėdutę, pravartu tai daryti kartu su mažyliu (jei perkate ne pirmąją kėdutę), nes galėsite patikrinti, ar atlošas yra aukščiau nei mažylio pakaušis, ar ji nėra visiškai „plokščia", ar joje sėdėti patogu. Net ir labai kokybiški ir pasaulyje daug gerų atsiliepimų sulaukę modeliai nebūtinai tiks konkrečiai jūsų vaikui. Pavyzdžiui, pasitaiko, kad kėdučių su specialia apsaugine pagalvėle priekyje mažyliai labai nemėgsta, nepatogiai joje jaučiasi ir pyksta į jas sodinami. Tokiu atveju, reikėtų ieškoti kitokio modelio kėdutės.

KAINA. Vaikiškų prekių parduotuvėse galima rasite kėdučių, kurių kainos nuo 50 iki 500 eurų. Daugeliui natūraliai kyla klausimas – kuo jos skiriasi? Saulius Vienažindys sako, kad svarbiausi yra du kriterijai: saugumas ir kokybė. Jie, aišku, „atsiremia" ir į kainą. Tiesa ta, kad labiausiai pasaulyje pripažinti ir geriausius saugumo testų rezultatus gavę automobilinių kėdučių prekiniai ženklai, pavyzdžiui, „Britax" „Maxi Cosi" ar „Recaro", tikrai nėra pigūs. Kita kainos didėjimo priežastis – patogumas tėveliams (pavyzdžiui, „Iso-Fix" tvirtinimo galimybė ar tai, kad kėdutę galima pasukti ir taip lengviau vaiką įsodinti). Tiesa, straipsnio pašnekovas teigia, kad vaikiškų prekių parduotuvėse galima rasti ir tokių prekinių ženklų, kurie pirkėjų itin mėgstami dėl puikios kokybės bei nedidelės kainos santykio. Tokios yra „Milli" automobilinės kėdutės, jų kainos svyruoja nuo 50 iki 150 eurų (priklauso nuo to, koks modelis).

Gamintojo archyvas

DĖVĖTA KĖDUTĖ – RIZIKINGA PREKĖ. Dalis šeimų, taupydamos pinigus, nusprendžia, kai kurias, vaikams skirtas, prekes įsigyti iš „antrų rankų". Kitaip tariant – jau kažkieno naudotas ir dėvėtas. Ką apie tai mano specialistas? „Tai loterija su didele rizika. Tikrai niekas jūsų neinformuos, ar kėdutė jau yra buvo avarijoje, o jei taip nutiko – ji gali tinkamai neapsaugoti jūsų vaiko nelaimės atveju. Jei aš pats būčiau priverstas pirkti dėvėtą kėdutę, rinkčiausi tik pačių geriausių gamintojų. Bet ko tikrai niekada nepirkčiau – tai pigios, dėvėtos kėdutės".

KIEK KĖDUČIŲ PRIREIKS? Į šį klausimą atsakyti labai sudėtinga, nes viskas priklauso nuo to, kokios bus pirmosios kėdutės (tiek modelis, tiek kokybė). Taip pat – kaip augs jūsų vaikas. Jums tikrai reikės pirmosios kėdutės, be kurios neturėsite teisės net išvykti iš gimdymo namų. Saulius Vienažindys rekomenduoja netaupyti vaiko saugumo ir sveikatos klausimu: „Automobilinės kėdutės – vienas iš svarbiausių vaikų priežiūros daiktų, todėl nereikėtų gailėti pinigų. Mano nuomone, vienam mažyliui per gyvenimą reikia bent trijų kėdučių. Pirmoji – nuo gimimo. Antroji – nuo 9 iki 18 kilogramų. Trečioji – nuo 18 iki 36 kilogramų. Rinkoje galima rasti daug kėdučių, kurios skirtos nuo 9 iki 36 kilogramų, bet jos ne visada yra tiek pat patogios ir saugios vaikui".

Pasak specialisto, automobilinių kėdučių pasirinkimas naujagimiams – truputėlį paprastesnis. Svarbu, kad ji būtų su kuo gulstesne padėtimi, būtinas patogus ir aiškus tvirtinimas automobilyje. Žinoma, labai didelis pliusas, jei yra galimybė kėdutę pritvirtinti prie vežimėlio rėmo. „Tik gimęs kūdikis labai daug miega, todėl tikrai nenorėsite kaskart jo žadinti, kai reikės išlipti iš automobilio. Toks perkėlimas ant vežimėlio – labai patogus ir saugus." Vėliau, kai kūdikiui sueis 9 arba 18 mėnesių (priklauso nuo pirmosios kėdutės modelio), jums reikės apsispręsti, kokios norėsite kėdutės: „augančios" su vaiku, kuri tarnaus iki mažyliui to reikės, ar žadate pirkti kelias kėdutes. Pavyzdžiui, garsaus vokiečių gamintojo „Recaro" automobilinė kėdutė „Young Sport Hero" „auga" kartu su vaiku, ją galima saugiai naudoti nuo 9 mėnesių iki 12 metų.

SVARBIAUSIA – SAUGUMAS. Kaip ir kiekvienam daiktui, kurį perkame vaikui, automobilinei kėdutei turi būti keliamas svarbiausias kriterijus – saugumas. Šiuo atveju, jums užteks internete įsivesti modelių pavadinimus ir patikrinti kelis dalykus. Svarbiausia – visos Lietuvoje parduodamo kėdutės privalo turėti ECE R 44/04 AR ECE R 44/03 ženklinimą. Tai tarptautinis priimtas saugumo standartas, taikomas visoje Europoje. Taip pat verta žinoti keletą papildomų testų, kurie nėra privalomi, tačiau jų įvertinimas jums leis būti dar ramesniems, kad kėdutė yra saugi. Vienas geriausių – ADAC (Vokietija). Taip pat galite rasti ir Stiftung warentest (Vokietija), OAMTC (Austrijos), TCS (Šveicarija).

Mūsų kalbintas specialistas pabrėžia, kad, galvojant apie testų rezultatus, reikėtų žinoti kelis niuansus: „Kėdutės šiems testams pasirenkamos pagal įvairius kriterijus, todėl bet kuris gamintojas negali tiesiog pristatyti savo kėdutės įvertinimui. Tai reiškia, kad jei gaminys pasirodė tik šiais metais – jam gali būti neatlikti testai. Beje, tokie pripažinti ir autoritetingi testuotojai kaip ADAC testams ima tik tas automobilines kėdutes, kurios yra Vokietijos rinkoje, todėl kartais net ir pats geriausias gaminys gali likti neįvertintas. Šie saugumo testai rodo, kad kūdikiams ir vaikams skirtą gaminį išbandė bei įvertino nepriklausomi ekspertai. Jie apibendrino viską, kas pirkėjui turi būti svarbu: nuo patogumo, montavimo savybių iki šoninių smūgių apsaugos. Kėdutės gauna įvertinimus kiekvienoje, mūsų minėtoje, kategorijoje, todėl negalima teigti, kad kažkurio gamintojo yra pati geriausia, tiesiog reikėtų žiūrėti, kokius įvertinimus ji gavo daugelyje kategorijų."

TEISINGAS TVIRTINIMAS. Išsirinkę kėdutę, nebijokite pardavėjo klausti ir prašyti paaiškinti, kaip teisingai ją įtvirtinti automobilyje. Pasak Sauliaus Vienažindžio, „Pardavėjas turėtų parodyti, kaip kėdutė tvirtinama jūsų automobilyje ar kaip reguliuojamos jos padėtys. Pasiteiraukite, kurioje automobilio vietoje ją saugiausia tvirtinti. Pavyzdžiui, būtina žinoti, kad naujagimio kėdutė tvirtinama prieš eismą ir, jei ją dėsite ant priekinės automobilio kėdės, pasirūpinkite, kad būtų atjungta oro pagalvė. Tai tiesiog būtina, nes mažylio kakliukas dar visai silpnas ir stabdymo metu tikrai neišlaikys galvytės, dėl to jis gali patirti sunkią traumą. Kėdutę saugiausia tvirtinti automobilio vietoje už vairuotojo". Pašnekovas taip pat pabrėžė, kad vaiko saugumas didele dalimi priklausys ir nuo to, kaip tėveliai kaskart vaiką prisegs. Svarbiausia – ar diržai tinkamai įtempti. Jie neturi būti nei atsipalaidavę, nei per daug suveržti. Kaip patikrinti? Po diržu, jį įtempus, dar turėtų tilpti suaugusiojo ranka. Suaugusieji turėtų įvertinti ir vaiko aprangą. Juk su vienokiais drabužėliais jis būna vasarą, kai šilta, o visai kitaip aprengiame žiemą. Taip pat įsitikinkite, kad jūsų automobilyje esantys diržai pakankamai ilgi ir be jokių defektų – nuo jų priklauso, ar kėdutė galės atlikti savo apsauginę funkciją.

PAPILDOMOS FUNKCIJOS. Vienos kėdutės nuo kitų skiriasi ir savo papildomomis funkcijomis. Viena jų – papildomos apsaugos galimybes suteikianti „IsoFix" arba „LATCH" tvirtinimo sistema. Vaikiškų prekių specialisto paklausėme, kas tai per sistema ir koks jos tvirtinimo principas, ar ji tiks visiems automobiliams? „Jungtis „Iso-Fix" suteikia papildomą saugumą, kėdutę lengva montuoti. Jei prireiks, ji gali būti nuimta. Ši jungtis užtikrina, kad kėdutė nejudės ant automobilio sėdynės (net ir šoninio smūgio atveju). Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad „IsoFix" funkciją turinčios kėdutės tinka ne visiems automobiliams. Daugelyje automobilių ji yra, bet būna ir taip, kad šeima naudojasi ne vienu automobiliu, todėl kyla problemos: vienoje ši sistema yra, o kitoje – ne. Beje – jos savo funkciją atlieka tik tada, kai yra taisyklingai įtvirtintos transporto priemonėje", – pasakoja Saulius Vienažindys.

AUDINYS. Taip pat pasidomėkite, kokios sudėties yra kėdutės apmušalas, ar jį galima nuimti ir skalbti. Gali būti, kad parduotuvės konsultantas rekomenduos specialų uždangalą, kuris kėdutę apsaugos nuo greito nusidėvėjimo, bus lengvai skalbiamas ir malonesnės medžiagos mažylio odai. Nors daugelis mieliau renkasi natūralius audinius, tačiau alergiškiems vaikams gydytojai rekomenduoja naudoti sintetinį pluoštą, todėl kiekvieno pirkėjo prioritetas šiuo klausimu yra skirtingas.

BŪKITE ATIDŪS – GRĄŽINTI NEPAVYKS. Sprendimą dėl automobilinės kėdutės būtina priimti dar iki ją įsigyjant, nes jos grąžinti nepavyks. Situaciją paaiškina mūsų kalbinamas specialistas: „Automobilinės kėdutės, remiantis Europos Sąjungos direktyvomis, yra negrąžinama prekė, todėl prieš ją įsigyjant pravartu pabandyti ją tvirtinti ne tik parduotuvėje, bet ir savo automobilyje (tai padaryti jums padės parduotuvės konsultantai). Atsitikus kažkokiems nenumatytiems atvejams, pavyzdžiui, sulaužius kėdutę, būtina iškart kreiptis į pardavėją. Kai kurios vaikiškų prekių parduotuvės gali pasiūlyti ir pakaitinę kėdutę, kol savo negalėsite naudotis. Taip pat pabrėžiu, kad Lietuvoje jokios automobilinės kėdutės nėra remontuojamos, jos siunčiamos gamintojui ir tik jis tinkamai bei saugiai gali vykdyti tokius darbus".

Užsakymo nr.: PT_77054629

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis